Vlada otupila škare: Ušteda smanjena za 1,2 milijarde kuna

DRŽAVNA BLAGAJNA 2012. – KUKURIKU KOALICIJA DONIJELA PRORAČUN, PREMIJER MILANOVIĆ NAZVAO GA REALNIM I HUMANIM
Vlada otupila škare: Ušteda smanjena za 1,2 milijarde kuna

milanovic_vl130212

Božićnica i regres – O kresanju ili ukidanju tih naknada zaposlenima u državnoj upravi sa sindikatima se neće morati pregovarati budu li ministri strogo poštovali limit, poručuju iz Vlade

Vlada je prihvatila državni proračun težak 118,84 milijarde kuna. Tako je u odnosu na 2011. proračun uspjela smanjiti za (samo) 3,4 milijarde kuna, a ne 4,6 kao što je bila najavila u smjernicama na osnovi kojih se proračun i radio. Doduše, i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić napomenuli su da proračunska ušteda zapravo iznosi četiri milijarde kuna!

Šansa i za razvoj

– Ove godine dobit ćemo čak 600 milijuna kuna više nepovratnih sredstava iz programa europskih fondova nego lani. Pa kako je to trošak koji ne utječe na deficit, mi i tih 600 milijuna računamo kao ovogodišnju uštedu. Tim iznosom dolazimo do rashoda koji su četiri milijarde manji nego lani – objasnio je Linić.

vl_logo180909Gdje je “nestalo” još 600 milijuna kuna koje je Vlada u svojim smjernicama planirala uštedjeti, objasnio je premijer Zoran Milanović.

– Ipak smo tih 600 milijuna odlučili iskoristiti za razvojne regionalne i europske projekte, za pomoć pri zapošljavanju i za obveze prema poljoprivrednicima koje su nastale lani, a isplaćuju se ove godine – rekao je Milanović. Predsjednik Vlade “svoj” prvi proračun opisao je realnim i humanim.

– Godinama smo slušali floskule da je proračun i razvojni i socijalni. Ovaj je proračun realan. On ima prilike biti i razvojni, a ima i komponentu zaštite najugroženijih u krizi, i po tome je human – rekao je.

Vlada je tako na kraju ipak “otupila škare” prema poljoprivrednicima i smanjila im poticaje za “samo” 817 milijuna kuna, a ne milijardu, kao što je bila najavljivala – dakle, s lanjskih 3,6 na ovogodišnjih 2,8 milijarde kuna. Tristotinjak milijuna kuna manje dobit će i HŽ, tako da će Vlada ove godine na subvencije ukupno utrošiti 5,5 milijardi kuna, što je 1,2 milijarde manje nego lani.

Od predviđene dvije milijarde kuna uštede na troškovima za službenike u državnoj administraciji, Vlada nije odustala. Ove godine planira se uštedjeti čak 1,1 milijardu kuna na posebnim dodacima na plaće, 400 milijuna na ugovorima na određeno vrijeme, 200 milijuna na prekovremenim satima…

– Ako uspijemo ostvariti planirane uštede i ako ministri ne budu probili limite, onda neće biti potrebno pregovarati o ukidanju božićnica i regresa. Vjerujem da ćemo uspjeti jer ćemo, među ostalim, ukinuti i dodatke za zaposlenike koji rade na europskim projektima koji su zbog toga imali i do 20 posto veće plaće – rekao je naš sugovornik iz Vlade i dodao da će Ministarstvo financija svaki dan vršiti nadzor nad svim isplatama za zaposlenike u državnoj upravi.

Prodaja HPB-a i CO-a

Proračunskih “škara” ostali su pošteđeni umirovljenici, rodilje, djeca i branitelji. Za braniteljske i opće mirovine izdvojit će se čak i više nego lani, a iznosi za dječje doplatke i rodiljne naknade ostat će na prošlogodišnjoj razini.

Vlada planira deficit od 9,9 milijardi kuna, što je 2,8 posto BDP-a. Za servisiranje javnog duga Vlada će se ove godine morati izdvojiti čak 23 milijarde kuna – za 21 milijardu će se zadužiti, a dvije milijarde planira prikupiti privatizacijom Croatia osiguranja i HPB-a.