Vlada na twitterskoj sjednici donijela uredbe o promjeni Ustava i više zakona

TEHNOLOGIJA U SLUŽBI DEMOKRACIJE
Vlada na twitterskoj sjednici donijela uredbe o promjeni Ustava i više zakona

Smartphone user tweeting a message

(SDLSN, 4. siječnja 2015.) Na temelju članka 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora (“Narodne novine”, br. 115/14.) Vlada Republike Hrvatske je na danas održanoj twitterskoj sjednici donijela uredbe o promjeni Ustava i više zakona.

sdlsn_www220_novogodisnjiPrema Uredbi o izmjeni i dopuni Ustava Republike Hrvatske, trodioba vlasti od danas je moguća u jednom državnom tijelu – Vladi Republike Hrvatske, koja od danas ima i potpredsjednike za pravosudnu i zakonodavnu (o)vlast.

Kako ovakva podjela ne bi izazvala probleme u pravnom prometu Vlada je donijela i uredbe o spajanju jesenske i ljetne stanke u zasjedanju Hrvatskoga sabora te o obveznoj reviziji sudskih odluka kojima se osporavaju Vladine zakonske inicijative i zabrani njihova preispitivanja pred međunarodnim sudovima.

Kako saznajemo iz dobro obaviještenih izvora u Vladi, u pripremi je, ovisno o rezultatima izbora za Predsjednika Republike i uredba o poništenju ovlasti Predsjednika, kao i odgađanju parlamentarnih izbora do 2017. godine.

Eventualne kritike o prekoračenju ovlasti Vlade da uredbama sa zakonskom snagom mijenja bilo što do gospodarskih pitanja, premijer je unaprijed otklonio sljedećim twittom: “Znamo da će nas neki kritizirati zbog ovih odluka, ali to su poražene snage koje ne zaslužuju demokratska prava koja uživaju. Vlada ovime konačno preuzima odgovornost za stanje zemlji, a nije li i pitanje trodiobe vlasti gospodarsko pitanje s kojim se Vlada bavi svakoga dana. Osim toga, ovako ćemo uštedjeti na troškovima održavanja i saborskog restorana društvene prehrane. Uostalom, posljednjom telefonskom sjednicom pokazali smo kako se efikasno i ekonomično mogu donositi zakoni, bez saborskih uprizorenja podjele na poziciju i oporbu, nepotrebnih stanki i stranačkih prozivanja partije na vlasti.”

Prva potpredsjednica svoj je twitt poslala iz Vladinog zrakoplova kojim je sa skijanja u austrijskom Gerlitzenu “pokupila” kolegu, ministra zdravlja.
“Podržavam politiku novog demokratskog totalitarizma Vlade, a posebno odluku o uvođenju “airpoola” – stalne ministarske zračne linije kojom će se neekonomični zemaljski prijevoz i službeni automobili konačno skinuti s dnevnog reda Vlade.”
Na zatvorenom dijelu sjednice, s kojeg se twittovi ne objavljuju, donijet je program borbe protiv siromaštva i nezaposlenosti, kojim se Hrvatski zavod za zapošljavanje zadužuje izraditi i provesti program prekvalifikacije nezaposlenih u tzv. “fundraisere”, odnosno aktivne tražitelje pomoći solidarnih građana, koji će se nakon uspješnog pohađanja programa HZZ-a automatski brisati iz evidencije nezaposlenih i primatelja socijalne pomoći. S. Kuhar