Vlada sindikatima dala jedan dan za promjene zakona

zds_politika+220212

Pregovarački odbor sindikata državnih službi ne namjerava se očitovati na prijedlog izmjenama Zakona o državnim službenicima, koji im je dostavljen jučer u 14,44 sati s rokom očitovanja do danas u 16 sati, jer takav način dostave na mišljenje zakonskih prijedloga kojima se odlučuje o položaju državnih službenika predstavlja politiku svršenog čina i zlouporabu socijalnog dijaloga u kojoj sindikati ne žele sudjelovati.

politika+Ako se stvarno želite konzultirati sa socijalnim partnerima onda to učinite na primjeren način i u razumnim rokovima, stoji u poruci koju su premijeru Zoranu Milanoviću danas uputili Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika u MUP-u, Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama, Sindikat porezne uprave i Carinski sindikat Hrvatske.

zds_politika+2_220212Ne pristajemo biti paravanom za “konsenzualno” donošenje upitnih zakonskih rješenja kojima se otvara mogućnost transfera nepoćudnih kadrova iz državne uprave u javne službe i jedinice lokalne i područne samouprave, poručuju sindikati.

Naime, kažu sindikalci, predloženim zakonskim izmjenama omogućuje se premještaj državnih službenika u druge službe bez natječaja i samo na temelju dogovora političkih čelnika.

Pritom se briše odredba koja je službenicima s najvišim ocjenama osiguravala dotadašnju plaću i u slučaju premještaja na slabije plaćeno radno mjesto. Osim toga, službenik u tom slučaju gubi kontinuitet radnog staža zbog čega mu se smanjuju otpremnine, te gubi pravo na jubilarnu nagradu i nagradu za vjernost, upozoravaju sindikalci.

Također se protive “ozakonjenju” rješenja sadržanih u kolektivnim ugovorima koja se odnose na sindikalne povjerenike, iza čega naziru moguću zamjenu kolektivnih ugovora zakonima i propisima koje Vlada može jednostrano donositi, dok o izmjenama kolektivnih ugovora mora pregovarati sa sindikatima.

Sindikati podsjećaju da su s bivšom Vladom 7. listopada 2009. sklopili Sporazum o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave, koji obvezuje i sadašnju Vladu, a po kojem je Vlada morala uključiti sindikalne predstavnike u radne skupine za pripremu zakonskih prijedloga kojima se reguliraju status i plaće službenika i namještenika u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

zds_ipress220212

Pregovarački odbor sindikata državnih službenik uputio je premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo u kojemu ga obavještavaju da se ne namjeravaju očitovati na jučer im dostavljeni prijedlog izmjena Zakona o radu jer je rok za očitovanje od jednog dana neprimjerenim i “predstavlja politiku svršenog čina”.

Otvoreno pismo donosimo u cijelosti:

ipress_logo– Pregovarački odbor sindikata državnih službi – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikat policije RH, Nezavisni sindikat djelatnika u MUP – u, Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama, Sindikat porezne uprave i Carinski sindikat Hrvatske, ne namjeravaju se očitovati na jučer u 14:44 sati dostavljeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, s rokom očitovanja do danas u 16 sati, jer ovakav način dostave na mišljenje zakonskih prijedloga kojima se odlučuje o položaju državnih službenika predstavlja politiku svršenog čina i zlouporabu socijalnog dijaloga u kojoj ne želimo sudjelovati.

Ako se stvarno želite konzultirati sa socijalnim partnerima onda to učinite na primjeren način i u razumnim rokovima.

Ne pristajemo biti paravanom za “konsenzualno” donošenje upitnih zakonskih rješenja kojima se otvara mogućnost transfera nepoćudnih kadrova iz državne uprave u javne službe i jedinice lokalne i područne samouprave, kao i “ozakonjenja” rješenja sadržanih u kolektivnim ugovorima koja se odnose na sindikalne povjerenike, iza kojeg naziremo supstituiranje kolektivnih ugovora zakonima i propisima koje jednostrano donosi Vlada.

Ako su Vam građani dali povjerenje za takav način rada, mi zasigurno nismo, stoji u pismu koje u ime Pregovaračkog odbora potpisuje Boris Pleša. (iPress)

zds_nacional220212

U sindikatima sumnjaju da je ova izmjena napravljena kako bi vladajuća Kukuriku koalicija mogla povući svoje kadrove iz lokalne uprave, a brzo se riještiti zaposlenih u ministarstvima

nacional200Nova ideja Vlade o tome kako se rješavati službenika je da ih mogu ako žele, poslati iz Zagreba u selo u Slavoniji ili Dalmaciji! Iako je ovo ekstremni slučaj, ta mogućnost se otvara s novim Zakonom o državnim službenicima koji se želi donijeti po hitnoj proceduri i bez primjerenih konzultacija sa sindikatima.

Dosad su se zaposleni mogli raspoređivati unutar ministarstva ili uprave u kojoj su radili, a sada se otvara mogućnost potpune razmjene zaposlenih i u državnoj, javnoj i lokalnoj upravi. Iz bolnice možete završiti u ministarstvu poljoprivrede, iz škole u policiji, iz ministarstva socijalne skrbi u ministarstvu graditeljstva, iz bilo kojeg grada ili općine u bilo kojem ministarstvu i obratno.

zds_nacional2_220212Zakonsko rješenje je sporno iz više razloga: inače bi se svako mjesto trebalo popunjavati natječajima i po stručnosti, a sada Vlada i ministri imaju diskrecijsko pravo slati zaposlene gdje žele. Osim toga, lokalna uprava ima svoju neovisnost i provodi svoje natječaje, pa smiješno zvuči prijedlog da možete onoga tko vam se ne sviđa poslati nekom od gradonačelnika ili načelnika koji vam se također ne sviđa. Ako službenik na novom mjestu ima manju plaću, nema pravo na nikakvu nadoknadu.

U sindikatima sumnjaju da je ova izmjena napravljena kako bi vladajuća Kukuriku koalicija mogla povući svoje kadrove iz lokalne uprave, a brzo se riještiti zaposlenih u ministarstvima. Kako su već donijeli rješenja po kojima omogućuju prijelaz kadrova iz lokalnih uprava u državnu upravu, sada se ovim zakonskim rješenjem želi omogućiti i obratni put a da se ne poveća broj zaposlenih. Službenike koji ministar ne želi jednostavno može rasporediti bilo gdje.

Ovo rješenje je poslano svim sindikatima jučer pred kraj radnog vremena, s rokom očitovanja do danas u 16 sati. Sindikati su odbili sudjelovati u dijalogu jer se krše procedure.

“Zašto ovakav zakon ide po hitnom postupku i bez konzultacija. Želi se na brzinu, kroz hajku u medijima i uz izgovor krize progurati loša rješenja” kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Novi zakon donosi i prebačaj zaštite sindikalnih povjerenika iz kolektivnih ugovora u zakon. Kada se zatim ta zaštita izbaci iz kolektivnih ugovora, bit će dovoljno izmijeniti zakon i ukinuti je jer ga je puno lakše promijeniti nego kolektivni ugovor.