Vlada pokreće postupak pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora zaposlenih u državnim i javnim službama

Vlada pokreće postupak pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora zaposlenih u državnim i javnim službama

vlada_vladahr160316

Ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić kazala je na sjednici Vlade da su u Prijedlogu državnoga proračuna sredstva za materijalna prava u državnim i javnim službama planirana u manjem iznosu te je neophodno potrebno pokrenuti pregovore za izmjene i dopune navedenih prava

(vlada.hr, 16. ožujka 2016.) “Zbog utvrđenih makroekonomskih neravnoteža i potrebe njihovoga otklanjanja, u okviru obveza iz Europskog semestra, Procedure prekomjernoga deficita te Programa konvergencije o provedbi mjera ekonomske politike, potrebne su mjere korekcije prekomjernog proračunskog manjka u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju te su zbog toga u Prijedlogu državnoga proračuna za 2016. godinu i projekcijama smjernica za 2017. i 2018. godinu sredstva za materijalna prava u vlada_logo2015državnim i javnim službama planirana u manjem iznosu”, kazala je ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić i dodala da je zbog nedostatka sredstava neophodno potrebno pokrenuti postupak pregovora, o sklapanju ili izmjena i dopuna izvora tih prava. Radi se o pravima temeljenim na Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama , kojima je ugovoreno pravo na isplatu regresa za korištenje godišnjeg odmora i godišnje nagrade za Božićne blagdane, Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojima je ugovoreno postotno uvećanje koeficijenta plaće za 4,8 i 10 posto po osnovi ostvarenih godina radnog staža, Sporazuma o osnovici plaće u javnim službama kojima je određeno da se osnovica za izračun plaće u javnim službama uveća za 6 posto godišnje, ako bi rast međugodišnjeg realnog tromjesečja BDP-a za dva tromjesečja uzastopno u prosjeku iznosio 2 ili više posto, Sporazuma o osnovici plaće za državne službenike u kojem je navedeno da, kada službeni pokazatelji ukažu na rast realnog BDP-a na međugodišnjoj razini 2 i više posto za dva uzastopna tromjesečja, će se osnovica za izračun plaće za državne službenike i namještenike iz siječnja 2009. godine, odnosno u visini 5. 415,37 kuna bruto,primijeniti automatski od prvog siječnja iduće godine. “Slijedom navedenoga je neophodno pokrenuti postupak pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Sporazuma te, u tom cilju, imenovati pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske”, kazala je ministrica.

U pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske za kolektivne pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnoga ugovora za službenike i namještenike u javnim službama imenuju se potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, ministar financija Zdravko Marić, ministar zdravlja Dario Nakić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

U pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske za kolektivne pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnoga ugovora za državne službenike i namještenike imenuju se potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, ministar financija Zdravko Marić, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar obrane Josip Buljević.