Vlada policajcima ukinula naknadu za prijevoz

NOVA GODINA POČELA RESTRIKCIJAMA PRAVA IZ KOLEKTIVNOG UGOVORA ZAPOSLENIH U MUP-u
Vlada policajcima ukinula naknadu za prijevoz

prijevoz_nl020110

Policajcima više neće biti plaćen prijevoz u mjestu stanovanja, već samo ukoliko rade u drugom gradu

novilist_logoZAGREB – Najave o reviziji odredbi kolektivnih ugovora kojima se regulira naknada za prijevoz na posao i s posla Vlada je počela provoditi u djelo i prije negoli je to pitanje uopće postalo predmetom pregovora između sindikata i poslodavca. Čestitku u vidu smanjenja prava iz kolektivnog ugovora, prema podacima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) prvi su primili zaposleni u policiji koji od ove godine više ne mogu koristiti naknadu za prijevoz u mjestu stanovanja. “Ceh su prvi platili zaposleni u MUP-u i koji koriste više vrsta prijevoza kako bi stigli na posao, odnosno prijevoz u mjestu stanovanja, međumjesni prijevoz i mjesni prijevoz u mjestu rada, kojima su ovih dana uručena rješenja prema kojima od 1. siječnja 2010. godine više ne ostvaruju naknadu za prijevoz u mjestu stanovanja”, navodi službenički sindikat.

prijevoz_nl020110_okvirU MUP-u radi oko 27 tisuća radnika, a u više je navrata bilo govora o tome kako su troškovi prijevoza u policiji značajan izdatak kojeg bi trebalo revidirati. Međutim, novogodišnja čestitka policajcima i ostalim policijskim službenicima, mogla bi biti samo uvod u šire kresanje prava ukupno 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama. Vlada je odavno najavila kako će u ovoj godini sa sindikatima razgovarati o materijalnim pravima i to prije svega troškovima prijevoza za što se iz proračuna godišnje izdvoji oko 1,3 milijarde kuna, ali i regresu i božićnici.
– Ako hoće napraviti reviziju naknada za prijevoz neka nas pozovu na razgovore, poručuje Siniša Kuhar, tajnik SDLSN-a dodajući kako svakom radniku pripada pravo na naknadu za prijevoz i ne može mu se plaćati samo dio puta. Zbog rješenja koje su dobili zaposleni u MUP-u, sindikat će se obratiti predsjednici Vlade Jadranki Kosor. Što zaposleni u MUP-u gube, službenički sindikat plastično prikazuje na primjeru službenice koja živi u centru Zagreba, a radi u Samoboru i kojoj je uručeno rješenje o kresanju naknade za prijevoz. “Službenica MUP-a koja živi u Draškovićevoj ulici u Zagrebu, a radi u Policijskoj postaji Samobor i udaljena je tri tramvajske stanice do Autobusnog kolodvora (stanice međumjesnog prijevoza), prema novom tumačenju Zajedničke komisije više nema pravo na naknadu prijevoza u mjestu stanovanja”, navodi sindikat. Kako je cijena radničke mjesečne karte za gradski prijevoz u Zagrebu 290 kuna, što će službenica ubuduće izdvajati iz svog džepa, ispada da će je poslodavac na godišnjoj razini oštetiti za gotovo 3,5 tisuća kuna. Gabrijela GALIĆ

Policajce država tjera u grijeh

NL_osvrtPred kraj svake godine policijski zaposlenici poslodavca izvijeste na koji način žele da im se u novoj radnoj godini plaćaju putni troškovi na posao i s posla. Kolektivnim ugovorom jasno se propisuje obaveza poslodavca da snosi putne troškove radnika. No, ove godine policijski službenici dobili su posebnu nagradu. Poslodavac im više ne plaća troškove prijevoza u mjestu stanovanja. Svima koji žive u jednom gradu, a rade u drugom – što je u MUP-u raširena pojava – više neće plaćati putne troškove u mjestu stanovanja. Pa će se, primjerice, policajac koji živi u zapadnom dijelu Zagreba, a radi u Dugom Selu kroz cijeli grad švercat po tramvajima i busevima da bi došao do kolodvora od kuda će krenut na međumjesno, plaćeno, putovanje. Na svakom službeniku koji živi u Zagrebu, a radi u njegovoj okolici, tako će država uštedjeti gotovo 3,5 tisuća kuna godišnje, odnosno mjesečno 290 kuna koliko iznosi radnički pokaz. Radnički novčanik, pak, dodatno će se stanjiti, osim ako policijski službenici ne prekorače na tamnu stranu zakonodavstva i postanu sitni prijestupnici koji po autobusima i tramvajima “cvikaju” od moguće kontrole karata. Sveopća štednja, jednog će dana opet rezultirati povicima o korupciji na svim nivoima društva. A kako je uopće svesti na minimum, kada država svojim postupcima one koji bi trebali biti primjer tjera u grijeh.
Gabrijela GALIĆ

prijevoz_gi020110

Pročitajte još..