VLADA I SINDIKATI: ODLUKA HUP-A O PREKIDU PREGOVORA O ZOR-U JE NEUTEMELJENA

VLADA I SINDIKATI: ODLUKA HUP-A O PREKIDU PREGOVORA O ZOR-U JE NEUTEMELJENA

hina_logo

ZAGREB, 18. travnja (Hina) – Predstavnici Vlade i sindikata ocijenili su danas neutemeljenom odluku Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da prekida pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR), priopćeno je iz Vladina Ureda odnose s javnošću.
Pročitajte cijelu vijest…

Glavni direktor HUP-a Željko Ivančević na današnjem je sastanku trojne skupine, koja usklađuje stajališta socijalnih partnera o izmjenama ZOR-a, prenio stajalište poslodavaca prema kojem se HUP do daljnjega povlači iz pregovora zbog nezadovoljstva dosadašnjim tijekom usuglašavanja.
Ivančević je izjavio da HUP odustaje od pregovora jer nije zadovoljan korekcijama u prijedlogu izmjena ZOR-a i Vladinim popuštanjem sindikalnim zahtjevima.
Predstavnici Vlade i sindikata tu odluku ocjenjuju neutemeljenom jer se nije odstupilo ni u čemu što je dosad bilo tripartitno dogovoreno, navodi se u Vladinom priopćenju.
Socijalni partneri danas su trebali preciznije odrediti područja u kojim bi se tražila kompenzacijska rješenja za otpremnine i otkazne rokove radnicima s 20 i više godina staža.
Predsjednik Vlade Ivica Račan i čelnici sindikalnih središnjica nedavno su se dogovorili da se radnicima koji imaju do 20 godina staža neće smanjivati otpremnine, a da se starijim radnicima kompenzacijskim mjerama nadoknadi gubitak dijela njihovih prava.
Kao mjere spominju se povećanje naknada za nezaposlenost, jednokratne novčane naknade u slučaju otkaza, poticaji poslodavcima da ne otpuštaju starije radnike, te financiranje doškolovanja, prekvalifikacije i novog zapošljavanja.
Predstavnici Vlade i sindikata do idućega će tjedna pripremiti potrebne stručne prijedloge, a radna skupina trebala bi se sastati u srijedu, 23. travnja, kako bi se utvrdili konačni prijedlozi, najavljeno je iz Vlade.
Očekuje se da će vladin pregovarač Davorko Vidović, ministar rada i socijalne skrbi, u međuvremenu pozvati predstavnike poslodavaca da se vrate pregovorima.
Premijer Ivica Račan neovisno će o tijeku pregovora održati najavljene odvojene radne sastanke s predstavnicima HUP-a i sindikalnih središnjica, najavila je Vlada.
(Hina) mvr ln