Vlada odustaje od integracije računovodstva

ŠEST TISUĆA RAZLOGA NOVI REFORMSKI ZASTOJ
Vlada odustaje od integracije računovodstva

it_nl020215(1)

U Vladi vjerojatno strahuju od negativne reakcije javnosti jer je riječ o šest tisuća zaposlenih

(NOVI LIST, 2. veljače 2015.) ZAGREB » Među devet Vladinih reformskih mjera predstavljenih u prosincu prošle godine bilo je i objedinjavanje računovodstvenih i IT (informacijska tehnologija) službi i to na razini cijelog javnog sektora. Model i mjere trebale su biti predstavljene na Vladi do kraja prošle godine i u ovoj godini plan je bio započeti integraciju tih službi kako bi one bile što efikasnije. No, čini se da će Vlada dalje ići samo s integracijom u IT sektoru, dok će od objedinjavanja računovodstvenih poslova odustati. Naime, u Ministarstvu socijalne politike i mladih koje koordinira pripremu reformskih mjera doznajemo da su sve pripreme za objedinjavanje računovodstvenih službi odrađene, da su modeli i mjere pripremljeni, ali da je odlučeno “da primjena mjera do daljnjeg bude u mirovanju”.

Ništa od ušteda

Nakon što je Vlada odustala od izdavanja i privatizacije svih ostalih pratećih službi, tako ništa neće biti ni od još jednog najavljenog reformskog zahvata u javnoj upravi.
Plan je Vlade bio objediniti svih šest tisuća računovodstvenih radnika na razini države u jedan servis koji bi bio puno efikasniji i gdje bi bilo više ujednačenosti u količini posla koju pojedinici obavljaju. Uz to iz Vlade su se oslanjali i na to da bi objedinjavanje računovodstvenih službi, u kojima je prema tvrdnjama iz Banskih dvora bilo previše zaposlenih za potrebe države, državi moglo donijeti i svojevrsne uštede. Temeljili su to na planu da “državno” računovodstvo kroz agencije, primjerice Finu, odradi i dio usluga na tržištu.
No, kako je primjena mjere do daljnjeg u mirovanju, malo je vjerojatno da će Vlada u tom sektoru u predizbornoj godini krenuti u zahvate u javnoj upravi koji se tiču šest tisuća zaposlenih i da će time sebi nekoliko mjeseci prije izbora prirediti situaciju kakva je bila u vrijeme kad su izašli s najavom izdvajanja pratećih službi i njihovom privatizacijom.
Što se tiče integracije u IT sektoru, iz Ministarstva socijalne politike kažu da je taj projekt aktualan, te ističu kako je za potrebe tog projekta Europska komisija odobrila 30 milijuna eura bespovratne potpore. Projekt provodi državna agencija APIS u suradnji s Ministarstvom uprave i Ministarstvom regionalnog razvoja.
Taj projekt tiče se informatičkih službi u više od dvije tisuće tijela državne uprave, a pokazalo se da se informatički projekti po ministarstvima provode bez sustavne koordinacije i mogućeg korištenja zajedničkih resursa, te da mnogi sustavi rade sa malim postotkom iskorištenosti IT infrastrukture. Uz to središnja tijela državne uprave imaju veliki broj vlastitih aplikacija čiji podaci nisu dostupni drugim tijelima državne uprave, a mnogi istovjetni podaci vode se u različitim aplikacijama, ne postoje jedinstveni zajednički poslovni procesi države te sustav integracije postojećih aplikacija i baza podataka. Ukratko, cilj je od puno malih i nepovezanih informatičkih službi i sustava na razini države učiniti jedan kako bi država u konačnici imala i koristi od silnih podataka koje njezine pojedine službe imaju, ali nisu dostupni svima u sustavu državne uprave.

Centralni obračun

Zasad je od devet reformskih mjera Vlada uvela Centralni obračun plaća ali ni on se još ne odnosi na sve, primjerice u njemu nema ni Ustavnog suda ni Ureda predsjednika, postupno se uvodi Jedinstveni novčarski centar koji bi trebao objediniti sve naknade iz proračuna, predstavljena je nova mreže sudova, pojačana je objedinjena javna nabava, ali se na provedbu mjera za Master plan bolnica još čeka, kao i na okretanje sve većeg broja projekata sredstvima iz EU fondova umjesto iz državnog proračuna. Zanimljivo je da nitko više ni ne spominje novu mrežu škola, koja je trebala pratiti činjenicu da se u Hrvatskoj smanjuje broj školske djece.
Jagoda MARIĆ