Vlada predložila porez solidarnosti od 3 posto, povećanje PDV-a na 23 posto

Vlada predložila porez solidarnosti od 3 posto, povećanje PDV-a na 23 posto

kosor_suker

ZAGREB, 22. srpnja 2009. (Hina) – Vlada je predložila povećanje PDV-a sa 22 na 23 posto i porez solidarnosti od 3 posto na plaće, mirovine i ostale dohotke iznad 3.000 kuna, izjavili su nakon današnjih pregovora s predstavnicima Vlade predstavnici poslodavaca i sindikata koji u većini to uglavnom podržavaju. Zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je kako su prijedlog Vlade podržali gotovo svi sindikati u javnom i državnom sektoru. To je razuman prijedlog koji pravilno raspoređuje teret na što širi krug ljudi, kazao je Ribić nakon višesatnih pregovora u Banskim dvorima.

hina_logo

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević ističe kako će rebalans proračuna biti vatrogasna mjera koja će omogućiti stabilizaciju kreditnog rejtinga zemlje te zaduživanje države i tvrtki koje je sad praktički stalo.

Hrvatska udruga sindikata sindikalna je središnjica koja je bila protiv tog prijedloga, izjavio je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, dok se na današnjem sastanku, sukladno jučerašnjoj najavi, nije pojavio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak nakon razgovora u Vladi izjavio je da HUP nije zadovoljan s takvim rebalansom proračuna, ali da će ga kratkoročno podržati, ako je to “naš ulog spašavanja javnih financija”.

HUP, kazao je, očekuje da premijerka Jadranka Kosor u najskorijem roku predloži ozbiljan proračun za 2010. u kojem će se vidjeti istinsko smanjenje javne potrošnje.

Na pitanje na što bi se naplaćivao porez solidarnosti od 3 posto, objasnio je da bi to bilo na plaće, mirovine, i ostale dohotke iznad 3.000 kuna.

Na godišnjoj razini predložene mjere značile bi oko 5 milijardi kuna u proračun, rekao je.

Na upit koliko bi se dugo primjenjivala povećana stopa PDV-a Kuštrak je rekao “da porezi imaju intenciju postati vječni”.