Vlada i sindikati državnih i javnih službi potpisali sporazum o plaćama

sporazum_rtl110613

(RTL, 11. lipnja 2013.) Potpisanim sporazumom definirano je da se počnu pregovori o povećanju plaća u državnim i javnim službama kada podaci Državnog zavoda za statistiku ukažu na pozitivan rast BDP-a u tri uzastopna tromjesečja, a deficit državnog proračuna bude manji od tri posto. Osim toga, zajamčeno je da se do Nove godine ne diraju primanja državnih i javnih službenika.

rtl_logo190213“Sporazumom osiguravamo socijalni mir kad govorimo o plaćama u državnim i javnim službama. Kad situacija bude bolja i u proračunu dovoljno prostora sporazum će jamčiti da sjednemo za stol i razgovaramo o povišenju plaća u državnim i javnim službama”, rekao je ministar Mirando Mrsić te najavio kako će “vrlo brzo biti postignut i sporazum o socijalnom miru s državnim i javnim službama”. Za jesen je obećao i razgovore o regresu i božićnici.

Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika pozdravio je sporazum, ali i pregovore oko materijalnih prava za iduću godinu, koji trebaju uslijediti u rujnu, dok je Spomenka Abveršek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, kao predstavnica sindikalista koji nisu bili u sporu s Vladom, istaknula kako je “sporazum jamstvo da će do kraja ove godine vladati status quo što se tiče materijalnih prava, plaća ili dodataka”.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama pojasnio je kako se kod određivanja razdoblja u kojem BDP mora rasti, kako bi se i počelo razgovarati o povišici plaća, “uzela aritmetička sredina tri uzastopna tromjesečja na međugodišnjoj razini”. “Dakle, tri tromjesečja mora nam biti bolje”, rekao je.

Prije nego su stavili svoj potpis na Sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, predstavnici Vlade i sindikata su do posljednjeg trena, po priznanju potpisnika, usuglašavali tekst prije tjedan dana parafiranog dokumenta. “Parafirali smo nekoliko nedorečenosti, pa su timovi Vlade i sindikata intenzivno radili na usuglašavanju teksta vjerodostojnog tumačenja sve do sat vremena prije potpisa kako nijedna strana ne bi sporazum mogla drugačije tumačiti”, dodao je Mihalinec.

Ministar Mrsić je na kraju dodao kako je sporazum “otvoren svima za pristupanje”, te pozvao one koji ga nisu potpisali, kad procijene da je to za njih dobro, i oni stave svoj potpis na ovaj dokument.

Vlada i sindikati državnih i javnih službi potpisali sporazum

plesa_hrt110613

(HRT, 11. lipnja 2013.) Vlada i sindikati državnih i javnih službi potpisali su Sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, koji su predstavnici sindikata parafirali prije tjedan dana i time odustali od štrajka koji je, po njihovim najavama, trebao paralizirati državu.

hrt_logoMinistar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i čelnici 13 sindikata državnih i javnih službi potpisali su sporazum kojim se Vlada obvezala da ove godine neće smanjivati plaće i dodatke na staž, te da će pregovarati o povećanju koeficijenata nakon što Hrvatska u tri uzastopna kvartala ostvari rast BDP-a, a proračunski deficit bude manji od 3%.

Potpisali smo sporazum kojim osiguravamo socijalni mir po pitanju plaća u državnim i javnim službama, te koji jamči da će se pregovarati o povećanju plaća kada situacija u državi bude bolja i kada ćemo u proračunu imati prostora za to, Nakon ovog sporazuma “nema pobijeđenih niti pobjednika”, a potpisala ga je većina sindikata državnih i javnih službi, istaknuo je Mrsić.

Čelnici četiriju sindikata – liječnika, znanosti, HZZO-a, te sindikat Preporod, koji ga nisu potpisali, mogu mu se naknadno pridružiti, poručio je Mrsić. Vlada je otvorena za socijalni dijalog, ustvrdio je i najavio progovore o sporazumu o socijalnom miru u javnim i državnim službama, kojim bi se utvrdila pravila “kako ćemo se ponašati u dobru i zlu” – u situaciji kada se proračun dobro puni i ostvaruje dobre prihode, kao i onda kada je kriza a u proračunu nema novaca. Također je najavio za rujan početak pregovora o božićnicama i regresima za 2014. godinu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec rekao je kako je sporazum prethodno podvrgnut vjerodostojnom tumačenju, kako bi se uklonile sve nejasnoće i mogućnost njegova različitog tumačenja, te je utvrđeno da je on potpisan u dobroj vjeri i kao takav jamči socijalni mir. Izrazio je žaljenje što se sjelo za stol tek nakon što su sindikati pokrenuli snažne akcije, kao što je bila prijetnja blokadom sustava. Mogli smo i bez toga u mirnoj atmosferi rješiti sve probleme, ali treba pokrenuti socijalno partnerstvo, a to ne ovisi samo o sindikatima, poručio je Mihalinec.

Čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek najavila je da će u rujnu, tijekom pregovora o božićnicama i regresima, biti otvorena i pitanja svih prava koja su državnim i javnim službenicima zajamčena do kraja godine.

NEMA SMANJIVANJA PLAĆA
Vlada i sindikati državnih i javnih službi potpisali sporazum o plaćama

sporazum_nl110613

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

Vlada i sindikati državnih i javnih službi potpisali su danas Sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, koji su predstavnici sindikata parafirali prije tjedan dana i time odustali od štrajka koji je, po njihovim najavama, trebao paralizirati državu

(Novilist.hr, 11. lipnja 2013.) ZAGREB – Čelnici dvanaest od ukupno 17 sindikata javnih i državnih službi potpisali su u Vladi Sporazum o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama kojim se Vlada obvezuje da ove godine neće smanjivati razinu plaća proračunaca, a pregovore o povećanju plaća započet će nakon što BDP bude rastao tri uzastopna kvartala.

novilist_hrPotpisivanju se, kako su to i najavili, nisu odazvali Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata javnih službi, Ivan Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, Željko Stipić, predsjednik sindikata “Preporod”, a nije došao nitko iz sindikata mirovinskog osiguranja. Čelnik Sindikata policije Dubravko Jagić, sporazum će, kako je rečeno, potpisati naknadno.

– Ovim smo sporazumom osigurali socijalni mir. Ovo je kvalitetna osnova za sve buduće sporazume u drŽavi, jer smo uvažili zahtjeve sindikata, a sindikati su uvažili stanje u državi. Nema pobjeđenih, nema pobjednika, svi smo jedno i drugo – ustvrdio je nakon potpisivanja ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te dodao kako se nada da će ubrzo sa sindikatima zaključiti i sporazum o socijalnom miru. “Vlada je opredijeljena da čuva radna mjesta, svako nam je važno, a u rujnu ćemo razgovarati oko božićnice i regresa. Socijalni dijalog se nastavlja”, poručio je Mrsić pozivajući da se sporazumu priključe i sindikati koji ga nisu potpisali.
Sindikati su još sat vremena prije potpisivanja s Vladom usklađivali vjerodostojno tumačenje sporazuma, da ga ni jedna strana ne bi drugačije tumačila, istaknuo je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola. “Vjerujem da će vlada ispoštovati sporazum, a u tom će slučaju imati socijalni mir”, zaključio je Mihalinec, dodajući kako je žalosno da se za pregovarački stol sjeda “tek kad sindikati pokrenu jake akcije”.
Ribić je, podsjetimo, kao predvodnik prijetnje štrajkom zbog plaća u javnim službama odbio potpisati sporazum tvrdeći kako se radi o porazu sindikata, dok su Stipić i Babić svoj nedolazak obrazložili time što nisu bili u sporu s Vladom.
Babić je, međutim, po riječima Spomenke Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva, potpisivanje ovog sporazuma vezao uz tužbu Samostalnog sindikata zdravstva kojom se traži proglašenje ništavosti kolektivnog ugovora.
– Tužili smo Vladu i to ne mislimo povući, a pogotovo ne pod pritiskom bilo čijih ucjena – poručila je Avberšek.