Vlada izbjegava lanjski sporazum sa sindikatima

ZAPOSLENICI U DRŽAVNOJ UPRAVI JOŠ BEZ ZAGARANTIRANE ZAŠTITE
Vlada izbjegava lanjski sporazum sa sindikatima

Povjerljivi savjetnici – koji primaju i rješavaju pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva djelatnika – imenovani su u 11 od 16 ministarstava

novilist_logoZAGREB – Imenovanje tzv. povjerljivih savjetnika u tijelima državne uprave i dalje, čini se, ne ide glatko. Prema podacima koji su dostavljeni Ministarstvu uprave, povjerljivi savjetnici – koji primaju i rješavaju pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva djelatnika – imenovani su u 11 od 16 ministarstava. Ostala ministarstava, primjerice pravosuđa, financija, turizma, nisu još dostavila podatke “uz obrazloženje velikog broja dislociranih ustrojstvenih jedinica”, objašnjavaju u Ministarstvu uprave, dodajući da povjerljivog savjetnika treba imenovati ne samo u centralama ministarstava, nego i u “dislociranim jedinicama”, ako imaju više od 20 zaposlenih.
kuhar_nl080909_200Iako su se stvari pomaknule s mjesta pa u dijelu državnih tijela zaposlenici imaju osobu od povjerenja kojoj se mogu potužiti na eventualno uznemiravanje i zlostavljanje, u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika nisu zadovoljni sadašnjim stanjem.
– Sindikat je nezadovoljan dinamikom imenovanja povjerljivih savjetnika, budući da je imenovanje osoba ovlaštenih za primanje i rješavanje pritužbi vezanih za zaštitu dostojanstva trebalo, sukladno sporazumu zaključenom 19. rujna 2007. godine, trebalo biti završeno 31. prosinca 2007. godine, kazao nam je glavni tajnik Sindikata Siniša Kuhar. Kuhar dodaje da je “indikativno i da čelnik središnjeg tijela državne uprave, a sada je to ministar uprave Davorin Mlakar, još nije imenovao zajedničkog povjerljivog savjetnika za državna tijela s manje od 20 zaposlenih te da na web tog tijela još nisu objavljeni podaci o dosad imenovanim povjerljivim savjetnicima”.
U Sindikatu upozoravaju da je uspostava mreže povjerljivih savjetnika važna radi praćenja i prevencije neželjenog ponašanja, poput uznemiravanja i spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. To je interes ne samo sindikata i zaposlenika, nego “i Vlade kao odgovornog poslodavca, budući da svaki oblik uznemiravanja nužno utječe na radno ozračje i učinkovitost rada”, napominje Kuhar. I. FRLAN