Vlada i Sabor o Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi

Vlada uputila u Sabor amandmane na prijedlog Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi

hina_logo

ZAGREB, 18. veljače 2010. (Hina) – Vlada RH danas je, na zatvorenoj sjednici, prihvatila amandmane na Konačni prijedlog Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te ih uputila u proceduru Hrvatskom saboru.

Sabor o plaćama u lokalnoj samoupravi

sabor390

ZAGREB,17. veljača 2010.(Hina) – Plaće lokalnih dužnosnika trebale bi se određivati u lokalnim sredinama, a ne na razini države, ocjena je saborskih zatupnika iz redova oprobe koji su se založili za jaču decentralizaciju, dok su iz redova vladajućih naglašavali da će se novim zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi tu napokon uvesti red budući da su neki gradonačelnici imali veću plaću i od premijerke.

hina_print_logoDržavni tajnik u Ministarstvu uprave Edmond Miletić kazao je kako je, u odnosu na prvo čitanje prijedloga zakona, novost da se sada predlaže da masa plaća u jedinicama lokalne i regionalne samouprave ne može iznositi više od 20 posto prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u prethodnoj godini.

Također, za sve jedinice lokalne samouprave koje primaju bilo kakvu pomoć iz državnog proračuna, osnovica i koeficijenti određivat će se kao u državnoj službi.

“Zašto bi Vlada trebala odlučivati o plaćama lokalnih službenika?”, upitao je IDS-ov Damir Kajin braneći autonomnost općina, gradova i županija dodajući da u Istri nikada nisu tražili osnivanje neke nove općine koja se ne bi mogla sama financirati.

“Usklade li se plaće lokalne samouprave s državnom upravom, koja je potcijenjena, bit će to katastrofa”, ocijenio je Kajin, tvrdeći kako primjerice plaća gradonačelnika Buzeta od oko 13 tisuća kuna, koja je pristojna, ali ne i pretjerana, sigurno ne šteti gospodarskim interesima Hrvatske.

Boro Grubišić (HDSSB) je upozorio da trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave nisu obuhvaćena tim zakonom, pa se, kaže, može desiti da teta u vrtiću ima veću plaću od pročelnika u Slavonskom Brodu. Upitao je i što će biti s 14 općina, od ukupno 26 u Brodsko -posavskoj županiji, koje su u posebnoj državnoj skrbi.

Prema novom zakonu skeptičan je i HNS-ov Goran Beus Richembergh. “Je li posao države da ograničava lokalnu samoupravu ili da povećava šanse i usluge prema građanima?”, upitao je ocjenjujući kako je očigledo da se sa sustavom lokalne samouprave već godinama improvizira.

Antun Korošec (HSLS-SDA) je upozorio na veliki nesrazmjer u plaćama lokalnih i državnih dužnosnika, na uštrb potonjih, kao i da se u čak 221 jedinici lokalne samouprave troši više od limita od 20 posto vlastitih prihoda. “To govori ili da ima previše zaposlenih ili da su pevelike plaće”, kazao je, dodajući da se takva situacija mora “srediti” kako bi lokalne zajednice bili pravi servisi građana. S njime se složio i HSS-ov Stanko Grčić.

SDP-ov Zvonimir Mršić je izrazio čuđenje što su upravo sada puna usta reforme lokalne samouprave kad je Hrvatska u najdubljoj gospodarskoj krizi dosad. “Zašto se onda priča samo o plaćama lokalnih čelnika, a ne želi se konačno definirati koje jedinice ostaju, a koje ne?”, pitao je upozoravajući i na Povelju o lokalnoj samoupravi.

SDSS-ov Mile Horvat smatra da bi zakon trebao ići i u treće čitanje jer osim što zadire u plaće oko 10 tisuća građana, definira i kriterije za opstojanje nekih jedinica lokalne samouprave.