VLADA OPET SMANJUJE PLAĆE U JAVNIM I DRŽAVNIM SLUŽBAMA

VLADA OPET SMANJUJE PLAĆE U JAVNIM I DRŽAVNIM SLUŽBAMA

Zaposlenima u javnoj upravi prva prilika za “odmazdu” pruža se već na lokalnim izborima, na kojima u tišini glasačke kabine mogu pokazati što misle o strankama koje tvore sadašnju Vladu

mrsic_jl200213

(SDLSN, 6. svibnja 2013.) Nakon što je ministar Mrsić 20. veljače ove godine obećao da se “plaće više neće dirati do kraja godine”, povodom smanjenja koeficijenata zaposlenih u javnim i državnim službama za 3 posto te dodao da se Vlada na to odlučila jer je došla “do zaključka da sindikati neće pristati na ukidanje dodatka od 4, 8 i 10 posto na vjernost službi”, Vlada je sindikatima javnih službi ovih dana “ponudila” ukidanje upravo tih dodataka.

sdlsn_www220Ovime je Vlada pokazala da jedinica za mjerenje vremena koju koriste Milanovićevi ministri nije iste vrijednosti i trajanja kao ona koju koriste ostali hrvatski građani.
Naime, samo se tako može objasniti prijedlog ukidanja dodataka od 4, 8 i 10 posto na vjernost službi nakon samo dva mjeseca od prethodnog smanjenja koeficijenata od 3 posto.
U suprotnom, moglo bi zaključiti da ministar Mrsić ne govori istinu ili, po narodski, laže, a to si jedan visoki državni dužnosnik Vlade premijera Milanovića sigurno ne bi dopustio.
Zasad je ukidanje dodataka za zaposlene s 20 i više godina staža Vlada ponudila zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, ali za očekivati je da će se ova “ponuda” naći na stolu i ostalih javnih, a potom i državnih službi.

dodaci_ku_srednje_skole_sta

Ovako dodatke na vjernost službi regulira sadašnji granski kolektivni ugovor za srednje škole (gore), a ovako priejedlog sadašnje Vlade (dolje)

dodaci_ku_srednje_skole_nov

Stoga zaposlenima u javnoj upravi predstoji odluka hoće li progutati još jednu gorku pilulu ili će zajedno sa svojim sindikatima nešto poduzeti.
Prva prilika za “odmazdu” pruža im se već na lokalnim izborima, na kojima u tišini glasačke kabine mogu pokazati što misle o strankama koje tvore sadašnju Vladu. S. Kuhar