VLADA I SINDIKATI U PETAK O “NASTAVKU SURADNJE U 2006. GODINI”

VLADA I SINDIKATI U PETAK O “NASTAVKU SURADNJE U 2006. GODINI”

(SDLSN, 17. siječnja) Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor dostavila je sindikatima državnih službi putem Ureda za socijalno partnerstvo i tekličke usluge poziv na radni sastanak koji će se održati u petak, 20. siječnja 2006. godine u 9:30 sati u Vladi Republike Hrvatske na ne baš previše obećavajuću temu pod nazivom: “nastavak suradnje u 2006. godini”.

O sastanku su obaviješteni i ministar financija Ivan Šuker, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić i predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Radi se dakle o starom društvu koje je dobro upoznato sa stajalištima jedne i druge strane.

O tome hoće li razmijeniti više ili manje uljudne izraze uvažavanja druge strane i nemogućnosti da konačno pokušaju pronaći obostrano zadovoljavajuće rješenje ovisit će i održavanje danas najavljenog trodnevnog štrajka u veljači.

Kosor_poziv200106

J. KOSOR POZVALA SINDIKATE DRŽAVNIH SLUŽBI NA SASTANAK U PETAK, 20. SIJEČNJA

hina_logo

ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina) –  Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor dostavila je danas sindikatima državnih službi poziv na radni sastanak koji će se održati u petak, 20. siječnja, u vezi nastavka suradnje u 2006. godini, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika.
Sindikati državnih službi, koji su danas najavili trodnevni štrajk u veljači jer Vlada još nije nastavila razgovore o materijalnom i socijalnom statusu zaposlenih u državnim službama, odustat će od štrajka samo ako se dogovori obostrano zadovoljavajuće rješenje, ističe se u priopćenju. (Hina) pp/xmd ymd

Državni službenici najavljuju trodnevni štrajk

101Državni službenici i namještenici opet bi mogli štrajkati i to u veljači, no ovaj put, kako najavljuju, štrajk bi mogao paralizirati državu na tri dana.
Naime, od 28. prosinca kad su imali zadnji sastanak s Vladom, sindikati su u pat poziciji, kako nam je rekao jedan od njihovih šefova Ivica Ihas. On podsjeća da je Vlada obećala nastavak pregovora odmah poslije Nove godine: “Nažalost, prolazi već treći tjedan i ništa od toga. Jučer su četiri sindikata državnih službi koji su bili u štrajku održali koordinaciju, gdje smo zaključili da do kraja ovog mjeseca idemo pred naše organe, sa zahtjevom da se organizira trodnevni štrajk u veljači ove godine.
Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala je brže-bolje sindikate na nastavak suradnje u obliku “radnog sastanka” u petak. Do nje danas nismo uspjeli doći, ali zato Ihas kaže: “Malo mi je smiješno da ministrica zove na nastavak suradnje. Mi želimo pregovore o materijalnim pravima državnih službenika, a nikako nastavak suradnje. Hoćemo pregovore oko uklanjanja zaostajanja plaća državnih službenika s plaćama u drugim sektorima.
Ihas5Nezadovoljni su, podsjetimo, članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata vojnih službenika i namještenika. “Vlada i dalje ne rješava ona pitanja koja bi trebala, a to u krajnjoj liniji znači da se razlika plaća između državnih službenika i namještenika i javnih službenika i namještenika, s obzirom na povećanje osnovice, još više povećala, umjesto da se smanji onako kako smo mi to predlagali.
Dapače, čini se da Vlada uzrokuje i nove probleme – sindikati navode zanimljive slučajeve diskriminacije ljudi koji su bili u prošlogodišnjem štrajku – Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi svojim je službenicima štrajkašima uskratilo dnevnice za dan štrajka, dok je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka platilo vrijeme provedeno u štrajku. Svima koji su tako prošli Ihas obećava svojevrsno obeštećenje iz sindikalne kasice, bar dok se slučajevi ne riješe na sudu.
A što se tiče nedostatka love u ovogodišnjem državnom proračunu u koji nije uračunato povećanje plaća koje traže sindikati, Ihas je optimist: “Uvijek imamo mogućnost. I potpredsjednica Vlade je rekla ‘ajmo to napraviti, pa ćemo vidjeti rebalans’. A rebalans za ovu godinu može biti u šestom, sedmom, devetom ili čak u jedanaestom mjesecu.