Vlada: Nećemo pregovarati s Ronkom

Vlada: Nećemo pregovarati s Ronkom

ŠTRAJK U POŽEŠKOJ ŽUPANIJI SVE IZGLEDNIJI

novilist_logoZAGREB – I dok požeški župan Zdravko Ronko upozorava da je Vlada odgodila, za ovaj tjedan zakazane pregovore o financijskoj sanaciji njegove županije, iz Banskih dvora poručuju da nikakvi pregovori uopće nisu planirani. U Vladi tvrde da su premijer Ivo Sanader i predsjednik SDP-a Ivica Račan na svojem nedavnom sastanku dogovorili tek da ministar financija Ivan Šuker primi Ronka na razgovor o situaciji u Požeško-slavonskoj županiji.

ronko_novi_listTrenutačno je Šuker zauzet i to će, kaže, učiniti idućeg tjedna. “Vlada nema o čemu pregovarati s Ronkom, ne postoje dvije strane. Nalazi Državne revizije poslovanja Požeške županije vrlo su jasni i pokazuju da on ne govori istinu“, rekao nam je ministar financija začuđen Ronkovim tvrdnjama o skorašnjim pregovorima između članova Vlade i izaslanstva Požeške županije.
Vladu bi u njima, iznio je Ronko, osim Šukera zastupati potpredsjednik Damir Polančec dok bi Ronku asistirao glavni SDP-ov čovjek za gospodarstvo Ljubo Jurčić. Župan pretpostavlja da su i dva pisma predsjednika Stjepana Mesića upućena Sanaderu u kojem je zatražio hitnu financijsku pomoć županiji čiji se račun već pet mjeseci nalazi u blokadi, pridonijela pristajanju Vlade da sjednu za stol s Ronkom i njegovim ljudima.
– Očekujem dogovor s Polančecom i Šukerom o saniranju naše županije. S obzirom da se radi o golemim financijskim dubiozama taj se program može realizirati u dvije godine. Zadovoljan bih bio kad bi nam do kraja 2006. godine iz državnog proračuna dostavili 80 milijuna kuna. Bez tog novca mi ne možemo funkcionirati, kazao nam je Ronko kojem se žuri jer danas istječe sporazum o socijalnom miru što ga je sklopio sa sindikatima koji zastupaju djelatnike u županijskoj upravi koji pet mjeseci ne primaju plaću. D. CIGLENEČKI