Vlada i sindikati državnih službi potpisali Protokol o kolektivnim pregovorima

Vlada i sindikati državnih službi potpisali Protokol o kolektivnim pregovorima

Protokol071105_1

(SDLSN, 7. studenoga) Pregovarački odbori Vlade i sindikata državnih službi potpisali su danas na Markovom trgu Protokol o kolektivnim pregovorima.

Protokol071105_2Za razliku od sličnog protokola između Vlade i sindikata javnih službi, sindikati državnih službi nisu naglasak stavili na povećanje osnovice za izračun plaća, već mjere za uklanjanje zaostajanja plaća u državnim službama za plaćama javnih službenika i zaposlenika u javnim poduzećima.

Sindikati državnih službi od Vlade traže diferencirani pristup u raspodjeli 929 milijuna kuna povećanja mase sredstava za plaće u državnim i javnim službama, odnosno predloženo linearno povećanje osnovice za izračun plaća od 3% smatraju nepravednim.

U situaciji u kojoj većina zaposlenika javnih službi ima veće koeficijente u odnosu na državne službenike i pored toga uživaju dodatke na postojeće i nepostojeće posebne uvjete rada, za razliku od državnih službi u kojima su dodacima na uvjete rada obuhvaćena samo ona (pa čak i ne sva) radna mjesta gdje takvi uvjeti zaista postoje, linearno povećanje osnovice samo bi produbilo zaostajanje plaća, smatraju državni službenici.

Protokol071105_pdf

Tako je Vladi predbačeno da ima nejednaka mjerila kad su u pitanju javne i državne službe, što je ilustrirano činjenicom da djelatnik pisarnice u zdravstvu ima za 1% veći dodatak za “posebne” uvjete rada od službenika u MORH-u koji prevozi eksploziv.

Vlada je odbacila prijedlog sindikata za povećanjem iznosa dara za djecu, božićnice i regresa, navodeći kako se radi o sredstvima koja su utvrđena proračunom za 2005. godinu na temelju iznosa koji su isplaćeni u 2004. godini.

Dvije su strane dogovorile novi sastanak za 14. studenoga, do kada bi zajednička radna skupina trebala utvrditi prijedloge rješenja za pitanja koja su predmetom pregovora.