Vlada smanjila koeficijente dijelu inspektora preuzetih u Državni inspektorat

Sindikat: Vlada snizila koeficijente dijelu inspektora preuzetih u Državni inspektorat


(GLAS ISTRE, 7. studenoga 2019.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u četvrtak od vlade obrazloženje zašto je snizila koeficijente dijelu inspektora preuzetih u Državni inspektorat, osobito u svjetlu najava horizontalnog povećanja plaća u državnoj i javnim službama.

Sindikat je priopćio da je Vlada usvojila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu, kojom se snižavaju koeficijenti za oko 200 viših i građevinskih inspektora, kao i viših inspektora zaštite okoliša i inspektora zaštite okoliša.

Tako se prvima snizila plaća za 9 posto, a drugima za nešto više od 3 posto.

“Ovakvim uređenjem koeficijenata Vlada ne samo da je napravila intervenciju u sustav koeficijenata koje se tek sprema analizirati, nego je građevinske inspektore i inspektore zaštite okoliša dovela u podređeni položaj u odnosu na upravne, inspektore cestovnog prometa, inspektore cesta i za žičare, koji su, zahvaljujući činjenici da nisu preuzeti u Državni inspektorat, zadržali svoje koeficijente”, poručuje sindikat.

Također, apsurdnom je ocijenio činjenicu da su inspektori koji su zadržali koeficijente sadašnju razinu postigli jer su svojevremeno izjednačeni s građevinskim i inspektorima zaštite okoliša.

Sindikat podsjeća da su inspektorima koeficijenti u visini 1,90 i 1,60 utvrđeni za vrijeme vlade Ive Sanadera, kada je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bila Marina Martinović Dropulić, da bi za vrijeme vlade Zorana Milanovića, kao i svi koeficijenti u državnim i javnim službama, bili smanjeni za 3 posto.

“Inspektori pogođeni Uredbom ne mogu se veseliti najavljenom povećanju osnovice za izračun plaće od 6,12 posto, ali od Vlade očekuju objašnjene razloga zašto su im smanjeni koeficijenti, posebice u svjetlu najava horizontalnog povećanja plaća u državnoj i javnim službama”, poručuju iz sindikata.

 

TRAŽE OBRAZLOŽENJE

Sindikati se žale da je Vlada snizila koeficijente nekim inspektorima koji su preuzeti u Državni inspektorat

Jednima se tako plaća smanjila za 9 posto, a drugima za nešto više od 3 posto


(RTL.HR, 7. studenoga 2019.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u četvrtak od Vlade obrazloženje zašto je snizila koeficijente dijelu inspektora preuzetih u Državni inspektorat, osobito nakon najava horizontalnog povećanja plaća u državnoj i javnim službama.

Sindikat je priopćio da je Vlada usvojila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu, kojom se snižavaju koeficijenti za oko 200 viših i građevinskih inspektora, kao i viših inspektora zaštite okoliša i inspektora zaštite okoliša.

Tako se prvima snizila plaća za 9 posto, a drugima za nešto više od 3 posto.

“Ovakvim uređenjem koeficijenata Vlada ne samo da je napravila intervenciju u sustav koeficijenata koje se tek sprema analizirati nego je građevinske inspektore i inspektore zaštite okoliša dovela u podređeni položaj u odnosu na upravne, inspektore cestovnog prometa, inspektore cesta i za žičare koji su, zahvaljujući činjenici da nisu preuzeti u Državni inspektorat, zadržali svoje koeficijente”, poručuje sindikat.

Također, apsurdnom je ocijenio činjenicu da su inspektori koji su zadržali koeficijente sadašnju razinu postigli jer su svojedobno izjednačeni s građevinskim i inspektorima zaštite okoliša.

Sindikat podsjeća da su inspektorima koeficijenti u visini 1,90 i 1,60 utvrđeni za vrijeme Vlade Ive Sanadera, kada je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bila Marina Matulović Dropulić, da bi za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kao i svi koeficijenti u državnim i javnim službama, bili smanjeni za 3 posto.

“Inspektori pogođeni Uredbom ne mogu se veseliti najavljenom povećanju osnovice za izračun plaće od 6,12 posto, ali od Vlade očekuju objašnjene zašto su im smanjeni koeficijenti, posebice u svjetlu najava horizontalnog povećanja plaća u državnoj i javnim službama”, poručuju iz Sindikata.

 

Vlada je smanjila koeficijente dijela građevinskih inspektora

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske podsjeća da su ovim inspektorima koeficijenti u visini 1,90 i 1,60 utvrđeni za vrijeme Vlade Ive Sanadera…

 

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu, kojom su smanjeni koeficijenti za oko 200 viših građevinskih i građevinskih inspektora, kao i viših inspektora zaštite okoliša i inspektora zaštite okoliša s 1,843 na 1,697 odnosno 1,552 na 1,503 i time prvima umanjila plaće za 9, a drugima za nešto više od 3 posto, stoji u priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, koje prenosimo u cijelosti:

– Sindikat podsjeća da su ovim inspektorima koeficijenti u visini 1,90 i 1,60 utvrđeni za vrijeme Vlade Ive Sanadera, kada je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bila Marina Martinović Dropulić, da bi za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kao i svi koeficijenti u državnim i javnim službama, bili smanjeni za 3 posto.

– Ovakvim uređenjem koeficijenata aktualna Vlada ne samo da je napravila intervenciju u sustav koeficijenata koje se tek sprema analizirati, nego je građevinske inspektore i inspektore zaštite okoliša dovela u podređeni položaj u odnosu na upravne inspektore, inspektore cestovnog prometa, inspektore cesta i inspektore za žičare, koji su, zahvaljujući činjenici da nisu preuzeti u Državni inspektorat, zadržali svoje koeficijente.

– Da bi stvar bila apsurdnija, inspektori koji su zadržali svoje koeficijente njihovu sadašnju razinu zahvaljuju činjenici da su svojevremeno izjednačeni s građevinskim i inspektorima zaštite okoliša.

– Inspektori pogođeni Uredbom stoga se ne mogu veseliti najavljenom povećanju osnovice za izračun plaće od 6,12 posto, ali od Vlade očekuju objašnjene razloga zbog kojih su im smanjeni koeficijenti, posebice u svjetlu najava horizontalnog povećanja plaća u državnoj i javnim službama. S. Kuhar

 

USUSRET ANALIZI KOEFICIJENATA

Vlada smanjila koeficijente dijela inspektora preuzetih u Državni inspektorat


(SDLSN, 7. studenoga 2019.) Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu, kojom su smanjeni koeficijenti za oko 200 viših građevinskih i građevinskih inspektora, kao i viših inspektora zaštite okoliša i inspektora zaštite okoliša s 1,843 na 1,697 odnosno 1,552 na 1,503 i time prvima umanjila plaće za 9, a drugima za nešto više od 3 posto.

Sindikat podsjeća da su ovim inspektorima koeficijenti u visini 1,90 i 1,60 utvrđeni za vrijeme Vlade Ive Sanadera, kada je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bila Marina Martinović Dropulić, da bi za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kao i svi koeficijenti u državnim i javnim službama, bili smanjeni za 3 posto.

Ovakvim uređenjem koeficijenata aktualna Vlada ne samo da je napravila intervenciju u sustav koeficijenata koje se tek sprema analizirati, nego je građevinske inspektore i inspektore zaštite okoliša dovela u podređeni položaj u odnosu na upravne inspektore, inspektore cestovnog prometa, inspektore cesta i inspektore za žičare, koji su, zahvaljujući činjenici da nisu preuzeti u Državni inspektorat, zadržali svoje koeficijente.

Da bi stvar bila apsurdnija, inspektori koji su zadržali svoje koeficijente njihovu sadašnju razinu zahvaljuju činjenici da su svojevremeno izjednačeni s građevinskim i inspektorima zaštite okoliša.

Inspektori pogođeni Uredbom stoga se ne mogu veseliti najavljenom povećanju osnovice za izračun plaće od 6,12 posto, ali od Vlade očekuju objašnjene razloga zbog kojih su im smanjeni koeficijenti, posebice u svjetlu najava horizontalnog povećanja plaća u državnoj i javnim službama. S. Kuhar

 

Pročitajte još…