Vlada i sindikati: U državnim službama povišica od 20 posto

Vlada i sindikati: U državnim službama povišica od 20 posto

Piše: Gordana Galović

JL221106_sporazumZAGREB – Vlada i pet sindikata državnih službi ipak su postigli dogovor u pregovorima o plaćama za iduću proračunsku godinu pa će za oko 65.000 zaposlenih u državnim službama iduće godine osnovica za plaće rasti 6 posto.
U sporazumu, koji je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor danas potpisala s čelnicima pet sindikata, dogovoren je rast osnovnice od najmanje 6 posto i za 2008. te 2009. godinu, što znači da će zaposlenicima u državnoj upravi, policiji, carini te vojnim službenicima i namještenicima u iduće tri godine plaće porasti za najmanje 20-ak posto.
Riječ je o prvom dugoročnijem sporazumu o plaćama u državnim službama, prema kojemu bi zaposlenicima državne uprave sa srednjom stručnom spremom iduće godine plaća trebala porasti za 200-tinjak kuna. Prema projektima sindikata, plaće u policiji također bi u prosjeku trebale porasti između 200 i 450 kuna.
Jutarnji_weblogoU zamjenu za povećanje osnovice od 6 posto, a ne 5 posto, što je u početku nudila Vlada kao jedino moguće rješenje za iduću godinu, sindikati su pristali da se rok za donošenje Zakona o plaćama u državnim službama pomakne na iduću godinu.
Takav bi zakon, koji bi trebao regulirati koeficijente za plaće zaposlenih u državnim službama te prvi put uvesti sustav nagrađivanja i karijeru državnih službenika, trebao biti donesen najkasnije do 1. srpnja iduće godine, a ne do 1. siječnja, što je bio prvi dogovoren rok.
– U sporazumu koji smo potpisali ugovoreno je da u slučaju promjena značajnijih makroekonomskih pokazatelja svaki od potpisnika ima pravo tražiti početak pregovora o tim odredbama. Riječ je, primjerice, o inflaciji većoj od 4,5 posto te rastu BDP-a nižem od 4 posto – objasnila je nakon današnjeg potpisivanja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.
Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas rekao je danas da je riječ o važnom sporazumu jer je prvi put utvrđena dugoročnija dinamika plaća. Osim toga, i ugovoreni rast plaća najveći je u posljednjih nekoliko godina s obzirom na to da su plaće u državnim službama prošle godine rasle 3 posto, a godinu prije uopće nije bilo povišica.
– Budući da smo 2001. godine izgubili na plaći čak 20 posto za zaposlene sa srednjom stručnom spremom, 6 posto nije dovoljno, međutim, znamo da nije realno tražiti 20 posto u jednoj godini – istaknuo je predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar.
Prema riječima ministra financija Ivana Šukera, za povećanje osnovice od 6 posto Vlada u proračunu za iduću godinu mora osigurati oko 90 milijuna kuna više za plaće državnih službenika. Vlada i sindikati pregovore o božićnici, daru za djecu te ostalim materijalnim pravima nastavljaju idući tjedan.

Osnovica za rast plaća godišnje šest posto veća
Jadranka Kosor je najavila da je pri kraju veliki posao izrade zakona o plaćama, koji bi se trebao početi primjenjivati od 1. srpnja iduće godine

VJ221106_sporazum

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor u utorak je, u ime Vlade, potpisala sporazum s pet sindikata. Riječ je o sporazumu kojim su se strane usuglasile da se osnovica za obračun plaća u 2007., 2008. i 2009. godini povećava za najmanje šest posto godišnje. Sporazum je potpisan s predstavnicima Sindikata policije, Nezavisnih sindikata djelatnika MUP-a, Sindikata državnih službenika i namještenika, Sindikata vojnih službenika i namještenika te Carinskog sindikata.
Prema riječima potpredsjednice Vlade, u sporazum je ugrađena odredba prema kojoj strane imaju pravo mijenjati sporazum ako se inflacija poveća na više od 4,5 posto ili ako BDP bude niži od četiri posto.

Vjesnik_logo_noviJadranka Kosor najavila je i da je pri kraju, kako je kazala, veliki posao izrade zakona o plaćama, koji bi se trebao početi primjenjivati od 1. srpnja iduće godine. Istaknula je tolerantnu raspravu o tom zakonskom prijedlogu i poručila da će se pregovori sa sindikatima o materijalnim pravima nastaviti.
Ivica Ihas, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kazao je da rast osnovice smatraju značajnim te da sindikati dosad nisu bili zadovoljni dinamikom rasta plaća. Dodao je i da je najviše rasprave bilo o budućem zakonu o plaćama te kako su sindikati napravili ustupak da se taj zakon počne primjenjivati od 1. srpnja 2007., a ne od 1. siječnja, kako su sindikati željeli.
Potpisani sporazum Ihas je nazvao dobrim poslom koji doprinosi sigurnosti radnika. Branka Valentić

U državnim službama plaće veće šest posto
VLADA I SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI POTPISALI SPORAZUM, JAVNE SLUŽBE SE JOŠ LOME
Zdravstvo, kultura i socijalna skrb postali su svojevrsni taoci obrazovanja, koje je pristanak na trogodišnju politiku plaća, uvjetovalo dodatnim povlasticama

Sporazum o plaæama državnih službenika i namještenikaZAGREB – U iduće tri godine zaposlenima u državnim službama osnovica za izračun plaća povećavat će se za najmanje šet posto godišnje. To je rezultat sporazumom, što su ga u utorak potpisali Vlada i pet sindikata državnih službi. Povećanje će državni proračun koštati dodatnih oko 90 milijuna kuna. Javne službe, koje bi od danas trebale krenuti s trodnevnim iskazivanjem nezadovoljstva štrajkovima u obrazovanju i prosvjedima, također će dobiti šestpostotno povećanje osnovice u idućoj godini, ali i najmanje po šest posto u 2008. i 2009. godini.
Tijekom utorka, Vlada je gotovo cjelodnevno pregovarala s predstavnicima obrazovanja, zdravstva, socijale i kulture nudeći im, kao i državnim službama, sporazum o trogodišnjoj politici plaća. Prema informacijama koje smo prikupili do zaključenja ovog teksta, na Vladin prijedlog pristali su svi sindikati osim obrazovnih. Zdravstvo, kultura i socijalna skrb, doznajemo, postali su svojevrsni taoci obrazovanja, koje je pristanak na trogodišnju politiku plaća, uvjetovalo posebnim člankom sporazuma u kojem bi ostali sindikati priznali da je obrazovanje u posebnom statusu te da će vlada s tim sektorom pregovarati o dodatnim povlasticama. Međutim, ostali sindikati smatraju kako selektivan pristup politici plaća obrazovanje može ostvariti isključivo razgovorima na razini resornog ministarstva.
Vlada danas nastavlja pregovore sa sindikatima javnih služabi i, prema informacijama iz Banskih dvora, na dobrom su putu da postignu dogovor.

Zaštitni mehanizmi
Rastom osnovice za izračun plaća za šest posto, plaće zaposlenih u državnim službama sa srednjom stručnom spremom prosječno će porasti za 200 kuna, dok sindikat policije procjenjuje da će rast iznositi od 200 do 450 kuna, ovisno o koeficijentu. S državnim novilist_logoslužbama, odnosno sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika, Nezavisnim sindikatom MUP-a, Sindikatom policije, Sindikatom vojnih službenika i namještenika te Carinskim sindikatom Vlada je dogovorila i zaštitne mehanizme u slučaju nepovoljnih ekonomskih kretanja. Ako tijekom primjene sporazuma dođe do financijskih ili gospodarskih problema, primjerice ako inflacija bude viša od 4,5 posto ili BDP niži od četiri posto, ugovorne strane mogu tražiti promjenu sporazuma.
– Sporazum je jamstvo sindikatima da će naše projekcije biti ostvarene, naglasila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Sindikati pak dodaju kako sporazum njihovom članstvu donosi sigurnost u vezi plaća, bez obzira koja će opcija biti na vlasti nakon idućih izbora.

Novi koeficijenti od srpnja 2007.
Pregovarački odbor državnih službi predstavlja nešto više od 60 tisuća službenika i namještenika u državnoj administraciji, policiji i vojsci.
– Kroz povećanje osnovice i Zakon o plaćama, koji će osigurati korekciju koeficijenata i uvođenje sustava nagrađivanja, državni službenici dobit će nazad ono što su izgubili 2001., kada im je bivša Vlada smanjila plaće za 20 posto, poručio je Ivica Ihas, predsjednik službeničkog sindikata. Novi koeficijenti trebali bi se početi primjenjivati od srpnja iduće godine, a sindikati državnih službi s Vladom nastavljaju pregovore o ostalim materijalnim pravima. U ovoj godini božićnica će kao i lani iznositi tisuću kuna, dar za djecu 400 kuna, dok je osnovica za jubilarnu nagradu 1.800 kuna. Gabrijela GALIĆ

Pročitajte još…