Vlada čeka da Sabor prestane s radom kako bi Zakon o policiji promijenila uredbom

OTPREMNINE POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA
Vlada čeka da Sabor prestane s radom kako bi Zakon o policiji promijenila uredbom

zaobilaznica

(SDLSN, 8. prosinca 2014.) Vladi Republike Hrvatske, koja je u zakonsku proceduru po hitnom postupku uputila brojne zakone s rokom stupanja na snagu dan nakon njihove objave, dojadio je ovaj krnji, ali ipak koliko-toliko ustavan i zakonit način donošenja i izmjena i dopuna zakona.

sdlsn_www220Naime, Vlada je s dnevnog reda sjednice održane 4. prosinca povukla nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji, s konačnim prijedlogom Zakona, kojim se dodatno uređuje nadzor nad postupanjem policijskih službenika i odgađa primjena povoljnijih otpremnina za policijske službenike do 1. siječnja 2017. godine, uz obrazloženje ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da se u saborskoj proceduri ne bi stigla promijeniti odredba o otpremninama policijskih službenika koji bi išli u mirovinu “pa ćemo to riješiti uredbom sa zakonskom snagom nakon 15. prosinca”.
Institut koji bi Vladi trebao omogućiti da za vrijeme kad Sabor ne zasjeda uredbama uređuje pojedina pitanja iz njegova djelokruga, Vlada je već najavila iskoristiti kad Sabor prestane s radom, budući da joj saborska procedura predstavlja nepotrebnu demokratsku gnjavažu i tako pokazala da se najbolje osjeća kad utjelovljuje izvršnu i zakonodavnu vlast.
Demokratska procedura je demokratska procedura, ali dekret je ipak dekret. S. Kuhar