VLADA PRENIJELA SEDAM POSTO HT-OVIH DIONICA BRANITELJIMA

VLADA PRENIJELA SEDAM POSTO HT-OVIH DIONICA BRANITELJIMA

Branitelji_Gotovina

ZAGREB, 17. veljače(Hina) –  Sedam posto dionica HT-a (sada T-com), Vlada je danas prenijela u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji.
Dionice su, sukladno zakonu, Fondu prenijete bez naknade.
U roku šest mjeseci svaki bi branitelj, član Fonda na kućnu adresu trebao dobiti obavijest o veličini udjela koji ima, najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.
Premijer Ivo Sanader ocijenio je kako je to još jedan korak Vladine politike da se vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima.
HT-ove dionice nisu do sada bile prenijete braniteljima, jer za to nije bilo uvjeta, a i posljednji su uvjeti stvoreni izborom društva za upravljanje Fondom, istaknuto je na Vladi.

Pročitajte još…

Braniteljima prvi novac za tri godine
Uplate U Fondu branitelja za 15 dana sedam posto dionica HT-a i 246 milijuna od dividende

vl_logoZa 15-ak dana Fond hrvatskih branitelja i formalno će na svome računu imati sedam posto dionica HT-a. Nakon odluke Vlade o prijenosu dionica, toliko vremena treba za formalan prijenos dionica, kao i za uplatu dividende.

Ispunjeni uvjeti

Za najkasnije mjesec dana Fond bi trebao početi rad, jer su svi drugi uvjeti ispunjeni, kaže Josip Glavaš, član uprave Erste Investa, društva koje je na javnom natječaju izabrano da upravlja braniteljskim fondom. Za taj posao Erste će naplatiti 0,328 posto vrijednosti neto imovine Fonda, što je bila financijski povoljnija ponuda.

tcom

Osim dionica, Fond će odmah raspolagati golemom gotovinom od dividende, a to je 246 milijuna kuna koje može početi ulagati.

Vjerojatno će opet biti potreban sličan pritisak da se Fondu prenesu i ostale dionice koje mu pripadaju po zakonu. Upravni odbor Fonda nezadovoljan je radom ministarstva Jadranske Kosor kad je taj dio u pitanju jer, uključujući i ministricu, nema u njemu stručnog znanja vezano uz Fond.

[symple_column size=”two-third” position=”first” fade_in=”false”]

Zato se i moglo dogoditi da iz Ministarstva izađe formulacija po kojoj će branitelji na kućne adrese za šest mjeseci dobiti potvrdu o dionicama HT-a i dividendi, što mnogi mogu protumačiti kao pravo na dionice i novac za pola godine. Po zakonu i samoj strukturi Fonda, branitelji ne dobivaju nikakve dionice, ni HT-ove ni bilo koje druge, a kamoli dividendu.

Sve dionice i novac prenose se u Fond, a onda se imovina Fonda dijeli s brojem branitelja, pa svaki od njih stječe određeni udjel. S obzirom na to da se računa na oko 500.000 osoba s braniteljskim statusom, procjenjuje se da će prosječno, i to kad sve dionice budu u Fondu, biti osvareno pravo na prosječno 10.000 kuna po branitelju.

Koliko će svaki pojedinac steći bodova, ovisit će o danima provedenim u Domovinskom ratu. Potvrdu ili dokument o tome za pola godine dobit će na kućnu adresu.

[/symple_column][symple_column size=”one-third” position=”last” fade_in=”false”]
I sedam posto Ine braniteljskom fondu

Prema Zakonu o privatizaciji, branitelji imaju pravo na dionice sedam javnih tvrtki. Osim HT-a , po sedam posto dionica Fond će imati u Ini, HEP-u, Hrvatskim šumama, Hrvatskim cestama, HŽ-u i Hrvatskoj radioteleviziji. Kada će se to pravo ostvariti i hoće li uopće (posebno HRT ili HŽ), vidjet će se tek kada se izradi novi zakon o privatizaciji. Naime, sadašnji je još od 1996. godine i nijedna ga vlada do sada (iako je bilo potrebe) nije htjela mijenjati ili nije imala snage.
[/symple_column]

Pravo na dionice

Braniteljski fond drukčiji je po modelu od dosadašnjih privatizacijskih fondova, a upravo to se htjelo i izbjeći. Prognanici, a među njima i brojni branitelji, imali su pravo na dionice PIF-ova koje su ubrzo jeftino prodali. U braniteljskom fondu nemaju dionice, nego novčani udjel koji će moći naplatiti. Međutim, to se neće dogoditi tako brzo.

Po zakonu trebaju proći tri godine da bi branitelj došao u Fond i zatražio svoju isplatu. To je i logično, jer u prvo vrijeme Fond neće imati novca za isplatu svih koji bi to htjeli.

Uloga Erste Investa je upravo u tome da u te tri godine proda dionice i omogući braniteljima koji to hoće isplatu udjela. U Upravnom odboru Fonda procjenjuje se da će u prvom valu oko 20 posto branitelja htjeti novac nakon tri godine, a ostali će čekati rast vrijednosti Fonda.

Ipak, takva predviđanja ne čine se realnima, barem ne danas, kad svima, pa i braniteljima, novac najviše vrijedi odmah.