Vlada i sindikati državnih službi potpisali novi kolektivni ugovor

Vlada i sindikati državnih službenika potpisali kolektivni ugovor!

Ugovor oko kojeg se dugo pregovaralo potpisan je za sljedeće četiri godine.

Plesa_Mimica390_DnevnikHR02

U Banskim dvorima danas su predstavnici Vlade RH i sindikata državnih službenika potpisali novi temeljni kolektivni ugovor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

(Dnevnik.hr, 2. kolovoza 2012.) Kolektivni ugovor koji je potpisan između Vlade i sindikata držanih službenika ima dva dodatka te je još potpisan i Sporazum o izmjenama i dopunama Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama. U novom kolektivnom ugovoru zadržana su prava vezana uz osnovicu, koeficijente i postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža, a izmjene su dogovorene kod naknade za prijevoz.

dnevnikHR_logo2012Dodatkom I utvrđena je neisplata regresa za 2013. godinu, božićnice u 2012. i 2013. godini, smanjenje dnevnice za službena putovanja sa 170 na 150 kuna te smanjenje osnovice za jubilarne nagrade u 2013. godini sa 1.800 na 900 kuna za radnike koji napune 10, 20, 30 i 40 godina staža.

Dogovorene su i izmjene i dopune Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama. Taj je sporazum predviđao rast osnovice za plaće rasta BDP-a većeg od 2 posto u dva uzastopna tromjesečja i to automatski, odmah u sljedećem tromjesečju, a izmjenama je utvrđeno da to ne bi bilo odmah po isteku drugog tromjesečja zaredom, nego od početka iduće godine. Prethodi kolektivni ugovor za državne službenike istekao je 31. srpnja. Iskaz je to, smatraju, proračunske i gospodarske nužde i razumijevanja Vlade i sindikata.Vlada izražavaja zahvalnost za potvrdu socijalnog dijaloga.

pregovori390_DnevnikHR02081

Ovaj ugovor bit će ponuđen i za pregovaranje u javnim službama.
“Ono što izaziva nezadovoljstvo jest to da su određena prava smanjena i nikome nije ugodno o tome razgovarati i pregovarati o tome. Branili smo plaće i radna mjesta. O ovome smo trebali razgovarati u veljači, a dovedeni smo u poziciju da se branimo. Razumijemo situaciju, nismo autistični, odrekli smo se određenih prava”, rekao je predsjednik Sindikata državnih službenika Boris Pleša.
Potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon potpisivanja je izjavio da je novi kolektivni ugovor izraz proračunske, gospodarske i financijske nužde te odgovornosti, razumijevanja gospodarske situacije i zajedničkog racionalnog pristupa Vlade i sindikata. Njime se stvaraju uvjeti za proračunske uštede na izdacima za plaće, kaže Mimica.

Najavio je da će model kolektivnog ugovora za državne službe biti ponuđen na ponovno pregovaranje sindikatima javnih službi te javnih poduzeća, agencija i lokalne samouprave. Namjera Vlade je na tih pet razina ujednačiti sustav plaća i materijalnih dodataka, a taj posao namjerava obaviti do kraja godine, rekao je Mimica.

Vlada i sindikati državnih službi potpisali novi kolektivni ugovor

potpisivanje1_020812

ZAGREB, 2. kolovoza 2012. (Hina) – Vlada i sindikati državnih službi potpisali su danas novi četverogodišnji Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike te Dodatak I Kolektivnom ugovoru i Sporazum o izmjenama i dopunama Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama.

hina_print_logoU novom kolektivnom ugovoru zadržana su prava vezana uz osnovicu, koeficijente i postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža, a izmjene su dogovorene kod naknade za prijevoz.
Dodatkom I utvrđena je neisplata regresa za 2013. godinu, božićnice u 2012. i 2013. godini, smanjenje dnevnice za službena putovanja sa 170 na 150 kuna te smanjenje osnovice za jubilarne nagrade u 2013. godini sa 1.800 na 900 kuna za radnike koji napune 10, 20, 30 i 40 godina staža.
Dogovorene su i izmjene i dopune Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama. Taj je sporazum predviđao rast osnovice za plaće rasta BDP-a većeg od 2 posto u dva uzastopna tromjesečja i to automatski, odmah u sljedećem tromjesečju, a izmjenama je utvrđeno da to ne bi bilo odmah po isteku drugog tromjesečja zaredom, nego od početka iduće godine. Prethodi kolektivni ugovor za državne službenike istekao je 31. srpnja

potpisivanje2_020812

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon potpisivanja je izjavio da je novi kolektivni ugovor izraz proračunske, gospodarske i financijske nužde te odgovornosti, razumijevanja gospodarske situacije i zajedničkog racionalnog pristupa Vlade i sindikata. Njime se stvaraju uvjeti za proračunske uštede na izdacima za plaće, kaže Mimica.
Najavio je da će model kolektivnog ugovora za državne službe biti ponuđen na ponovno pregovaranje sindikatima javnih službi te javnih poduzeća, agencija i lokalne samouprave. Namjera Vlade je na tih pet razina ujednačiti sustav plaća i materijalnih dodataka, a taj posao namjerava obaviti do kraja godine, rekao je Mimica.
Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša istaknuo je zadovoljstvo što je kolektivni ugovor sklopljen na četiri godine te što je u osnovnom tekstu ostao isti kao dosad, osim kod odredaba o naknadi troškova prijevoza. Nezadovoljan je što su neka materijalna prava privremeno suspendirana, ali kaže da su sindikati izabrali manje zlo, vodeći se očuvanjem radnih mjesta i plaća.
Upozorio je da su sindikati bili pritisnuti time što je Vlada planirala i u proračunu odredila izdatke za plaće bez konzultacija sa sindikatima te izrazio nadu da neće biti tako prilikom izrade sljedećeg proračuna.
“Radnici u državnim službama razumiju situaciju i zato su se odrekli nekih materijalnih prava. Nadam se da više nećemo biti pod medijskim pritiskom navodnog uživanja privilegija, jer je situacija potpuno drukčija”, kaže Pleša.

Pročitajte još…

Potpisan Kolektivni ugovor sa sindikatima državnih službi

potpisivanje3_020812

(www.vlada.hr) Na današnjem sastanku pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi u Banskim dvorima, potpisan je Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike za sljedeće četiri godine, Sporazum o izmjenama i dopunama Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama od 23. ožujka 2009. godine te Dodatak I. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica je nakon potpisivanja izjavio: Vlada i sindikati državnih službenika i namještenika potpisali su danas Kolektivni ugovor koji vrijedi naredne četiri godine i dva dodatka; jedan o načinu isplata izuzetnih rješenja u isplatama određenih materijalnih prava u 2012. i 2013. i drugi, sporazum o načinu povećanja osnovice za plaće ovisno o ostvarivanju gospodarskog rasta.

Vlada_RH_logoOvaj Kolektivni ugovor i ovo današnje potpisivanje izraz je, rekao bih proračunske, gospodarske i financijske nužde, naglasio je Mimica, ali je istovremeno i iskaz odgovornosti, iskaz razumijevanja i zajedničkog racionalnog pristupa Vlade kao poslodavca i sindikata kao predstavnika zaposlenih u državnim službama, razumijevanja za gospodarsku situaciju u kojoj se nalazimo ove godine, iduće godine i nadam se, da će se nakon iduće godine, aktivirati i onaj sporazum o povećanju osnovica za plaće. Ovakav Kolektivni ugovor potvrđuje sve ono što regulira samu osnovnu plaću, način reguliranja osnovne plaće i visinu osnovne plaće u pogledu osnovice za plaću, u pogledu koeficijenata i u pogledu dodataka na koeficijente za ostvareni radni staž, a u ovoj i narednoj godini stvara uvjete za održavanje proračunskih ušteda te proračunskih stavki na ukupnim izdacima za plaće smanjivanjem određenih materijalnih prava, jednokratnih materijalnih dodataka koji su predviđeni u Kolektivnom ugovoru.

Sa strane vlade još jednom izražavamo zahvalnost za zajedničku potvrdu socijalnog dijaloga, socijalnog partnerstva, koji, pokazalo se, može funkcionirati i u teškim proračunskim i financijskim vremenima.

Sa strane Vlade ponavljamo i ono što smo i ranije govorili, da će ovaj kolektivni ugovor, ovakav model kolektivnog ugovora, četverogodišnjeg kao temeljnog rješenja i izuzetaka za ovu i iduću godinu, biti ponuđen i za ponovno pregovaranje javnim službama, jednako kao što će takav model biti osnova i za pregovore u javnim poduzećima, odnosno uprava javnih poduzeća sa sindikatima. Naša je namjera da kroz ove dvije godine imamo ujednačeni sustav plaća i materijalnih dodataka na pet razina, onih koji dobivaju plaće iz državnog proračuna ili lokalnih proračuna, a to je izjednačavanje materijalnih uvjeta u državnoj upravi, u javnim službama, u javnim poduzećima, u agencijama i u institucijama lokalne samouprave. To je posao koji će Vlada do kraja godine ozbiljno odraditi, a ovim današnjim potpisivanjem krenuli smo na taj put.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, u ime Pregovaračkog odbora sindikata državnih službenika i namještenika izrazio je ponajprije zadovoljstvo činjenicom da je danas potpisan Kolektivni ugovor za period od četiri godine smatra izuzetno važnim. “Posebno naglašavam činjenicu da je Kolektivni ugovor ostao isti u svom tekstualnom dijelu, osim članka 59. koji regulira prijevoz. Sva ostala prava koja su dogovorena, kroz dodatak sporazumu, neće se realizirati tijekom 2012. i 2013. godine, ali je bitno naglasiti da ta prava u Kolektivnom ugovoru ostaju, i to je ono što je izuzetno važno. Ono što izaziva nezadovoljstvo i različita razmišljanja jest činjenica da su određena materijalna prava smanjena i nikome nije ugodno ni pregovarati o tome, a kamoli potpisivati sporazume takvog tipa. Nažalost, situacija je takva i mi smo se našli u poziciji da branimo plaće i radna mjesta s jedne strane i da se privremeno reduciraju neka prava kao što je predloženo ovim Dodatkom sporazuma. Prema tome, između ta dva zla trebalo je izabrati ono koje po mišljenju mnogih je i manje zlo, dakle, očuvanje radnih mjesta i plaća. Nadam se da će u narednom periodu i razina socijalnog dijaloga s Vladom doći na onu potrebnu razinu jer mislim da u ove pregovore nismo ušli na način kako smo trebali ući, i to moram javno reći, o ovim problemima smo trebali razgovarati u drugom mjesecu, kad se donosio proračun, ovako smo na određeni način ipak dovedeni u poziciju da se branimo i da pokušamo kroz pregovore zadržati ona prava koja smo imali godinama. Nadam se, i to sam rekao na pregovorima, da će i ova godina kad se bude donosio proračun, i sljedeća godina, da ćemo se naći i razgovarati o svim onim pravima koja su regulirana kolektivnim ugovorima, jer ćemo jedino na taj način moći dokazati da zaista jedni druge cijenimo, prije svega Vladina strana sindikalnu stranu, a činjenica da smo se danas dogovorili, znači da i mi, državni službenici percipiramo situaciju u kojoj se nalazimo. Isto tako želim posebno naglasiti činjenicu da zaposlenici u državnim službama jako dobro razumiju situaciju u kojoj se država nalazi i da nisu autistični, da se ne bore samo za svoje interese, bez obzira na to kako je drugima. Unatoč materijalnom položaju, za koji svi znate da nije dobar. Ovim putem to poručujem, znači, državni službenici razumiju situaciju, odrekli su se određenih materijalnih prava u 2012. i 2013. godini i nadam se da od danas više nećemo biti pod određenim medijskim pritiskom oko toga da državni službenici žive na određeni način, u nekakvom privilegiranom položaju. Situacija je potpuno drugačija i molio bih da se i to percipira ovim današnjim potpisom. Isto tako želim zahvaliti svim kolegicama i kolegama u Pregovaračkom odboru na konstruktivnom radu i doprinosu i bez obzira što možda naše sjednice i nisu bile tako žestoke, moram vam reći da su rasprave tekle u konstruktivnoj atmosferi, pokušavali smo dogovoriti ono što je najbolje za naše članstvo, u svemu tome nažalost se ne može uvijek ostvariti stopostotni učinak, jer kad bi bilo tako, onda bi to bio zapravo monolog, a ne razgovori i pregovori“, dovršio je Boris Pleša.

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske zahvalio je svim članovima sindikata državnih službi što su dali potporu i podršku kolegama iz Pregovaračkog odbora, a zahvalio je i pregovaračkom timu Vlade Republike Hrvatske. Bilo je odricanja i s jedne i s druge strane, nastavio je Jagić, pregovori nisu tekli tako glatko kako se to misli, ali to je normalna stvar. Izrazio je zadovoljstvo što će dogovoreno trajati četiri godine, a krunom zajedničkog rada i kompromisa smatra potpisivanje današnjeg Kolektivnog ugovora.

Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata MUP-a dodao je da od Vlade očekuju da čim prije ispuni uvjete i poveća plaće za šest posto. Hrvatska Vlada nema pravo na promašaj, zaključio je.

Sindikat državnih službi: Od dva zla odabrali smo manje

Našli smo se u poziciji da s jedne strane branimo plaće i radna mjesta, ili da se privremeno reduciraju određena prava, kaže čelnik sindikata državnih službenika

Piše: Ana Samaržija, Tea Kvarantan

potpisivanje390_plesa_24sat

(24sata, 2. kolovoza 2012.) Sindikati državnih službenika i namještenika i Hrvatska Vlada potpisali su u četvrtak Kolektivni ugovor koji vrijedi iduće četiri godine. Potpisana su i dva dodatka, prvi je o načinu isplata izuzetnih rješenja u isplatama određenih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini, a drugi je o načinu povećanja osnovice za plaće koji će zavisiti o gospodarskom rastu.
24sata_logoTako ove i iduće godine nema božićnice, a neće biti ni regresa u 2013. godine. Iduće godine jubilarnu nagradu dobit će oni koji slave obljetnice 10, 20, 30, i 40 godina radnog staža u službi, ali će osnovica za njezin izračun biti dvostruko manja nego ove godine, 900 kuna. Također je smanjen i iznos dnevnica za putovanja u zemlji sa 170 na 150 kuna. Neven Mimica, potpredsjednik Vlade rekao je kako je otpisivanje ugovora izraz proračunske, gospodarske i financijske nužde, ali isto tako i izraz razumijevanja, i racionalnog razmišljanja s obzirom na gospodarsku situaciju u kojoj se nalazimo. Dodao je kako se nada da će se dodatak ugovoru koji se odnosi na povećanje osnovice plaća aktivirati već nakon iduće godine.

Mimica: Ovakav model ponudit ćemo i sindikatima javnih službi

– Ovakav model kolektivnog ugovora ponudit ćemo i za ponovno pregovaranje sa sindikatima javnih službi kao i sa sindikatima javnih poduzeća – najavio je Mimica, te dodao da su najvažnije izmjene u odnosu na dosadašnji Kolektivni ugovor vezane uz sustavno uređivanje područja naknada za prijevoz.

Pleša: Kolektivni ugovor je uglavnom ostao isti osim famoznog prijevoza

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, pozdravio je činjenicu da je Kolektivni ugovor u svom osnovnom dijelu ostao u potpunosti isti kao  dosadašnje rješenje, osim “famoznog članka 59. koji regulira prijevoz”.
– Sva ostala prava koja su dogovorena, a neće se realizirati ove i iduće godine, ipak ostaju u Kolektivnom ugovoru. Određeno nezadovoljstvo donosi činjenica da su određena materijalna prava smanjena, no situacija je takva i našli smo se u poziciji da s jedne strane branimo plaće i radna mjesta, ili da se privremeno  reduciraju određena prava. Između dva zla – odabrali smo manje – rekao je Pleša.

Sindikat MUP-a: Nadamo se skorom rastu plaća od šest posto

Zdravko Lončar iz sindikata MUP-a naglasio je kako se nada da će se uskoro ispuniti uvjeti za rast osnovice plaća od 6 posto jer Hrvatska Vlada, ističe, nema pravo na promašaj.