Vlada i na papiru odustala od depolitizacije državne uprave

Vlada i na papiru odustala od depolitizacije državne uprave

VAŠ KOMENTAR Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika

businesshr_logo

Izmjene uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi predstavljaju dvostruke kriterije pri zapošljavanju državnih dužnosnika.

Tako će oni niže rangirani poput referenata morati prolaziti znatno strožu proceduru koja uključuje brojne selekcije i provjere prilikom primitka u službu, poput poznavanja rada na računalu, sustava države uprave, razgovor (intervju) s komisijom čiji je cilj utvrditi njihove interese za rad u državnoj upravi te, na posljetku, i razgovor s psihologom.

BPlesaNasuprot njima, pomoćnicima ministara i tajnicima ministarstava bit će znatno lakše i neće morati proći ništa od navedenoga jer će nakon javljanja na natječaj morati udovoljiti samo stručnoj spremi i procjeni čelnika državnog tijela te obaviti razgovor s njime. Paradoksalno je da se vodeći državni dužnosnici neće morati podvrgavati provjeri stranih jezika, a o psihološkoj procjeni da se i ne govori.

Ovim potezom Vlada zapravo želi omogućiti pojedinim dužnosnicima koji su nakon nedavnih izbora izgubili taj status, a s druge ga strane nisu ponovno stekli imenovanjem na položaj državnih tajnika, da po krajnje pojednostavljenom postupku zadrže svoje pozicije. Zakonodavac tako stvara paralelan sustav koji bi umjesto proklamirane depolitizacije mogao dovesti do povećanja broja političkih osoba u državnoj administraciji. Vlada time pokazuje da postupak depolitizacije i profesionalizacije državne uprave shvaća i provodi na osebujan i netransparentan način.

Iako ovdje nije riječ o politizaciji uprave u najnegativnijem smislu, labaviji kriteriji pri zapošljavanju vodećih državnih službenika otvaraju mogućnost da se stvari na posljetku ipak ispolitiziraju. Pratit ćemo kako će se situacija razvijati i hoće li na kraju doći do poplave državnih tajnika u raznim ministarstvima.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske stoga zahtijeva da se uvedu jednaki kriteriji za sve službenike, a ne da oni visoko rangirani budu “jednakiji” od drugih.

Objašnjenje Antuna Palarića, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu, kako je riječ o već dokazanim stručnjacima držimo besmislenim jer bi se pravila natječaja koje je Vlada uvela trebala primjenjivati na sve, pa i na buduće rukovodeće službenike koji se prvi put zapošljavaju u državnoj službi.