Vlada digla ruke od Zakona o plaćama državnih službenika?

Vlada digla ruke od Zakona o plaćama državnih službenika?

zpds_ilustracija

(SDLSN, 20. kolovoza 2009.) Vlada Republike Hrvatske je, po svemu sudeći, obustavila postupak donošenja Zakona o plaćama državnih službenika.
Radi se o zakonu koji ima status tzv. europskog zakona i prvotno je upućen u Hrvatski sabor po hitnom postupku, da bi nakon rasprave na saborskim odborima ipak bio upućen u redovni postupak usvajanja u dva čitanja.
sdlsn_www220Budući da je Zakon o plaćama državnih službenika prošao prvo čitanje u Saboru 18. veljače ove godine, predlagatelj je bio dužan, sukladno članku 151. Poslovnika Hrvatskog sabora, konačni prijedlog zakona podnijeti u roku od šest mjeseci od dana prihvaćanja prijedloga zakona.
Prema stavku 2. ovoga članka, ako predlagatelj zakona ne podnese konačni prijedlog zakona u propisanom roku, smatrat će se da je postupak donošenja zakona obustavljen.
SDLSN je prekjučer službeniku za informiranje Hrvatskog sabora uputio zahtjev za informacijom o tome je li Konačni prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika upućen u propisanom roku od šest mjeseci na usvajanje i dobio informaciju da u Hrvatskom saboru nemaju saznanja o tome te su nas uputili da se obratimo predlagatelju.
Stoga je član Povjerenstva Vlade RH za izradu Zakona o plaćama državnih službenika iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Siniša Kuhar, danas pismenim putem od predsjednika povjerenstva Vitomira Begovića zatražio informaciju o statusu ovog zakonskog prijedloga.

zpds_sabor_status

U dopisu se traži informacija o tome je li Konačni prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika upućen u Hrvatski sabor te ako jest, kako to da se povjerenstvo za njegovu izradu nije ni jednom sastalo između dva čitanja zakona u Saboru kako bi izradilo konačni prijedlog, a ako nije kako je došlo do toga da Vlada odustane od donošenja Zakona o plaćama državnih službenika koji ima status tzv. europskog zakona, tj. je li riječ o propustu ili promjeni politike Vlade o tome na koji način treba ustrojiti službenički platni sustav.
U slučaju obustave postupka donošenja neupućivanjem konačnog prijedloga zakona u Hrvatski sabor predsjednik Povjerenstva Vlade RH za izradu Zakona o plaćama državnih službenika i sama Vlada trebali bi službeničku i širu javnost informirati kako je moguće uputiti pa zatim odustati od jednog važnog zakonskog prijedloga, koji ima to veću težinu što predstavlja jedan od ključnih propisa potrebnih za provedbu reforme državne uprave.
Obustava postupka dovodi u pitanje i ozbiljnost Vlade kao predlagatelja zakona jer ispada da se rasprava o zakonskim prijedlozima provodi kao l’art pour l’artistička intelektualna zabava, a ovo najviše zakonodavno tijelo nepotrebno opterećuje raspravom o neozbiljnim zakonskim prijedlozima.
Ukoliko je pak konačni prijedlog zakona upućen u Hrvatski sabor u poslovničkom roku, postavlja se pitanje čemu služe tijela zvučnog naziva poput “Povjerenstva Vlade RH za izradu Zakona o plaćama državnih službenika”, ako ona ne samo da ne “izrađuju” zakone za izradu kojih su osnovana, nego nemaju čak ni informaciju o tome radi li se o još uvijek aktualnom zakonskom projektu.

Pročitajte još…