Vlada propušta priliku uredbu o natječaju uskladiti s Ustavom i zakonom

NATJEČAJI ZA MAZANJE OČIJU
Blatnjavim stopama HDZ-a

I pučki pravobranitelj Jurica Malčić je lani upozorio na neravnopravnost jer se lakše zaposliti na visoko rukovodeće mjesto, nego biti obični službenik na šalteru. Ništa ne pomaže, i Kukuriku Vlada ne želi se odreći lijepih povlastica zapošljavanja svojih

milanovic_nacional100512_39

Autor: Ivan Pandžić

Vlada danas usvaja promijenjenu uredbu o zapošljavanju u državnoj službi kojom se propisuje da se rukovodeća, visoka službenička mjesta, popunjavaju isključivo putem javnog natječaja. Radi se o glavnim tajnicima, ravnatelja državnih ureda, njihovih zamjenika i pomoćnika i slično. Kako su javni natječaji ukinuti, primjerice za direktore javnih tvrtki i članove Nadzornih odbora, na prvi pogled bi se učinilo da je napokon napravljen veliki pomak. Ali nije.

nacional200Radi se samo o formalnim uvjetima koji se traže javnim natječajem, primjerice završena visoka stručna sprema. Sve ostalo i dalje odrađuje komisija koju imenuje nadležni ministar ili predstojnik. “Time se nastavlja dosadašnja loša praksa stvaranja instant službenika koju niti ova Vlada ne želi promijeniti” kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika.

Ako udovolje osnovne formalne uvjete, nema nikakvih kriterija bodovanja za prijavljene na natječaj. Nema provjere znanja. Samo jedan intervju je dovoljan za dobivanje posla. Na nižim razinama zapošljavanja, provode se natječaji s puno više kontrola, bodovanja i tek onda je najuži krug pozvan na razgovor pred komisijom. Za visoke službenike to ne vrijedi. I pučki pravobranitelj Jurica Malčić je lani upozorio na neravnopravnost jer se lakše zaposliti na visoko rukovodeće mjesto, nego biti obični službenik na šalteru. Ništa ne pomaže, i Kukuriku Vlada ne želi se odreći lijepih povlastica zapošljavanja svojih.

Članovi Vlade će postati suučesnici u devastiranju službeničkog sustava i nastavljači “svijetle” tradicije prethodne vlade, koja je najviše rukovodeće službenike birala po “instant” postupku. Imaju tendeciju da ju i pretekne po broju politički postavljenih osoba u državnoj službi, budući da je krug takvih osoba već proširila i na “kabinetske službenike”, koji se u dužnosničkim kabinetima već mogu zapošljavati primjenom kriterija “sviđaš mi se – zaposlit ću te”, ali i institutom premještaja službenika iz javnih službi i lokalne samouprave u državna tijela po kriteriju stručnosti koju ocjenjuju politički dužnosnici” zaključuje Kuhar.

Vlada propušta priliku uredbu o natječaju uskladiti sa zakonom

Milanović time postaje suučesnikom Jadranke Kosor i nastavljaćem svijetlih tradicija prethodne Vlade da, kad su u pitanju najviši rukovodeći službenici, ništa ne prepušta slučaju, odnosno natječaju

milanovic_usatv

(SDLSN, 10. svibnja 2012.) Vlada Republike Hrvatske danas će na svojoj sjednici razmatrati i vjerojatno usvojiti Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi.

sdlsn_www220Radi se o uredbi koja nije usklađena s važećim Zakonom o državnim službenicima te je stoga nezakonita, budući da zakoni u Republici Hrvatskoj trebaju biti usklađeni s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom.
Barem tako piše u članku 5. Ustava Republike Hrvatske.
Međutim, iako je Zakonom o državnim službenicima propisano kako se izbor kandidata u postupku javnog natječaja obavlja na temelju rezultata provjere znanja, sposobnosti i vještina te rezultata u dosadašnjem radu, koji se utvrđuju putem testiranja i razgovora (intervjua), po važećoj Uredbi o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi, odabir i imenovanje najviših rukovodećih državnih službenika samo na temelju intervjua, dok se testiranje i provjera posebnih znanja, vještina i sposobnosti od strane za to kvalificiranih osoba ne provodi.
Tako razgovor u četiri oka, kad su pitanju najodgovorniji državni službenici poput npr. glavnog tajnika ministarstva i državnog ureda, zamjenika predstojnika državnog ureda, zamjenika ravnatelja državne upravne organizacije i dr., zamjenjuje postupak testiranja, bodovanja i rangiranja kandidata.
Zbog toga je Sindikat Ustavnom sudu u veljači 2011. godine uputio prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi, a Pučki pravobranitelj je u svom izvješću za 2010. godinu napisao: “Rukovodeće službenike i nadalje kao i dužnosnike imenuje Vlada RH na prijedlog ministra, a provjera znanja i sposobnosti i vještina i nadalje se provodi razgovorom s čelnikom središnjeg tijela državne uprave. Za ostale službenike provodi se testiranje iz općih i posebnih propisa, izradom praktičnog rada i razgovorom pred višečlanom komisijom“.

malcic_sluzbenici_vl200611

No, kako saznajemo izmjena Uredbe koju bi Vlada danas trebala usvojiti ne odnosi se na usklađivanje postupka provedbe javnog natječaja najviših rukovodećih službenika sa Zakonom o državnim službenicima te Sindikat stoga od Vlade traži da ne propusti ovu prigodu za ponovno uspostavljanje pravnog poretka, ustavnosti i zakonitosti kad je u pitanju postupak izbora službenika koje imenuje Vlada.
U suprotnom, postat će suučesnici u devastiranju službeničkog sustava i nastavljači “svijetle” tradicije prethodne vlade, koja je najviše rukovodeće službenike birala po “instant” postupku, s tendecijom da ju i pretekne po broju politički postavljenih osoba u državnoj službi, budući da je krug takvih osoba već proširila i na “kabinetske službenike”, koji se u dužnosničkim kabinetima već mogu zapošljavati primjenom kriterija “sviđaš mi se – zaposlit ću te”, ali i institutom premještaja službenika iz javnih službi i lokalne samouprave u državna tijela po kriteriju “stručnosti”, koju ocjenjuju politički dužnosnici. S. Kuhar