Vlada predlaže zamrzavanje svih plaća u državi

Vlada predlaže zamrzavanje svih plaća u državi

sanader_HRT121108

ZAGREB, 12. studenog 2008. (Hina) – Vlada je danas socijalnim partnerima predložila zamrzavanje svih plaća u državi na godinu dana, kako bi se prevladala gospodarska kriza koja sve više pogađa i Hrvatsku.

Premijer Ivo Sanader predložio je na sastanku na kojem se okupilo 250 predstavnika sindikata, udruga poslodavaca, županija, gradova, općina i poduzeća u pretežnom državnom vlasništvu jednogodišnju odgodu rasta svih plaća u državi – ne samo za proračunske korisnike, već i za županije, gradove, općine i ukupno gospodarstvo.

hina_print_logoVlada također predlaže, kao “malu ali ilustrativnu mjeru”, da u državnim institucijama i javnim poduzećima ove godine ne bude plaćanja nikakvih darova za Božić, te rezanje troškova za reprezentaciju, kazao je Sanader novinarima nakon sastanka.

Na razini pojedinih poduzeća Vlada traži da Uprave i sindikati naprave vlastiti plan aktivnosti na prevladavanju krize, a zamrzavanje plaća odnosilo bi se i na menadžerske ugovore i beneficije.

S obzirom da bi zaposlenima u javnim i državnim službama, po sporazumu iz 2006., to bila treća godina kako im rastu plaće za šest posto, a zaposlenima u prosvjeti i znanosti i za dodatnih dva posto, najesen iduće godine razgovaralo bi se o mogućnosti sporazuma o plaćama za iduće tri godine.

Od gradova, općina i županija tražimo da ne dižu cijene komunalnih usluga te da u izradi svojih proračuna slijede Vladina načela, rekao je Sanader dodavši kako treba izbjeći “sirenski zov” obećanja i dizanja plaća zbog približavanja lokalnih izbora.

[symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”right” text_align=”left” width=”40%”]
S obzirom da bi zaposlenima u javnim i državnim službama, po sporazumu iz 2006., to bila treća godina kako im rastu plaće za šest posto, a zaposlenima u prosvjeti i znanosti i za dodatnih dva posto, najesen iduće godine razgovaralo bi se o mogućnosti sporazuma o plaćama za iduće tri godine.
[/symple_box]Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i još nekoliko gradonačelnika na sastanku su poduprli predložene mjere, rekao je Sanader koji isto očekuje i od ostalih gradova i županija.

Premijer je također najavio da će deficit državnog proračuna već u idućoj godini, umjesto 2010., biti sveden na nula posto. Ako bi išli samo na jedan posto deficita, to bi značilo gotovo tri milijarde kuna novih zaduženja, pojasnio je.

HNB će nastaviti monetarnu politiku koja će osigurati makroekonomsku stabilnost države, što znači da ne smije doći do devalvacije kune.

Sanader također razmišlja o pozivanju oporbenih prvaka na sastanak u vezi Vladinih prijedloga, ali ne želi da to izgleda kao izbjegavanje kritičke rasprave u Hrvatskom saboru. Oporba će se o svemu moći izjasniti u okviru rasprave o prijedlogu državnog proračuna, pa će to biti prigoda za eventualni nacionalni konsenzus.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako sindikatima nije lako u sadašnjoj situaciji govoriti o mogućem zamrzavanju plaća, pogotovo jer postoje brojni kolektivni ugovori koji reguliraju njihov rast.

No, sindikati su svjesni težine stanje, te će raspraviti sa svojim članstvom o mogućnosti zamrzavanja plaća za neko razdoblje, možda i kraće od cijele godine, najavio je Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak izrazio je zadovoljstvo što će Vlada predložiti izbalansirani državni proračun, a nada se kako ni jedinice lokalne samouprave neće uzrokovati rast poduzetničkih troškova.

Novi sastanak na kojem bi Vlada trebala dobiti odgovor na svoje prijedloge trebao bi se održati početkom idućeg tjedna.

Sanader se odrekao povišice; sindikati se bune

sanader_dnevnik121108

Država zbog krize steže remen. Službenicima i namještenicima, ali i ministrima te saborskim zastupnicima mogle bi se sljedeće godine prema vladinom prijedlogu zamrznuti plaće.

Kako se nositi s krizom?
To znači da bi one mogle ostati na trenutačnoj razini i da u idućoj godini neće biti uobičajenog rasta koji iznosi 6%.

dnevnikhr_logoZastupnici i ministri mogli bi tako u idućoj godini ostati bez povećanja plaća u rasponu od 900 do 1300 kuna.

“Svjesni smo situacije i trebamo pokazati na vlastitom primjeru da se treba ponašati sukladno krizi. Vlada očekuje da će uskoro doći i do smanjenja cijena, a svojim će namještenicima i partnerima sugerirati da nema darova za Božić”, izjavio je premijer Sanader.

Prema Vladinom prijedlogu u 2009. godini trebale bi ostati zamrznute plaće državnih dužnosnika i službenika, ali s tim se prvo moraju složiti sindikati.

“Srce bi jedno, a razum drugo. No sve se uvijek slomi na leđima radnika. Tražit ćemo od Vlade jamstvo da će plaće nakon tog razdoblja biti jednako brzo “odmrznute””, izjavio je Krešimir Sever iz Nezavisne udruge sindikata.

sever_dnevnik121108

Premijer Sanader apelirao je i na poslodavce da “skrešu” menadžerske ugovore, jer i oni trebaju podnijeti teret krize, a naglasio je da ukoliko svi uspijemo u “stezanju remena” nećemo trebati pomoć MMF-a.

Vladin je prijedlog i zamrzavanje cijena komunalnih usluga. Na to je odmah pristao gradonačelnik Splita.

Na plaći iz državnog proračuna je 240 tisuća ljudi, a koliko će se točno uštedjeti ovim mjerama nije poznato, no neki spominju iznos od čak milijardu i pol kuna.

SDLSN protiv ocjene učinkovitosti
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske  u današnjem je priopćenju ocijenio kako će, ako Vlada uvede ocjenjivanje učinkovitosti rada kao jedini parametar visine plaća u državnoj službi, u Hrvatsku biti uveden arbitrarni službenički platni sustav, u kojem će politički postavljeni rukovodeći službenici odlučivati o tome kome će i pod kojim uvjetima rasti plaće.

“Performance related pay” model, odnosno model plaće ovisne o učinku, u proteklih je dvadesetak godina uveden u brojne službeničke sustave svijeta, a njegova bi inačica uskoro trebala biti uvedena i u Hrvatsku.

Iskustva primjene tog modela nisu dokazala vezu između modela plaćanja i motivacije službenika da bolje i odgovornije rade svoj posao.

Sindikat zaposlenik u školstvu protiv zamrzivanja plaća
Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod usprotivio se u današnjem priopćenju prijedlogu premijera Ive Sanadera o zamrzavanju plaća, te pozvao Vladu da vlastitim primjerom pokaže spremnost na odricanja.

Zaposlene u osnovnim i srednjim školama ljudski i profesionalno vrijeđa Sanaderov prijedlog o zamrzavanju plaća, ne samo iz razloga što su njihove prosječne plaće manje od 5 tisuća kuna, nego i stoga što svako zamrzavanje postojećih plaća na neodređeno vrijeme predstavlja i zamrzavanja postojećih razlika.

Pretpostavka bilo kakvog zamrzavanja plaća je izjednačavanje plaća zaposlenih u školama, s prosječnim plaćama u ostalim javnim službama.

U Preporodu predlažu da se sve dužnosničke plaće, od plaće predsjednika države i premijera do plaća ministara, državnih tajnika i lokalnih dužnosnika, smanje barem za trećinu.

Sindikat Preporod, također, poziva Vladu da se zamrznu i svi neracionalni graditeljski pothvati, te visoki troškovi reprezentacije u Vladi, Saboru, ministarstvima i različitim agencijama.

Nezadovoljni svojim plaćama prosvjetari, na poziv Preporoda, ovih dana potpisuju Zahtjev za jednokratnim 12-postotnim povećanjem koeficijenata svim zaposlenima u školama.

Potpisivanje tog zahtjeva, po tvrdnjama Preporoda, otežavaju čelnici tzv. obrazovne vertikale svojim pozivima na nepotpisivanje Zahtjeva.