Vlada Saboru uputila prijedlog ograničavanja plaća lokalnih dužnosnika

Vlada Saboru uputila prijedlog ograničavanja plaća lokalnih dužnosnika

vlada_sjednica280110

ZAGREB, 28. siječnja 2010. (Hina) – Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila konačni tekst zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, po kojem će županije, gradovi i općine za plaće moći izdvojiti najviše 20 posto prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.

hina_print_logoPlaće župana, gradonačelnika i načelnika općina te njihovih zamjenika, kao i plaće lokalnih i županijskih službenika, po tom će se zakonu morati uskladiti s dužnosničkim i službeničkim plaćama na državnoj razini.

Župani i gradonačelnik Zagreba tako, primjerice, neće moći imati veće plaće od potpredsjednika vlade.

Ministar uprave Davorin Mlakar objasnio je da je analiza koju je Ministarstvo provelo pokazala da će 221 jedinica lokalne i područne samouprave politiku plaća morati uskladiti s novim zakonom i racionalnije koristiti novac.

Kazao je i kako bi novi zakon trebao pomoći uspostavi jedinstvenog sustava plaća u lokalnim, državnim i javnim službama, “koji bi bio usporediv i logičan, jer je riječ o novcu koji u većini dolazi iz državnog proračuna”.

Premijerka Jadranka Kosor naglasila je, pak, kako se zakon ne donosi zato što članovi vlade i državni dužnosnici misle da su “mjerilo svih stvari”, nego zato što jedinice lokalne samouprave koje ne mogu financirati svoje obveze moraju racionalnije postupati s novcem.

“Glavna je poruka da od svih tražimo racionalnije ponašanje”, kazala je Kosor, ponovivši da će se nakon potrebnih analiza odlučiti hoće li se ići u smanjivanje broja jedinica, uz uvažavanje izbornih rezultata.

Pročitajte još…