Vlada i sindikati državnih službi postigli načelan dogovor

Načelno dogovoren novi TKU

pregovori_hrt250712

…za gledanje priloga HRT klikni na sliku

(HRT, 25. srpnja 2012.) Nakon četvrtog kruga pregovora između Vlade i sindikata državnih službi – postignut je načelni dogovor o budućem temeljnom kolektivnom ugovoru.

Oko 60.000 zaposlenika u sljedeće četiri godine imat će za 25% nižu naknadu za prijevoz, uz već spomenuto odricanje od božićnice ove i iduće godine, regresa iduće godine te dio jubilarnih nagrada.

hrt_logoSlužbeno potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora bit će 2. kolovoza. Vlada je zadovoljna. Sporazum je postignut u dobroj vjeri, s kompetentnim pregovaračima s obje strane, izjavio je ministar rada Mirando Mrsić nakon četiri kruga pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Vlada će isplatiti sve ono što treba po zakonu isplatiti tako da isplata regresa kreće 30. srpnja, najavio je Mrsić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je kako očekuje da će KU biti potpisan 2. kolovoza, nakon što prijedloge razmotre članovi sindikata. Možda svi članovi neće biti zadovoljni s postignutim, no ocjenjujući situaciju u zemlji, a i dio sindikata javnih službi potpisao je takav KU, odlučili smo se za potpisivanje. Dobro je što će vrijediti četiri godine, odrekli smo se nekih prava, ali ne trajno nego privremeno i želja nam je da se KU poštuje i u potpunosti provodi, rekao je.

Podsjećamo, plaće i koeficijenti neće se dirati. Vlada je predložila da se jubilarne nagrade riješe aneksom u kojem bi definirali da se isplaćuju za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. No pritom bi se osnovica za izračun jubilarne nagrade, s 1800 kuna, u sljedećoj godini smanjila na 900 kuna.

Vlada ocjenjuje da se primjenom novog kolektivnog ugovora i dodatka mogu ostvariti predviđene uštede na izdacima za plaće za državne i javne službenike od 2 milijarde kuna, uz potpunu primjenu dogovorenih odredbi KU i uz poduzimanje dodatnih mjera od strane Vlade koje se odnose na prekovremene sate i ugovore o djelu, kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Vlada obećaje da će svega opet biti kada dođu bolja vremena.

BANSKI DVORI I SINDIKATI PRED DOGOVOROM
Potpis na sporazum sindikata državnih službi i Vlade u kolovozu

pregovori_nl250712

Autor: Gabrijela Galić
Naknadu za prijevoz neće imati radnici koji su od mjesta rada udaljeni manje od dva kilometra, onima koji koriste automobil troškovi će pokrivati u iznosu od 75 posto, no cijeli je taj sustav dodatno razrađivan te se čeka čistopis

novilist_hrZAGREB Sindikati državnih službi i Vlada postigli su načelan dogovor oko sadržaja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike te dodatka kolektivnom ugovoru kojim se reguliraju privremene iznimke, odnosno odricanje od dvije božićnice, regresa te dijelom jubilarnih nagrada. Samim tekstom Kolektivnog ugovora sustavno se uređuje pitanje plaćenog prijevoza, a o tom kompliciranom sustavu najviše se razgovaralo tijekom današnje pregovaračke runde. Tijela sedam sindikata državnih službi, članova Pregovaračkog odbora, još se trebaju očitovati o dogovoru što su ih njihovi predstavnici postigli s Vladom, a prihvate li dogovor, potpisivanje Kolektivnog ugovora očekuje se 2. kolovoza. Za četiri dana zaposlenima u državnim i javnim službama Vlada će isplatiti 1250 kuna ovogodišnjeg regresa. S tom se isplatom očito čekalo do ishoda pregovora sa sindikatima.

– Očekujem da ćemo 2. kolovoza potpisati Kolektivni ugovor. Ni mi nismo potpuno i savršeno zadovoljni, možda ni naši članovi neće biti zadovoljni time što smo postigli. Ali, cijeneći financijsku situaciju, dobro je da ćemo Kolektivni ugovor imati četiri godine te da smo se nekih prava odrekli, ne trajno, nego privremeno – ustvrdio je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske i glasnogovornih sindikalnog pregovaračkog odbora.

Potpredsjednik Vlade te voditelj njena pregovaračkog tima Neven Mimica ističe kako je sudjelovao u puno pregovora, ali nikada u pregovorima u kojima je prostor bio toliko sužen i za vladinu i za sindikalnu stranu. Ocijenio je i kako se primjenom Kolektivnog ugovora i dodatka mogu ostvariti predviđene uštede na izdacima za plaće od dvije milijarde kuna, uz potpunu primjenu dogovorenih odredbi Kolektivnog ugovora i uz poduzimanje dodatnih mjera od strane Vlade, koje se odnose na prekovremene sate i ugovore o djelu.

Sindikati državnih službi u pregovorima su, smanjenjem osnovice za izračun jubilarne nagrade, uspjeli proširiti krug ljudi kojima će iduće godine biti isplaćena. Osnovica za jubilarce iznost će 900 kuna, a u 2012. na jubilarac imaju pravo radnici koji kod poslodavca pune 10, 20, 35 i više godina radnog staža. U odnosu na javne službe, državne su dodatno razradile model plaćanja putnih troškova. Naknadu za prijevoz neće imati radnici koji su od mjesta rada udaljeni manje od dva kilometra, onima koji koriste automobil troškovi će pokrivati u iznosu od 75 posto, no cijeli je taj sustav jučer dodatno razrađivan te se čeka čistopis. Za sve koji osobnim vozilom putuju na posao uvest će se takozvano praćenje, odnosno formular kojeg će ispunjavati i na osnovu kojeg će ostvarivati pravo na naknadu sredstava.

Prema riječima Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sutava, vlada još uvijek nije dobila originalne odluke četiri sindikata javnih službi o odbijanju arbitraže. U četvrtak ističe rok za dostavu tih očitovanja, nakon čega će Vlada donijeti odluku, vjerojatno, o raskidanju TKU-a za javne službe s ponudom novog dokumenta. Javnim službama u tom će slučaju biti ponuđena rješenja do kojih se došlo u pregovorima s državnim službama. Resorni ministar Mrsić, ustvrdio je kako je sporazum sa njima postignut u dobroj vjeri s kompetentnim pregovaračima te izrazio nadu da će se u tako dobrom ozračju nastaviti i pregovori s javnim službama.

“Bez obzira na teške riječi od strane nekih sindikata, ja sam optimist i nadam se da ćemo zajednički krenuti u jedan novi Kolektivni ugovor i za javne službe”, kazao je Mrsić dodajući kako je ono što je postignuto s državni službama kompromis koji će omogućiti sigurna radna mjesta i isplatu plaća, kao i odžavanje proračuna i rejtinga države.

KONAČNI BI POTPIS NA SPORAZUM DVIJE STRANE TREBALE STAVITI 2. KOLOVOZA
Državni službenici ostali bez božićnice, nema ni regresa u 2013.

pregovori_vl250712_390

Završeni pregovori s vlašću, službenici se još trebaju obratiti svojim članovima

Piše: Marina Šunjerga/VLM
Državni su se sindikati brzo i efikasno dogovorili s Vladom i tako zadržali većinu prava iduće četiri godine. Prvo u čemu je Vlada popustila rok je na koji će vrijediti temeljni kolektivni ugovor državnih službenika. Vlada je nudila godinu dana, sindikati tražili četiri godine, a na kraju ugovor će biti na snazi sve do 2016. godine. Ni jedno pravo koje su imali službenici i namještenici nije ukinuto, samo su neka privremeno suspendirana zbog krize. Konačan dogovor kaže: nema božićnice ove i iduće godine, a neće biti ni regresa u 2013. godine. Iduće godine jubilarnu nagradu dobit će oni koji slave obljetnice 10, 20, 30, i 40 godina radnog staža u službi, ali će osnovica za njezin izračun biti dvostruko manja nego ove godine, točnije 900 kuna.

Pregovori zbog prijevoza

vl_logo180909Besparica se pokazala kao prilika za pospremanje nereda u isplati naknade za prijevoz. Svima koji žive u krugu od dva kilometra od posla, naknada se ukida. Iznimka su osobe s više od 80 posto invaliditeta. Službenicima koji mogu, ali neće koristiti javni prijevoz u gradu isplaćivat će se 75 posto cijene mjesečne karte za javni promet. Službenici koji se moraju voziti međumjesnim prijevozom dobit će kartu za prijevoz ili naknadu od 75 lipa po prijeđenu kilometru ako se dokaže da je to jeftinije. Službenici koji žive na udaljenosti većoj od 100 kilometara od posla moći će dobiti i naknadu od 65 lipa po kilometru, ali samo uz potpis ministra Miranda Mrsića. Neće se nositi računi za gorivo u ministarstvo nego potpisivati formulari. Dogovorom su riješili čak i pitanje povećanja osnovice plaće od šest posto.

Rast BDP-a

To će moći dobiti u godini nakon što BDP naraste dva kvartala uzastopno, ali od početka godine da bi se mogao planirati proračun. S druge strane u sporazumu javnih službi stoji da Vlada mora otvoriti pregovore ako BDP padne dva kvartala više od 1 posto, što će se dogoditi već na jesen. Državni službenici obratit će se svojim članovima, a konačni potpis na sporazum dvaju socijalnih partnera stavit će 2. kolovoza.

pregovori_hrt250712_2_390

– Najvažnije izmjene u odnosu na dosadašnji Kolektivni ugovor su vezane uz sustavno uređivanje područja naknada za prijevoz – pojasnio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, priopćila je Vlada. Istaknuo je da Vlada ocjenjuje da se primjenom Kolektivnog ugovora i dodatka mogu ostvariti predviđene uštede na izdacima za plaće od 2 milijarde kuna, uz potpunu primjenu dogovorenih odredbi Kolektivnog ugovora i uz poduzimanje dodatnih mjera Vlade, koje se odnose na prekovremene sate i ugovore o djelu.

Mrsić: Vlada će ispuniti svoja obećanja

Ministar Mirando Mrsić istaknuo je da je sporazum postignut u dobroj vjeri s kompetentnim pregovaračima i s jedne i s druge strane. Najavio je isplatu regresa za ovu godinu u ponedjeljak, 30. srpnja.

– Vlada će ispuniti svoja obećanja. Sve ono što je zakonito i što Vlada treba isplatiti, isplatit će se na vrijeme – kazao je ministar Mrsić. Izrazio je i nadu da će se u ovakvom dobrom ozračju nastaviti i pregovori s javnim službama

– Bez obzira na teške riječi nekih sindikata, ja sam optimist i nadam se da ćemo zajednički krenuti u novi Kolektivni ugovor i za javne službe. Ovo je kompromis koji će omogućiti sigurna radna mjesta i isplatu plaća, a Vladi održavanje proračuna i rejtinga Republike Hrvatske – zaključio je ministar Mrsić.

U ime Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi, predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da su se sindikati odlučili za potpisivanje Kolektivnog ugovora, cijeneći financijsku situaciju u kojoj se država nalazi.

– Smatramo da je dobro što će novi Kolektivni ugovor vrijediti četiri godine, a nekih smo se prava odrekli privremeno, a ne trajno – naglasio je.

Vlada i sindikati državnih službi postigli načelan dogovor

pregovori_vlada250712_390

Pregovarački odbori Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi postigli su danas, u četvrtom krugu pregovora, načelan dogovor o sadržaju novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, koji će vrijediti sljedeće četiri godine te o tekstu dodatka koji će regulirati iznimke, u ovoj i idućoj godini. Dogovor još trebaju potvrditi nadležna tijela sindikata, a potpisivanje novog Kolektivnog ugovora očekuje se 2. kolovoza ove godine.

Vlada_RH_logo(www.vlada.hr, 25. srpnja 2012.) “Najvažnije izmjene u odnosu na dosadašnji Kolektivni ugovor su vezane na sustavno uređivanje područja naknada za prijevoz”, pojasnio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Dogovorene su odredbe koje će, za četverogodišnje razdoblje, regulirati pravo na naknadu za prijevoz, kako u organiziranom javnom prijevozu, tako i u korištenju osobnog prijevoza, na način koji onemogućava zlouporabu toga prava. Potpredsjednik Mimica istaknuo je da Vlada ocjenjuje da se primjenom Kolektivnog ugovora i dodatka mogu ostvariti predviđene uštede na izdacima za plaće od 2 milijarde kuna, uz potpunu primjenu dogovorenih odredbi Kolektivnog ugovora i uz poduzimanje dodatnih mjera od strane Vlade, koje se odnose na prekovremene sate i ugovore o djelu. “Očekujemo, uz potporu nadležnih sindikalnih tijela, potpisivanje Kolektivnog ugovora i dodatka 2. kolovoza”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Ministar Mirando Mrsić istaknuo je da je sporazum postignut u dobroj vjeri s kompetentnim pregovaračima i s jedne i s druge strane. Najavio je isplatu regresa za ovu godinu u ponedjeljak, 30. srpnja. “Vlada će ispuniti svoja obećanja. Sve ono što je zakonito i što Vlada treba isplatiti, isplatit će se na vrijeme”, kazao je ministar Mrsić. Izrazio je i nadu da će se u ovakvom dobrom ozračju nastaviti i pregovori s javnim službama, jer je potrebno omogućiti da proračun bude održiv, da se plaće isplaćuju i da se sačuvaju radna mjesta. “Bez obzira na teške riječi od strane nekih sindikata, ja sam optimist i nadam se da ćemo zajednički krenuti u jedan novi Kolektivni ugovor i za javne službe. Ovo je kompromis koji će omogućiti sigurna radna mjesta i isplatu plaća, a Vladi održavanje proračuna i rejtinga Republike Hrvatske”, zaključio je ministar Mrsić.

U ime Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi, predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da su se sindikati odlučili za potpisivanje Kolektivnog ugovora, cijeneći financijsku situaciju u kojoj se država nalazi. “Smatramo da je dobro što će novi Kolektivni ugovor vrijediti četiri godine, a nekih smo se prava odrekli privremeno, a ne trajno”, naglasio je.