VLADA I SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI BEZ POMAKA

VLADA I SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI BEZ POMAKA

Pregovori080206_374

(SDLSN, 9. veljače) Jučer je u Vladi Republike Hrvatske održan radni sastanak sindikata državnih službi i predstavnika Vlade RH na kojem nije došlo do približavanja pozicija dviju strana.

Nezadovoljni tvrdim stavom Vlade glede (ne)mogućnosti korekcije koeficijenata ili uvođenja stalnog mjesečnog dodatka radi izjednačavanja plaća državnih službenika i namještenika s plaćama zaposlenih u javnim službama, sindikati državnih službi su najavili trodnevni štrajk državnih službi krajem veljače.

KRAJEM MJESECA MOGUĆ TRODNEVNI ŠTRAJK U DRŽAVNIM SLUŽBAMA

hina_logo

ZAGREB, 9. veljače 2006. (Hina) –  Ako Vlada i četiri sindikata državnih službi u iduća dva tjedna ne postignu kompromis oko sindikalnog zahtjeva za povećanjem plaća, krajem mjeseca Hrvatsku bi mogao zadesiti trodnevni štrajk državnih službenika i namještenika.

Pregovori080206_1

Jučer je u Banskim dvorima održan još jedan sastanak predstavnika Vlade i sindikata državnih službi na kojem nije došlo do približavanja pozicija dviju strana, izvijestili su danas sindikati.
Nezadovoljni tvrdim stavom Vlade o nemogućnosti korekcije koeficijenata ili uvođenja stalnog mjesečnog dodatka radi izjednačavanja plaća državnih službenika i namještenika s plaćama u javnim službama, sindikati su najavili da će krajem veljače organizirati trodnevni štrajk.
Na sastanku im je ponovno rečeno da u državnom proračuna nema novaca za njihove zahtjeve.
To im je isto poručio premijer Ivo Sanader na sastanku sa čelnicima sindikalnih središnjica održanom 24. siječnja. Sanader je tada rekao kako je nedopustivo parcijalno iskakanje državnih službenika iz sustava, pa se jedino može razgovarati o nacionalnom sporazumu o politici plaća.
U međuvremenu je dogovoreno osnivanje zajedničkog povjerenstva za pripremu novog Zakona o plaćama, koji bi trebao biti dovršen do kraja lipnja, no sindikati ne vjeruju da će to povjerenstvo polučiti neke rezultate.
Četiri sindikata državnih službi traže stalni mjesečni dodatak kao privremenu mjeru do izjednačavanja plaća svih proračunskih korisnika ili korekciju koeficijenata, jer njihove plaće zaostaju za plaćama u javnim službama. Zbog toga su Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika i namještenika, koji okupljaju  oko 45.000 članova, organizirali štrajk u državnim službama 28. prosinca.

Pregovori080206_2

Sindikati su tada odbili Vladinu odluku o povećanju osnovice za plaće zaposlenima u državnim službama za tri posto, ističući da će većini državnih službenika plaće tek minimalno porasti.
U štrajku održanom 28. prosinca, koji je izazvao veće gužve uglavnom na pojedinim graničnim prijelazima, sudjelovalo je, po tvrdnjama sindikalaca, 80 posto državnih službenika i namještenika.
Vlada je pak ustvrdila da je u štrajku sudjelovalo samo 4,5 posto zaposlenih u državnoj upravi i odbila štrajkašima platiti vrijeme provedeno u štrajku.
(Hina) xmd ymd