Vlada i sindikati državnih službi održali drugi krug pregovora

pregovori_tportal180712

Vlada i sindikati državnih službi na tragu su dogovora da regresi i božićnice budu riješeni aneksom Kolektivnog ugovora, a KU bi trebao vrijediti četiri godine premda je prvotno trebao vrijediti samo jednu godinu

tportal_logoDok Vlada sa sindikatima javnih službi, a ni oni sami međusobno, ne može nikako naći zajednički jezik, pregovori s njihovim kolegama iz državnih službi teku, čini se, vrlo glatko, a ni konačan ishod, vjeruju, neće trebati još dugo čekati. Neslužbeno se doznaje da u Vladi očekuju da bi novi kolektivni ugovor za državne službenike mogao biti potpisan do kraja idućeg tjedna.

Za ponedjeljak je, naime, dogovoren sljedeći susret nakon kojega bi trebalo biti i jasnije hoće li državni službenici pristati na to da se, kako je danas načelno usuglašeno s Vladom, pitanje regresa i božićnica za ovu i iduću godinu riješi potpisivanjem aneksa novog Kolektivnog ugovora za državne službenike koji bi ovaj put trebao vrijediti umjesto jedne, četiri godine, a sada istječe krajem srpnja uz produljenu tromjesečnu primjenu.

Naime, privremena neisplata jednokratnih naknada poput božićnice i regresa trebala biti regulirana aneksom, u kojemu bi stajalo i da se razgovara o povratu tih materijalnih prava u nekim boljim vremenima, a jubilarne nagrade i smanjenje dnevnica, o čemu još trebaju pregovarati, bilo bi riješeno u samom Kolektivnom ugovoru, a regulacijom naknada za prijevoz bavit će se novoosnovana radna skupina koja treba izraditi prijedlog za raspravu na idućem sastanku.

Baš kao i nakon prvog sastanka, glavni Vladini pregovarači, potpredsjednik Vlade Neven Mimica te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, izrazili su i danas “zadovoljstvo te optimizam zbog konstruktivne atmosfere, razumijevanja i odgovornosti”.

plesa_tportal180712

Izjave Nevena Mimice, Miranda Mrsića i Borisa Pleše možete pogledat klikom na sliku

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša naglasio je da “sve danas izneseno ne znači i zaključen dogovor, jer sindikalni pregovarači kroz pregovore s Vladom moraju doći do platforme koju moraju ponuditi svojim tijelima na verifikaciju, a pritom ne isključuje mogućnost da neki od sindikata prijedlog stavi na referendum među članstvom jer je, upozorava, svaki “sindikat autonoman i o nekim stvarima postoje različita gledišta, ali se nastoje zajednički dogovoriti i formirati jedinstven stav”.

Vlada i sindikati državnih službi održali drugi krug pregovora

pregovori_vlada180712

(www.vlada.hr, 18. srpnja 2012.) Pregovarački odbori Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi održali su danas drugi krug pregovora o prijedlogu novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Dogovorili su se da će pitanje privremene neisplate jednokratnih materijalnih prava, kao što su regres i božićnica za ovu i iduću godinu, biti riješeno dodatkom novom Kolektivnom ugovoru, koji bi trebao vrijediti četiri godine, dok bi pitanje jubilarnih nagrada i prijevoza trebalo biti riješeno u samom Kolektivnom ugovoru.

Vlada_RH_logoVlada je predložila tekst novog kolektivnog ugovora, budući da sadašnji istječe 31. srpnja ove godine“, izvijestio je nakon sastanka potpredsjednik Vlade Neven Mimica. “Predložili smo kolektivni ugovor u kojem bi sve ono što se odnosi na osnovnu plaću, znači osnovice, koeficijenti, postotni dodatak na godine staža, ostalo isto. Također, predlažemo privremeno neisplaćivanje nekih jednokratnih materijalnih dodataka, kao što su božićnice i regresi.“, pojasnio je potpredsjednik. Istaknuo je i da će se nastaviti raditi na osnovnom tekstu novog kolektivnog ugovora, koji bi vrijedio za naredne četiri godine, a u njemu će se posebna pozornost posvetiti uređivanju članka koji govori o naknadama za prijevoz. “Formirali smo posebnu radnu skupinu koja bi do ponedjeljka trebala ponuditi zajednički prijedlog kako sustavno na najbolji način u osnovnom kolektivnom ugovoru regulirati naknadu za prijevoz“, kazao je potpredsjednik Mimica. Također, dogovoreno je da se sve ono što je privremena neisplata određenih prava, koja bi vrijedila u 2012. i 2013. godini, uredi u posebnom dodatku kolektivnom ugovoru.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je da će se voditi intenzivni pregovori radne grupe Vlade i sindikata oko članka koji regulira prijevoz i da se nada dogovoru sa sindikatima. “Svima nam je cilj reguliranje pitanja prijevoza i uštede na tom području. Obje strane uvažavaju problem, a to je da imamo 21,6 milijardi kuna za plaće, pa moramo napraviti uštede i svi zajednički podmetnuti leđa“, kazao je ministar Mrsić.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša istaknuo je da se današnjim razgovorima pokušalo doći do jedne platforme koju će sindikati svojim tijelima ponuditi na krajnje usvajanje odnosno verifikaciju. “Za nas je važno što će sve što se dogovori o neisplati određenih jednokratnih materijalnih prava u 2012. i 2013. godini biti dio jednog posebnog dodatka, a ne samog kolektivnog ugovora“, kazao je i posebno naglasio da se radi o privremenoj neisplati određenih prava o kojima će se ponovno razgovarati kada se stvore uvjeti za to.

pregovori_24sata180712

Pregovarači Vlade i sindikata državnih službenika i namještenika sjeli su u srijedu opet za pregovarački stol kako bi se dogovorili oko njihovog novog kolektivnog ugovora koji im istječe 31. srpnja. Konačnog dogovora za sada još nema.

24sata_logoBoris Pleše, predsjednik sindikata državnih i lokalnih namještenika rekao je da danas nisu ništa dogovorili, jer pokušavaju doći do platforme koju će prezentirati svojim nadležnim tijelima.
– Teško je reći datum, ali nakon ponedjeljka ćemo biti jasniji i pametniji – rekao je Pleše. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica kaže kako je ovaj krug pregovora prošao u atmosferi razumijevanja i konstruktivnosti, da su razgovarali o pregovaračkom okviru, te da je Vlada sindikatima predložila tekst novog kolektivnog ugovora budući da im stari ističe 31. srpnja.
– Želja nam je ispregovarati novi ugovor, predložili smo sve ono što se odnosi na osnovnu plaću, osnovica, koeficijent i staž se neće smanjivati, samo je za ovu i iduću godinu određena neisplata božićnice i regresa.
Ministar rada Mirando Mrsić rekao je da nastavljaju raditi na osnovnom tekstu ugovora.
– Posebnu pažnju posvetiti ćemo naknadama za prijevoz u iduće četiri godine. Radimo na tome da se ta materijalna prava urede posebnim aneksom.  Svima nam je cilj reguliranje prijevoza, a za to će se osnovati radna grupa – rekao je Mrsić.

Jagić: Želimo postići zadovoljstvo i članova sindikata i Vlade

Uoči sastanka, Dubravko Jagić iz sindikata policije je rekao kako ne želi ništa prejudicirati te da će vidjeti kakav će biti sastanak. Dodao je i kako njegov sindikat želi postići zadovoljstvo članova sindikata i Vlade kao poslodavca.
Ranko Ostojić, ministar policije, koji je jedan od pregovarača u ime Vlade, kaže kako će razgovarati i vidjeti što će pregovori pokazati.

Pleše:  I referendum je jedna od opcija

Boris Pleše, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, je rekao kako je referendum jedna od opcija, ali o tome hoće li se ići na referendum ili ne, znat će se kada dobiju konačan stav Vlade.

pregovori_sd180712

Vlada i sindikati državnih službi dogovorili su se danas da će pitanje regresa i božićnica za ovu i iduću godinu biti riješeno potpisivanjem aneksa novom Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike koji bi trebao vrijediti četiri godine.

SD_logo240Pregovarački odbori Vlade i sedam sindikata u današnjoj su rundi pregovora o KU-u za 60.000 državnih službenika, koji istječe krajem srpnja, dogovorili da bi privremena neisplata jednokratnih naknada kao što su regres u idućoj i božićnica u 2012. i 2013. godini trebala biti regulirana aneksom, dok bi pitanje jubilarnih nagrada i smanjenja dnevnica, o čemu će se još pregovarati, trebalo biti riješeno u samom KU-u.

Što se tiče naknade za prijevoz, osnovana je radna skupina koja bi trebala izraditi prijedlog o kojem će se raspravljati na idućem sastanku u Banskim dvorima, koji je zakazan za ponedjeljak, 23. srpnja.

Za odricanje od većeg dijela materijalnih prava tijekom idućih godinu i pol dana Vlada zaposlenima u državnim službama nudi očuvanje plaća i radnih mjesta, a pristala je i na sindikalni zahtjev da se novi KU sklopi na četiri godine, iako je prvotno predlagala da vrijedi samo godinu dana.

Glavni Vladini pregovarači, potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazili su nakon sastanka zadovoljstvo i optimizam zbog konstruktivne atmosfere, razumijevanja i odgovornosti, a u Vladi neslužbeno očekuju da bi novi KU za državne službenike mogao biti potpisan do kraja idućeg tjedna.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša rekao je kako će sindikalni pregovarači kroz pregovore s Vladom doći do “platforme koju moraju ponuditi svojim tijelima na usvajanje”. On nije isključio ni mogućnost da neki od sindikata prijedlog KU-a stavi na referendum među članstvom, istaknuvši kako će svaki sindikat autonomno odlučiti je li mu novi KU prihvatljiv.

Naglasio je da su se sindikalni pregovarači složili s privremenim, a ne trajnim ukidanjem isplate regresa i božićnice, a o povratu tih prava razgovaralo bi se kada se stvore uvjeti za to, odnosno kada Hrvatska izađe iz krize.

Vlada je državnim službenicima predložila više-manje isto što i sindikatima javnih službi – odricanje od dvaju božićnica i jednog regresa, te jubilarnih nagrada osim za službenike s više od 35 godina staža. Također predlaže smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna i naknada za prijevoz koje bi se ubuduće plaćale onima koji imaju opravdane troškove prijevoza.

Drugi kruh pregovora državnih službenika s Vladom

hrt_logoZavršeni su pregovori Vlade i sindikata državnih službi o prijedlogu novog Kolektivnog ugovora (KU), koji istječe potkraj srpnja, za državne službenike i namještenike. Novi sastanak najavljen je za ponedjeljak, kad se očekuje konačan dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Doznaje se da Vlada predlaže smanjenje materijalnih prava za 60.000 državnih službenika, slično kao što je predložila i sindikatima javnih službi. Ne bi se isplatile jednokratne naknade – regres u idućoj, a božićnica u ovoj i idućoj godini – što bi se reguliralo aneksom. Pitanje jubilarnih nagrada i smanjenja dnevnica sa 170 na 150 kuna, o čemu će se još pregovarati, trebalo bi biti riješeno u samom KU-u.

pregovori-hrt180712Osnovana je radna skupina koja bi trebala izraditi prijedlog načina smanjenja naknade za prijevoz, o kojem bi se trebalo raspravljati na idućem sastanku u Banskim dvorima, u ponedjeljak.

Za odricanje od većeg dijela materijalnih prava tijekom idućih godinu i pol dana Vlada zaposlenima u državnim službama nudi očuvanje plaća i radnih mjesta, a pristala je i na sindikalni zahtjev da se novi KU sklopi na četiri godine, iako je prvobitno predlagala da vrijedi samo godinu dana.

Glavni Vladini pregovarači, potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, izrazili su nakon sastanka zadovoljstvo i optimizam zbog konstruktivne atmosfere, razumijevanja i odgovornosti, a u Vladi neslužbeno očekuju da bi novi KU za državne službenike mogao biti potpisan do kraja idućeg tjedna.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša rekao je kako će sindikalni pregovarači kroz pregovore s Vladom doći do platforme koju moraju ponuditi svojim tijelima na usvajanje. Nije isključio ni mogućnost da neki od sindikata prijedlog KU-a stave na referendum među članstvom, istaknuvši kako će svaki sindikat autonomno odlučiti je li mu novi KU prihvatljiv.

Naglasio je da su se sindikalni pregovarači složili s privremenim, a ne trajnim ukidanjem isplate regresa i božićnice, a o povratu tih prava razgovaralo bi se kada se stvore uvjeti za to, odnosno kada Hrvatska izađe iz krize.

Istodobno, četiri sindikata javnih službi odbijaju arbitražu. Smatraju da za arbitražu nema pravnih temelja i interesa. Ustraju na provođenju referenduma među članovima sindikata i traže od Vlade da pričeka sa svim odlukama.