Vlada predlaže javnim i državnim službama rezanje regresa, božićnice i dara za djecu

Vlada predlaže javnim i državnim službama rezanje regresa, božićnice i dara za djecu

rezanje

ZAGREB, 25. ožujka 2010. (Hina) – Na današnjem sastanku u Banskim dvorima Vlada je predložila sindikatima javnih i državnih službi da se odreknu regresa, božićnice i dara za djecu za 2010. godinu, čime bi državni proračun uštedio 1,7 milijardi kuna, izvijestili su nakon sastanka predstavnici sindikata javnih službi.

hina_print_logoPredstavnici Vlade predlažu izmjene kolektivnog ugovora kojima bi oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama ove godine ostalo bez regresa i božićnice u iznosu od po 1250 kuna, te dara za djecu u iznosu od 400 kuna.

Odgovorili smo im da u sustavima zdravstva, prosvjete, kulture i socijalne skrbi postoje dovoljne rezerve gdje curi novac, pa idemo prvo uštedjeti tamo, izjavila je novinarima nakon sastanka predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Sindikalci također traže da se u slučaju rezanja materijalnih prava javnih i državnih službenika isto primijeni i na zaposlene u javnim poduzećima. Duboko smo svjesni da je zemlja u krizi, boli nas što naši kolege iz realnog sektora ostaju bez posla i spremni smo žrtvovati se, ali više ne bez javnih poduzeća, naglasila je Avberšek.

Pozvala je sindikate javnih poduzeća da na zahtjeve za odricanjem više ne odgovaraju kako ne pristaju na smanjenje prava iz kolektivnih ugovora, jer i drugi imaju svoje kolektivne ugovore.Vladinu preporuku za 10 postotnim smanjenjem masa za plaće ispoštovalo je samo pet od 21 javnog poduzeća, podsjetila je Avberšek dodavši kako se u ovom slučaju ne radi o pravu nego o solidarnosti prema ljudima koji ostaju bez posla.

Kazala je kako su predstavnici Vlade, koje je predvodio potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, s uvažavanjem saslušali sindikalne prijedloge.Osam sindikata javnih službi očitovat će se o Vladinu prijedlogu u roku 15 dana.Vlada je danas odvojeno razgovarala sa sindikatima javnih i državnih službenika, a čelnici sindikata državnih službi došli su na red nakon javnih službi.