Vlada i sindikati državnih službi blizu dogovora, nova runda pregovora u srijedu

Dogovor sa sindikatima državnih službi

mrsic_hrt230712

Izjave ministra Mrsića i Zdravka Lončara možete pogledati klikom na sliku

(HRT, 23. srpnja 2012.) Vlada i sindikati državnih službi završili su treći krug pregovora o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika. Blizu su dogovora, a novi krug na kojem treba utanačiti sve vezano uz prijevoz najavljen je za srijedu. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je da je danas postignuta platforma koja će omogućiti da se pregovori završe uspješno, a dogovoreno je da se redefinira članak 59., koji govori o prijevozu.

hrt_logoBlizu smo dogovora, treba nam još kratko vrijeme da sve stvari oko prijevoza utanačimo, a da u aneksu u KU definiramo da se prava na isplatu božićnica za ovu i sljedeću godinu ne primjenjuju, da se za sljedeću godinu ne isplaćuje regres i da se redefinira isplata jubilarnih nagrada za sljedeću godinu, kazao je Mrsić. Vlada je, dodao je, predložila da se jubilarne nagrade riješe aneksom kojim bi definirali da bi se isplaćivale za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. Pritom bi se osnovica za izračun jubilarne nagrade se 1.800 kuna u sljedećoj godini smanjila na 900 kuna. Mrsić je najavio da će za ovu godinu regres svima biti isplaćen.

pregovori_index230712_390

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar nakon sastanka je izjavio kako su kroz pregovore došli do određenih pozicija, kako ne može reći da je presretan, ali ponudit će ih ljudima na razmatranje. Što se tiče prijevoza, predstoji još jedan krug pregovora oko njega i vidjet ćemo što će iz toga izaći, rekao je. Dobili smo kolektivni ugovor u izvornom obliku kakav je, dodatkom su riješena pitanja o kojima smo pregovarali i nadamo se da će u listopadu iduće godine biti bolja situacija, da nećemo morati više razgovarati o ovako mučnim temama, rekao je Lončar.

TREĆI KRUG PREGOVORA
Vlada i sindikati državnih službi blizu dogovora, nova runda pregovora u srijedu

pregovori_nl230712

Blizu smo dogovora, treba nam još kratko vrijeme da sve stvari oko prijevoza utanačimo, a da u aneksu u KU definiramo da se prava na isplatu božićnica za ovu i sljedeću godinu ne primjenjuju, da se za sljedeću godinu ne isplaćuje regres i da se redefinira isplata jubilarnih nagrada za sljedeću godinu, kazao je ministar Mrsić

(Novilist.hr, 23. srpnja 2012.) ZAGREB – Vlada i sindikati državnih službi završili su danas treći krug pregovora o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika, blizu su dogovora, a novi krug na kojem treba utanačiti sve vezano uz prijevoz najavljen je za srijedu.

novilist_hrMinistar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je da je u današnjem, trećem krugu pregovora, postignuta platforma koja će omogućiti da se pregovori završe uspješno, a dogovoreno je da se u kolektivnom ugovoru redefinira članak 59. koji govori o prijevozu.

“Blizu smo dogovora, treba nam još kratko vrijeme da sve stvari oko prijevoza utanačimo, a da u aneksu u KU definiramo da se prava na isplatu božićnica za ovu i sljedeću godinu ne primjenjuju, da se za sljedeću godinu ne isplaćuje regres i da se redefinira isplata jubilarnih nagrada za sljedeću godinu”, kazao je ministar.

Vlada je, kaže, predložila da se jubilarne nagrade riješe aneksom u kojem bi definirali da bi se isplaćivale za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. No, pritom bi se osnovica za izračun jubilarne nagrade se 1.800 kuna u sljedećoj godini smanjila na 900 kuna, rekao je Mrsić.

Najavio je da će za ovu godinu regres svima biti isplaćen. Što se tiče regresa za ovu godinu, vlada će isplatiti sve zakonske obveze, svima, kazao je. Pričekat ćemo još izjašnjavanje tijela sindikata, ali mislim da smo platformu uspjeli dogovoriti, kazao je ministar napominjući kako će se sljedeće godine pregovarati o svim stvarima koje su u aneksu Kolektivnog ugovora te kako se nada da će situacija biti bolja pa da će moći razgovarati i o drugačijim načinima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar nakon sastanka je izjavio kako su kroz pregovore došli do određenih pozicija, kako ne može reći da je presretan, ali ponudit će ih ljudima na razmatranje.

Što se tiče prijevoza, predstoji još jedan krug pregovora oko njega i vidjet ćemo što će iz toga izaći, rekao je.

“Dobili smo kolektivni ugovor u izvornom obliku kakav je, dodatkom su riješena pitanja o kojima smo pregovarali i nadamo se da će u listopadu iduće godine biti bolja situacija, da nećemo morati više razgovarati o ovako mučnim temama”, rekao je Lončar.

Vlada i sindikati državnih službi pred dogovorom

pregovori_vlada230712

Treći krug pregovora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi o novom Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike održan je danas u Banskim dvorima.

(www.vlada.hr, 23. srpnja 2012.) U izjavi za medije nakon sastanka, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da je dogovorena platforma koja će omogućiti uspješan završetak pregovora.

Vlada_RH_logo“Dogovorili smo da sva prava koja državni službenici i namještenici imaju ostanu u Kolektivnom ugovoru, s tim da se članak 59., koji govori o prijevozu, redefinira”, pojasnio je. “U aneksu Kolektivnom ugovoru definirat će se da se božićnice za ovu i sljedeću godinu, kao i regres za sljedeću godinu, ne isplaćuju te da se isplata jubilarnih nagrada za sljedeću godinu redefinira”, rekao je ministar te pojasnio da je Vlada predložila da se sljedeće godine isplaćuju jubilarne nagrade za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. Predstoji još jedan krug pregovora i nadam se da ćemo brzo postići dogovor, kazao je ministar Mrsić. Što se tiče isplate regresa za ovu godinu, ministar Mrsić je naglasio da će Vlada ispuniti sve svoje zakonske obaveze, čime je opovrgnuo priče da isplate regresa za ovu godinu neće biti.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar, govoreći u ime sindikata, rekao je da se kroz pregovore došlo do određenih pozicija koje će sindikati ponuditi svojim tijelima na razmatranje. “Svi se nadamo da možemo završiti priču”, rekao je Lončar. Naglasio je da je bitno da će Kolektivni ugovor u izvornom obliku ostati kakav jest, a dodatkom će se riješiti pitanja o kojima se pregovaralo.

“Ovaj dogovor je na tragu onoga što smo cijelo vrijeme govorili, a to je da želimo sačuvati prava iz kolektivnih ugovora”, naglasio je ministar Mrsić, dodajući da se s druge strane mora uvažiti situaciju u kojoj jesmo, a to je da imamo 21,6 milijardi kuna za isplatu plaća.

VLADA I SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI NA PRAGU DOGOVORA
Odrekli se božićnice i regresa pa dobili ostalo na još 4 godine

Na božićnici i regresu u 2013. proračun će uštedjeti 160 milijuna kuna. Ako ih se odreknu samo državni službenici, u ovoj godini odricanje oko 60.000 zaposlenika uže države bez prijevoza donosi uštedu manju od 100 milijuna kuna

mrsic_vl230712

Demantiram sva naklapanja da regresa neće biti, isplatit ćemo ga svima – potvrdio je resorni ministar Mirando Mrsić.

Piše: Marina Šunjerga/VLM

Konačni dogovor Vlade i državnih sindikata još nije postignut, ali su obje strane na pragu usuglašavanja platforme na temelju koje će se sastaviti novi Temeljni kolektivni ugovor. Državni službenici susretljivošću i pomirljivim tonovima uspjeli su kod Vlade postići za sebe više nego njihovi kolege iz javnih službi. Tako će im sva prava koja su imali do sada ostati u ugovoru i tijekom iduće četiri godine, ali će se odreći božićnice, regresa i dijela jubilarne nagrade u idućoj godini, a prijevoz će se redefinirati. Božićnica se neće isplatiti ove ni iduće godine, a regres će dobiti svi državni službenici, iako se spekuliralo da bi bez tog prava mogli ostati.

vl_logo180909– Vlada će ispuniti obveze u ovoj godini pa i dio koji govori o regresu. Demantiram sva naklapanja da regresa neće biti, isplatit ćemo ga za sve – potvrdio je resorni ministar Mirando Mrsić.

Na božićnici i regresu u 2013. proračun će uštedjeti 160 milijuna kuna. Ako ih se odreknu samo državni službenici, u ovoj godini odricanje oko 60.000 zaposlenika uže države bez prijevoza donosi uštedu manju od 100 milijuna kuna. Novost nakon trećeg kruga pregovora jest i ta da će svi zaposlenici i iduće godine dobiti jubilarne nagrade, ali će one biti umanjene. Vlada je pristala isplatiti jubilarne nagrade zaposlenicima sa 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža, ali osnovica za obračun jubilarne nagrade neće više biti 1800 nego  samo 900 kuna. Umanjena jubilarna nagrada regulirat će se aneksom TKU-a, a u listopadu iduće godine ponovno će se razgovarati o podizanju osnovice. – Došli smo do pozicija koje ćemo ponuditi ljudima, svi se nadamo da možemo završiti priču. Nadamo se da će u listopadu biti bolja situacija pa da nećemo morati više govoriti o mučnim stvarima – kazao je nakon sastanka Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata policije.

Pregovori će se nastaviti u srijedu, a točka oko koje se dvije strane dogovaraju jest izračun naknade za prijevoz. To će se pravo iz temelja redefinirati, ali ni ministar ni sindikati nisu željeli iznijeti detalje.