VLADA I SINDIKATI O NAGODBI: “Kad utvrdimo sumu idemo u šumu po ražanj za zeca”

VLADA I SINDIKATI O NAGODBI: “Kad utvrdimo sumu idemo u šumu po ražanj za zeca”

(SDLSN, 17. ožujka) Sindikati državnih i javnih službi i Vlada Republike Hrvatske na današnjem su sastanku učinili još jedan korak naprijed ka mogućoj nagodbi za potraživanja po kolektivnim ugovorima koja je Račanova Vlada galantno prepustila Sanaderovoj. Iako se taj korak ne čini velikim, zbog činjenice da nije sasvim jasno o čemu su se to dvije strane dogovorile, osim da svaka za sebe utvrde o kolikim se točno iznosima potraživanja radi, nakon njega bi valjda trebali uslijediti konkretni pomaci u konkretizaciji dobre volje jedne i druge strane da se stvar riješi na socijalno odgovoran i prihvatljiv način.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na početku je sastanka istaknula kako se iznosi potraživanja s kojima barataju Vlada i sindikati drastično razlikuju, premda je na sjednici Vlade u Osijeku spomenuta cifra od dvije milijarde kuna s kojom barataju i sindikati. Je li Vlada uopće u stanju izići u javnost sa vlastitom procjenom, a ako jest koliko joj treba da to učini, ako ni nakon četiri mjeseca nije napravljena inventura na tom području.

Kao inicijalni prijedlog Vlade o kojem bi se trebalo raspravljati predložila je da u roku od 15-30 dana zajednička povjerenstva Vlade i sindikata po resorima utvrde točne iznose potraživanja, naglasivši kako Vlada ne negira preuzete obveze, ali je isto tako suočena i s velikim problemima u njihovom ispunjavanju, o kojima nije dovoljno znala pri preuzimanju vlasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vilim Ribić je izrazio čuđenje zbog pozivanja Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na sastanak, napominjući kako oni imaju potpisan sporazum o ovim pitanjima s Vladom koji treba provesti. Sporazumom su njihova sindikalna potraživanja umanjenja za 40% od iznosa koji bi mogli dobiti sudskim putem. Ribić je dodao kako njegov sindikat s navodima objavljenim u današnjem Večernjem listu o aranžmanima pojedinih sindikata s privatnim odvjetnicima i ugovorenim provizijama nema ništa, ustvrdivši kako njihovi pravnici neće ništa dobiti.

Ivica Ihas je iznoseći stav SDLSN istaknuo kako svaki sindikat ima pravo reči što misli da je za njegovo članstvo najbolje, izrazivši zadovoljstvo što je Vlada prihvatila da se obveze iz kolektivnog ugovora rješavaju u dogovoru sa sindikatima. “To odgovara našim članovima“, izjavio je Ihas, dodavši kako je preko Sindikata podignuto 16.000 tužbenih zahtjeva za božićnice, dar za djecu, noćni i prekovremeni radu u policiji i MORH-u, naknade za civilna odijela u policiji i isplatu uvećanih plaća na područjima od posebne državne skrbi, kao i potraživanja profesionalnih vatrogasaca po različitim osnovama. Sindikat kao interesna udruga po pitanju nagodbe zastupa svoje članove, a stvar je Vlade odluka o tome hoće li se ova prava isplatiti i nečlanovima sindikata. “Ključno je pitanje priznaje li Vlada da su božićnice i dar za djecu trebali biti isplaćeni“, zaključio je Ihas, a Nenad Vuković dodao kako se kod božićnice i dara za djecu zna točan iznos potraživanja, za razliku od individualnih prava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jadranka Kosor na to pitanje nije mogla odgovoriti izjavivši kako se o tome u Vladi moraju konzultirati.

Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a iznio je stav kako bi se božićnica i dar za djecu trebali isplatiti svima, a individualna prava koja se utvrđuju kroz dokazni postupak pojedinačno, sukladno podnijetim zahtjevima.

Potpredsjednica Kosor dodala je kako su zajednički utvrđeni podatci temeljni preduvjet za ponudu Vlade za nagodbu. “Kod preuzimanja vlasti nismo imali uvida u razmjere problema, ali smo ih svejedno spremni rješavati“, rekla je i dodala kako bi u obzir trebalo uzeti mogućnost obročne otplate zbog proračunskih ograničenja, odnosno eventualnu zamjenu duga ili isplatu na drugi način.

Ministar financija Ivan Šuker izjavio je kako bi on bio najsretniji kad bi mogao reči da će potraživanja biti isplaćena i podsjedtio da državni proračun ima svoju tehnologiju donošenja. Podsjetio je da je nova vlada pored ovih obveza naslijedila i dodatnih šest i pol milijardi drugih obveza, o kojima se ništa ne može pročitati u izvješću o izvršenju proračuna, jer bi to pokvarilo sliku koju je prethodna vlada htjela ostaviti iza sebe što se tiče makroekonomskih pokazatelja. “U proračunu smo predvidjeli 150 milijuna kuna za te svrhe kao znak dobre volje” rekao je Šuker, dodavši kako se o nagodbi može dogovarati tek kad se utvrdi točan iznos. Šuker je naglasio kako Račanova vlada za obveze koje je potpisala nije osigurala sredstva. “4,3% povećanja plaća znači dodatnih milijardu kuna za koje prethodna vlast nije predvidjela sredstva. Da su se ta sredstva osigurala sad bi bilo novca za željeznicu i druge razvojne projekte.” izjavio je Šuker i dodao “Tko pošten i moralan ide potpisivati sporazum za koji nisu osigurana sredstva?“. Šuker je prisutne upoznao s činjenicom da je od sedam milijardi proračunskih kuna za razvojne projekte bivša vlada unaprijed potrošila šest milijardi, tako da je u proračun nemoguće uvvrstiti još dodatne dvije milijarde za potraživanja sindikata.

Upozorio je kako oni koji iz međunarodnih monetarnih krugova prate Hrvatsku naročito pozorno prate segment potrošnje, te da bi njihova nepovoljna ocjena koja bi Hrvatskoj mogla pogoršati kreditni rejting i gurnuti je u zonu lihvarskih kamata mogla biti kobna po državne financije. “Ukoliko Hrvatska ne dobije poziv za pridruživanje EU u lipnju, mnogi će nam fondovi ostati nedostupni“, zaključio je Šuker.

Jadranka Kosor potom je, nakon upozorenja Dubravka Jagića iz Sindikata policije Hrvatske kako je rok od 30 dana predug jer bi u međuvremenu pravomoćno postalo novih 2000 tužbi, predložila zaključak prema kojem bi resorna ministarstva u suradnji sa sindikatima i državnim odvjetništvom uskladila podatke o potrebnim sredstvima u roku od 15 dana, nakon čega bi Ministarstvo financija predložilo moguće rješenje.

Na sindikatima sada ostaje senzibilizacija članstva frustriranog dugogodišnjim uskraćivanjem prava iz kolektivnog ugovora za prihvaćanje odgovornosti koja se od njih očekuje. Jer, kako je naglasio Vilim Ribić, postavlja se pitanje zašto bi netko pristao na višegodišnju obročnu otplatu manjeg iznosa od onog koji bi u kraćem roku mogao dobiti sudskim putem, dodavši kako je sada red na Vladi i sindikatima da zajedničkom kampanjom uvjere članstvo u društvenu odgovornost i vrijednost nagodbe, kako ne bi kalkulantski mislili. Ribić je dodao kako treba imenovati krivce za stanje u kojem se nalazimo, izjavivši kako je riječ o neshvatljivoj društvenoj neodgovornosti.

Mi znamo tko su krivci i o kojoj se vladi radi. Zato nas pomalo čudi ovo naknadno prozivanje.

HRT_logo17. ožujka – Predstavnici Vlade i sindikata javnih i državnih službi dogovorili su rješavanje potraživanja zbog neisplate materijalnih prava iz kolektivnih ugovora da će mjerodavna ministarstva u roku od 15 dana, u suradnji sa sindikatima i državnim odvjetništvom, uskladiti podatke o procjeni sredstava potrebnih za izvršenje potraživanja.

Zbog neisplate raznih prava iz kolektivnih ugovora, poput božićnice, regresa i dara za djecu iz 2000. i 2001. godine, prekovremenih sati, uvećanja plaća za rad na područjima posebne državne skrbi, naknada za civilna odijela (policajcima) i dr., sindikati su Nagodba_HRTpodignuli više od 30.000 tužba za čiju bi isplatu, prema njihovoj procjeni, država trebala izdvojiti više od dvije milijarde kuna. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je nakon sastanka da je Vlada svjesna težine problema, ali je odlučna u namjeri da se to riješi. Najavila je da će, nakon što se zajednički utvrdi broj tužbi i iznos potraživanja, resorna ministarstva i Ministarstvo financija predložiti moguće modele za nagodbu sa sindikatima i članovima sindikata. Vidjet ćemo koji su modeli mogući za Vladu, koja nije bila upoznata s većinom tih problema, rekla je Kosor, dodavši da je to u ovoj godini zbog proračunskih limita teško savladiva zapreka.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas rekao je da su sporovi nastali jer prošla Vlada nije poštovala obveze iz kolektivnih ugovora. Sindikati su prošloj Vladi predlagali nagodbu, ali je ona to breme ostavila novoj Vladi kao kukavičje jaje, rekao je Ihas.
Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević rekao je kako očekuje da se u radnim sporovima ne arbitrira, niti politički odlučuje. (H/mb)

SINDIKATI I VLADA KREĆU U RJEŠAVANJE RADNIH SPOROVA NAKON ZAJEDNIČKE PROCJENE POTRAŽIVANJA

hina_logo

ZAGREB, 17. ožujka 2004. (Hina) – Predstavnici Vlade i sindikata javnih i državnih službi dogovorili su na današnjem sastanku o rješavanju potraživanja zbog neisplate materijalnih prava iz kolektivnih ugovora da će nadležna ministarstva u roku od 15 dana, u suradnji sa sindikatima i državnim odvjetništvom, uskladiti podatke o procjeni sredstava potrebnih za izvršenje potraživanja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zbog neisplate raznih prava iz kolektivnih ugovora, poput božićnice, regresa i dara za djecu iz 2000. i 2001. godine, prekovremenih sati, uvećanja plaća za rad na područjima posebne državne skrbi, naknada za civilna odijela (policajcima) i dr., sindikati su podigli više od 30.000 tužba za čiju bi isplatu, po njihovoj procjeni, država trebala izdvojiti više od dvije milijarde kuna. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je novinarima nakon sastanka da je Vlada svjesna težine problema, ali je odlučna u namjeri da se to riješi.  Najavila je da će, nakon što se zajednički utvrdi broj tužbi i iznos potraživanja, resorna ministarstva i Ministarstvo financija predložiti moguće modele za nagodbu sa sindikatima i članovima sindikata. “Vidjet ćemo koji su modeli mogući za Vladu, koja nije bila upoznata s većinom tih problema”, rekla je Kosor, dodavši da je to u ovoj godini zbog proračunskih limita teško savladiva prepreka. Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas rekao je da su sporovi nastali jer prošla Vlada nije ispoštovala obveze iz kolektivnih ugovora.  “Sindikati su prošloj Vladi predlagali nagodbu, ali je ona to breme ostavila novoj Vladi kao kukavičje jaje”, rekao je Ihas. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević rekao je kako očekuje da se u radnim sporovima ne arbitrira, niti politički odlučuje.
(Hina)ymvr xvkn