Vlada pogriješila, službenicima su umjesto isprike stigle – ovrhe

UKINUTA JE NAKNADA ZA RAD NA PODRUČJIMA POSEBNE DRŽAVNE SKRBI
Vlada pogriješila, službenicima su umjesto isprike stigle – ovrhe

sluzbenici390_gs090913

Neki su sretni što im novac još nije isplaćen – sada bi im stigle ovrhe

Vlada nije na vrijeme razvrstala hrvatsko Podunavlje u jednu od skupina PPDS-a

gs_logo290509(GLAS SLAVONIJE, 9. rujna 2013.) VUKOVAR – Zamislite da vam odjednom netko stavi ovrhu na sve kartice, hipoteku na imovinu koja je nasljedstvo pokojne majke i preko noći ostanete bez svega što imate, a ovrhu plaćate do smrti! Rečenica je ovo jedne državne službenice s radnim mjestom u Vukovaru koja dvije godine otplaćuje protuovrhu, točnije, vraća od države dobivenu naknadu za rad na području posebne državne skrbi.
Ona svakoga mjeseca može pročitati iznos od 490 kuna, koliko joj se uskraćuje od plaće, sve dok ne vrati preostali takozvani dug u iznosu od 133.234,18 kuna.
No zbog čega ona mora državi vratiti novac koji joj je isplaćen? Vlada, kao predlagatelj Zakona o područjima posebne državne skrbi, nije na vrijeme razvrstala hrvatsko Podunavlje u jednu od skupina PPDS-a i zaposlenima na tom području omogućila ostvarenje prava na dodatnu naknadu za rad na tom području.

Odluka suda

Hrvatsko pravosuđe prvotno je priznalo navedeno pravo, a potom odlukom Ustavnog suda promijenilo stajalište da bi zatim neki od službenika krenuli u sudski postupak i ostvarili pravo na naknadu za rad u PPDS-u. Međutim, hrvatska država u postupku protuovrhe zatražila je povrat tih sredstava uz uvećanje za zakonske zatezne kamate.
– Automobil sam prepisala na sina da ne ostanem i bez njega. Ako i dobijem povrat poreza meni ga država odmah uzme, a u problemu sam se našla i kad mi je sin htio poslati novac. I to bi mi uzeli pa sam ga spriječila u tome. Sad imam 57 godina i kako ću to otplaćivati u mirovini ne znam, ali očigledno ću morati dok sam živa, priča ova državna službenica koja je, radi straha od gubitka posla, željela ostati anonimna.
U strahu od gubitka radnoga mjesta, ali ponajprije u financijskom problemu je i Vinkovčanka koja državi vraća čak 314.000 kuna, a u stotinama tisuća kuna broje se i ostali iznosi onih koji su otišli raditi u PPDS. Jedan od njih je i umirovljenik iz Iloka s 1.500 kuna mirovine, od čega 500 kuna vraća državi i činit će to do kraja života. Prekid isplate imao je samo kad mu je supruga oboljela od karcinoma. Kad je preminula, ponovno je krenula i protuovrha.

Važnija je ćirilica

U njihovu obranu stao je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika čiji predstavnik Siniša Kuhar kaže kako je Sindikat od Vlade u nekoliko navrata zatražio odustajanje od naplate potraživanja prema službenicima iz hrvatskog Podunavlja, kao čina restitucije načela pravednosti koje je povrijeđeno različitim tretiranjem građana hrvatskog Podunavlja u odnosu na građane koji su ostvarili pravo na naknadu za rad na području posebne državne skrbi u drugim dijelovima Hrvatske. “Vrhovni sud najprije je priznao, a potom je Ustavni sud poništio najveću naknadu. Trebao bi netko u Vladi predložiti da se taj povrat ne traži, pa bi stvar bila riješena. Međutim, Vladi je očito važnije pitanje dvojezičnih natpisa na državnim tijelima od toga što se događa ljudima koji u njima rade. Zato tražimo da se njihovim egzistencijalnim problemima Vlada pozabavi prije nego što im na humak postave nadgrobni spomenik, bilo na latinici ili ćirilici”, zaključuje Kuhar.
Marija MIHELIĆ

gdje je 10,8 milijardi kuna?

Preostali državni i lokalni službenici kojima država nije sjela na račune i imovinu, također su tužili državu za neisplatu naknade od siječnja 1998. do 2000. godine. Približno osam milijuna kuna još uvijek nisu dobili, a jedan od njih ironično kaže da je čak i sretan zbog toga, jer bi sad, poput svojih kolega, morao vraćati novac koji mu pripada. “Vrhovni sud napravio je propust kad je potvrdio mišljenje Ustavnoga suda. Ako u jednoj državi netko mijenja stav na takav način, onda u kakvoj mi to državi živimo? U rujnu 2006. godine donesena je pravomoćna presuda, a mjesec dana kasnije Hrvatska narodna banka u FINA-u je doznačila 10,8 milijardi kuna. Neki su ljudi isplaćeni do sredine studenoga, a kad su usvojene ovrhe, mi koji nismo dobili novac čekamo završetak revizije. Gdje je taj novac”, pita jedan od službenika koji i dalje čeka isplatu naknade za spomenuto razdoblje.