Vlada mora pomoći, a ne sazivati izbore

Vlada mora pomoći, a ne sazivati izbore

POLITIČKE IGRE Burne reakcije na najavu novog raspuštanja požeške Skupštine
Autor Ljiljana MARIĆ

VL230806

Nisam još ni od koga dobio nikakvu inicijativu što se tiče raspuštanja Skupštine Požeško-slavonske županije, ali ovakav presedan blokiranog računa županije također još nismo imali. U pravilu se Skupština raspušta zbog njezina nezakonitog rada, ali kako ovakav slučaj nismo imali vidjet ćemo kako će se stvar razvijati  kazao je Antun Palarić, državni tajnik Središnjeg ureda državne uprave.

(Ne)sposoban župan
Palarić je dodao da se županijski račun koji je već četiri mjeseca blokiran, a zbog čega je blokiran i rad županijskih tijela, može odblokirati ako za to postoji volja i ako Županija to zatraži, ali je očito ovdje riječ o političkoj igri. Osim toga, ističe Palarić, po ovršnom zakonu račun tijela javne vlasti ne može se blokirati ako je on potreban za redovito funkcioniranje.
vl_logŽupanijsku skupštinu treba raspustiti ako župan nije sposoban voditi županiju, a do sada se pokazalo da nije. Dobio je izbore da rješava probleme, a ne zato da mu ih drugi rješavaju  komentirao je slučaj Anto Đapić, predsjednik HSP-a. Čelnik SDP-a Ivica Račan nije pak želio komentirati slučaj dok služebno ne bude raspuštena Skupština. Suprotno je stajalište Antuna Lovrića iz HDSSB-a, koji smatra da je dubioza sadašnjeg računa nastala neozbiljnim ponašanjem bivšeg župana, što mu je omogućila i Vlada, pa je sada dužnost Vlade da sanira štetu, a ne da raspisuje nove izbore.

Pronaći rješenje
Najavom mogućeg raspuštanja županijske skupštine iznenađen je županijski čelnik HSS-a Milan Božić, koji smatra da se nastala situacija treba riješiti razgovorom s Vladom i vjerovnicima.

SDP: Vlada nezakonito prijeti Ronku da bi skrila dugove HDZ-a

Jutarnji_weblogoZAGREB – Vodeći SDP-ovci digli su se na noge zbog neslužbenih najava da će Vlada raspustiti Skupštinu Požeške županije na čijem čelu je SDP-ovac Zdravko Ronko.
– Zakon o lokalnoj samoupravi jasno propisuje osam situacija u kojima Vlada može raspustiti predstavničko tijelo. Ni jedna od tih osam ne postoji u Požeškoj županiji – tvrdi Mato Arlović, SDP-ov ustavni i pravni stručnjak. Dodaje da će, ako se Vlada uistinu odluči na raspuštanje Skupštine, to biti samo zbog toga da bi preko svog povjerenika prikrila sve nezakonitosti koje je počinila bivša Arlovic_NLHDZ-ova vladajuća struktura u toj slavonskoj županiji na čelu s Antom Bagarićem.
Glasnogovornik Vlade Ratko Maček nije znao navesti po kojem bi od osam zakonskih kriterija Vlada išla na raspuštanje ali, dodaje, takvu odluku Banski dvori ionako još nisu donijeli.
– Vlada snima situaciju u Požeškoj županiji i vidjet ćemo što ćemo poduzeti. No činjenica je da župan Ronko svojim ponašanjem ugrožava financijsko poslovanje Županije. Umjesto da se bavi njezinim boljitkom, Ronko se bavi politikantstvom – ističe Maček. Tvrdi da je Ronko svojim potezima dug Županije od 400.000 kuna povećao na 50 milijuna.
– Kad netko ne plati tri rate kredita, onda ode u banku da bi pokušao dogovoriti daljnju otplatu. Tako bi se i Ronko trebao ponašati, jer to što je bivši župan Bagarić napravio dug ne znači da ga on kao njegov nasljednik ne mora vraćati- poručuje Maček. Takve sugestije iz Vlade u SDP-u ocjenjuju kao pritisak i poticanje na nezakonito postupanje.
– Svaka županija smije se zadužiti do 20 posto svog proračuna, a Požeška je zahvaljujući HDZ-u zadužena više od 400 posto. Svaka otplata takvog duga  mimo odluka Vlade je nezakonita. SDP neće raditi ono što je godinama radio HDZ – odgovorio je Arlović. Pišu: N. Božić, S. Barilar