Vlada nudi sindikatima rast plaća za tri posto u idućoj godini

Vlada nudi sindikatima rast plaća za tri posto u idućoj godini

Vlada_zamrz191108

ZAGREB, 19. studenog 2008. (Hina) – Vlada je danas ponudila sindikatima javnih i državnih službi rast plaća za tri posto u drugoj polovici 2009., a sindikati se o toj ponudi trebaju očitovati do iduće srijede.

hina_print_logoPotpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je večeras novinarima nakon sastanka sa čelnicima 15 sindikata javnih i državnih službi da po novom sporazumu njihove plaće ne bi rasle u prvih šest mjeseci iduće godine, a od 1. srpnja porasle bi za tri posto.

Vlada i sindikati bi u rujnu započeli nove pregovore u kojima bi na temelju analize stanja u državi u prvih osam mjeseci dogovorili rast plaća u 2010., 2011. i 2012.

Vjerujemo da će situacija u Hrvatskoj do tada biti bolja, rekla je Kosor, a Vlada želi da se ugovori rast plaća od najmanje šest posto, ako dopuste prilike.

Vlada sada ne razmišlja o eventualnom otkazivanju sporazuma koji zaposlenima u javnim i državnim službama jamči rast plaća od šest posto u 2009.

Želimo socijalnim dijalogom doći do prihvatljiva rješenja da preživimo 2009., za koju se najavljuje da će biti osobito teška, kaže potpredsjednica Vlade.

Sindikati u ovom trenutku ne mogu prihvatiti Vladinu ponudu, ali očitovat će se o njoj do iduće srijede kad će izići sa svojim protuprijedlozima, najavio je predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika Ivica Babić.

Boris Pleša iz Sindikata državnih službenika i namještenika naglasio je da sindikalci ne misle samo tako pustiti tih šest posto povišenja plaća, koliko im jamči potpisani sporazum.

Vlada će sindikatima do petka dostaviti analizu projekcija državnog proračuna za 2009. u kojoj će se vidjeti gdje su sve dosad ostvarene uštede.

Također će do petka svim sindikalnim središnjicama i Hrvatskoj udruzi poslodavaca dostaviti prijedlog Sporazuma o socijalnom partnerstvu u novim okolnostima.