Vlada ne razmišlja o linearnom smanjenju plaća

Vlada ne razmišlja o linearnom smanjenju plaća

mrsic_hrt111212

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić opovrgnuo je pisanje medija da je u Vladi dogovoreno linearno smanjivanje osnovice plaća u javnim i državnim službama. Nikakav sastanak u Vladi nije održan. To što pišu određeni mediji, nije se dogodilo i Vlada u ovom trenutku ne razmišlja o tom modalitetu, rekao je.

hrt_logo(HRT, 11. prosinca 2012.) Naglasio je da nakon će potpisivanja temeljnog kolektivnog ugovora Vladi pregovarati o granskim kolektivnim ugovorima i razmatrati prava iz tih ugovora, posebno onih koja se, kako je rekao Mrsić, dupliraju. Želimo da se stvari riješe pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima, dogovorom i razgovorima za stolom. Prema zakonu o reprezentativnosti, nije nužno da svi potpišu granske kolektivne ugovore da oni vrijede za cijelu granu. Prema tome, ja bih pričekao pregovore i ne bih prejudicirao ishod, istaknuo je te se nada da će uštede u granskim kolektivnim ugovorima biti dovoljne.

Treba se voditi onom idejom dobrog gospodara, da se možemo pokriti onoliko koliko imamo. Sredstava koliko imamo, možemo utrošiti, na najracionalniji način, poručio je Mrsić. Naglasio je da će plaće dolaziti na vrijeme i da će se radna mjesta sačuvati.
To je ideja vodilja ove vlade i nadam se da će i dio socijalnih partnera koji tome do sada nisu pridavali pažnju konačno shvatiti da se jednostavno u dogovorima, u kolektivnom pregovaranju, moramo držati okvira koje nam zadaje ekonomija i stanje u državi, rekao je.

Na pitanje može li jamčiti da će plaće u javnim i državnim službama ostati iste do kraja 2013., odgovorio je kako se nada da će biti tako. Ako uspijemo održati proračun i ako se uspijemo dogovoriti o onome što se moramo dogovoriti, ja se nadam da da. Ako ne, onda dolaze u pitanje i isplata plaće i radna mjesta i održavanje proračuna i rejtinga i svega ostaloga, rekao je Mrsić.

Prethodno je potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec (SDP), upitana za komentar medijskih nagađanja da će Vlada osim dodataka na plaće morati smanjiti i osnovicu kako bi spasila kreditni rejting Hrvatske, rekla da su u proračunu planirana sredstva na godišnjoj razini za isplatu plaća po sadašnjim uvjetima. Ako dođe do prekoračenja za plaće u državnom proračunu, morat će se ići na smanjenje plaća u smislu toga da ne možemo narušiti planirani deficit proračuna.

Potvrdno je odgovorila na pitanje prijeti li Hrvatskoj pad kreditnog rejtinga ne uspije li srezati plaće. Pad kreditnog rejtinga znači da će svi reprogrami kredita biti pod nepovoljnijim uvjetima, a s obzirom da smo već godinama u situaciji da ne otplaćujemo glavnicu nego samo vršimo reprogram, a u zadnjih nekoliko godina imali smo i problem s plaćanjem kamata, to bi zaista bi bio velik problem za Hrvatsku, ocijenila je Zgrebec.