Vlada poziva sindikate državnih službi na kolektivne pregovore

pregovori_tportal170512

Vlada je pozvala sindikate državnih službi da sastave pregovarački odbor kako bi uskoro počeli pregovore o Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, objavljeno je danas na Vladinoj web stranici

tportal_novi(Tportal.hr) Vlada je još na sjednici održanoj 27. travnja imenovala članove svojega pregovaračkog odbora koji vodi potpredsjednik Vlade Neven Mimica, a članovi su prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar uprave Arsen Bauk, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar financija Slavko Linić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

U pozivu upućenom predstavnicima 25 sindikata državnih službi Vlada moli sindikate da se međusobno dogovore o broju članova i sastavu pregovaračkog odbora te da o tome obavijeste Banske dvore u roku 15 dana.

Sindikati državnih službi se, međutim, nikada do sada nisu uspjeli dogovoriti o sastavu svojega pregovaračkog odbora već se svaki puta moralo pristupiti prebrojavanju, odnosno u odbor su ulazili predstavnici sindikata s najviše članova.

Pregovore o kolektivnim ugovorima u javnom sektoru, pa tako i državnim službama, proteklih su dana najavljivali najviši Vladini dužnosnici, a na jučerašnjoj Vladinoj sjednici premijer Zoran Milanović izravno je poručio da će se državnoj upravi, javnim službama i državnim poduzećima morati redefinirati neka prava i obaveze kako bi se očuvala i otvorila radna mjesta u privatnom sektoru.

Izmjene postojećih kolektivnih ugovora jučer je najavio i Čačić ustvrdivši da država nema novaca za prava poput božićnice i regresa, a trenutno je najvažnije očuvati radna mjesta. On vjeruje da su sindikati javnog sektora, unatoč drugačijoj retorici, ipak spremni odustati od nekih prava jer su svjesni činjenice da nema sredstava za sve beneficije iz kolektivnih ugovora.

Vlada očito želi izvršiti pritisak kako bi ukinula neka materijalna prava, poput regresa i božićnice, ali kako su ta prava ista u državnim i javnim službama nema smisla da o tome pregovara samo sa sindikatima državnih službi, jer mi ne možemo preuzeti na sebe odgovornost za rušenje postignute razine prava zaposlenih u državnim i javnim službama, izjavio je glavni tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Siniša Kuhar.

Vlada bi umjesto toga trebala sazvati pregovore na razini državnih i javnih službi, te se pokušati dogovoriti sa čelnicima sindikata koji predstavljaju većinu od oko 240.000 zaposlenih u tim službama, smatra Kuhar.

pregovori_hrt170512

Vlada je pozvala sindikate državnih službi da sastave pregovarački odbor kako bi uskoro počeli pregovore o kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, objavljeno je na njezinoj internetskoj stranici.

hrt_logo170512Vlada je još na sjednici održanoj 27. travnja imenovala članove svojega pregovaračkog odbora koji vodi potpredsjednik Vlade Neven Mimica, a članovi su prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar uprave Arsen Bauk, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar financija Slavko Linić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

U pozivu upućenom predstavnicima 25 sindikata državnih službi Vlada moli sindikate da se međusobno dogovore o broju članova i sastavu pregovaračkog odbora te da o tome obavijeste Banske dvore u roku od 15 dana.

Sindikati državnih službi se, međutim, nikada do sada nisu uspjeli dogovoriti o sastavu svojega pregovaračkog odbora, već se svaki put moralo pristupiti prebrojavanju, odnosno u odbor su ulazili predstavnici sindikata s najviše članova.

Pregovore o kolektivnim ugovorima u javnom sektoru, pa tako i državnim službama, proteklih su dana najavljivali najviši Vladini dužnosnici, a na jučerašnjoj Vladinoj sjednici premijer Zoran Milanović izravno je poručio da će se državnoj upravi, javnim službama i državnim poduzećima morati redefinirati neka prava i obaveze kako bi se očuvala i otvorila radna mjesta u privatnom sektoru.

Izmjene postojećih kolektivnih ugovora jučer je najavio i Čačić ustvrdivši da država nema novca za prava poput božićnice i regresa, a trenutačno je najvažnije očuvati radna mjesta. On vjeruje da su sindikati javnog sektora, unatoč drukčijoj retorici, ipak spremni odustati od nekih prava jer su svjesni toga da nema sredstava za sve beneficije iz kolektivnih ugovora.

Vlada očito želi izvršiti pritisak kako bi ukinula neka materijalna prava, poput regresa i božićnice, ali kako su ta prava ista u državnim i javnim službama, nema smisla da o tome pregovara samo sa sindikatima državnih službi, jer mi ne možemo preuzeti na sebe odgovornost za rušenje postignute razine prava zaposlenih u državnim i javnim službama, izjavio je Hini glavni tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Siniša Kuhar.

Vlada bi umjesto toga trebala sazvati pregovore na razini državnih i javnih službi te se pokušati dogovoriti s čelnicima sindikata koji predstavljaju većinu od oko 240.000 zaposlenih u tim službama, smatra Kuhar.