Vlada javnim službama nudi isti model TKU-a kao i državnim

Vlada javnim službama nudi isti model TKU-a kao i državnim

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi počeli su pregovore o Vladinu prijedlogu novog Temeljnog kolektivnog ugovora (KU) za javne službe koji za 180.000 zaposlenih u prosvjeti, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi predviđa ista prava kao i za državne službenike.

tku_hrt161112

(HRT, 16. studenoga 2012.) Vlada sindikatima javnih službi nudi isti model kolektivnog ugovora kakav je ranije potpisala sa sindikatima državnih službi – potpisao bi se dodatak TKU-u po kojem bi javni službenici u ovoj i idućoj godini ostali bez božićnice i regresa, jubilarne nagrade bile bi za polovicu manje, te bi se smanjile naknade za prijevoz, rekao je nakon završetka prvog kruga pregovora potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

hrt_logoU zamjenu za ta odricanja, Vlada ne bi dirala plaće i radna mjesta javnih službenika.

Predstavnica sindikata Ljubica Pilić izjavila je kako u nastavku pregovora ne očekuje velike rasprave oko novog TKU-a jer je dio sindikata već prihvatio Vladinu ponudu tijekom pregovora koji su ljetos vođeni o izmjenama postojećeg TKU-a. Tada su pregovori propali jer četiri sindikata znanosti, prosvjete i medicinskih sestara nisu htjeli prihvatiti Vladinu ponudu, pa je Vlada pokrenula postupak otkazivanja postojećeg TKU-a koji je trenutno u produženoj primjeni koja će vrijediti do 21. prosinca.

U Vladi se nadaju da će dotad biti potpisan novi TKU, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je kako, po najoptimističnijoj procjeni, TKU može biti sklopljen već za dva tjedna.

Čelnici četiriju sindikata, predvođeni Vilimom Ribićem, ranije su najavili da ni sada neće prihvatiti Vladinu ponudu već će se protiv smanjenja materijalnih prava boriti prosvjedima, štrajkovima i sudskim tužbama.

To, međutim, ne zabrinjava Mrsića koji očekuje da će ostali sindikati prihvatiti novi TKU. Prema njegovim riječima, većina sindikata shvaća u kakvoj se situaciji Hrvatska nalazi i prihvaća Vladin cilj da uštedama održi planirani proračunski deficit i fiskalno pravilo.

Prema prvim podacima o primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike, već su ostvarene značajne uštede na naknadama za prijevoz, jer su potrebna sredstva smanjena za 30 posto na mjesečnoj razini, dodao je Mrsić.

Ministar rada također je najavio da će se nakon potpisivanja TKU-a na osnovu toga nastaviti pregovori o granskim kolektivnim ugovorima.

Ako se ne postigne dogovor i ne potpiše novi TKU za javne službe, iz Vlade su najavili da će se iduće godine prava 180.000 zaposlenih u prosvjeti, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi uređivati Vladinim aktima.