Vlada smanjuje “prenapučenu” državnu upravu

“EVOLUCIJA, A NE REVOLUCIJA”

Vlada smanjuje “prenapučenu” državnu upravu

86_sjednica_vlade_republike

Autor: Marina Barukčić

Vlada je u sklopu provedbe Programa gospodarskog oporavka donijela prijedlog za smanjenje broja zaposlenih u tijelima “prenapučene i neučinkovite” državne uprave. Oko 776 službenika spremno je za punu, a 1.554 zaposlenih može u prijevremenu mirovinu

U skladu s ciljevima racionalizacije sustava javna uprave i povećanje efikasnosti javne uprave, Vlada je danas donijela kriterije za smanjenje broja zaposlenih u tijelima tportal_novidržavne uprave. Plan je smanjiti broj zaposlenih za oko pet posto uz izradu plana zbrinjavanja viška zaposlenih te prekvalifikacije u tijelima državne uprave, uvođenje klauzule dva za jedan (za dva otišla jedan novi zaposleni).

Napokon je i objavljeno da je državnoj upravi, prema podacima od 30. travnja, zaposleno 52.656 državnih službenika i namještenika. Planom smanjenja broja zaposlenih za oko pet posto treba se predvidjeti smanjenje za oko 2.630 zaposlenika.

Ministar uprave Davorin Mlakar rekao je da “nije jednostavno riješiti nagomilane probleme, ali uvjereni smo da ćemo biti u prilici drukčije sagledati cijeli sustav državne uprave, postaviti logične kriterije da uspostavimo bolju i moderniju upravu”.

Broj zaposlenih smanjivat će se racionalizacijom unutarnjeg ustrojstva i okvirnog broja državnih službenika i namještenika, racionalizacijom sistematizacije radnih mjesta, uvođenjem klauzule dva za jedan, odlaskom u mirovinu i outsourcingom pomoćno-tehničkih poslova.

broj_hrt211010

Pogledajte prilog HRT-a o racionalizaciji državne uprave (klikni na sliku)

“Zbog ovog naslijeđenog stanja bile su uvođene palijativne mjere, pa su se kreirala nova nepotrebna rukovodeća mjesta da bismo uspostavili nekakav standard, možda na neprimjeren način. U državnoj upravi imamo oko 5.890 službenika na rukovodećim pozicijama, što nije potrebno”, rekao je Mlakar i zatražio od svih tijela državne uprave da se o njihovom prijedlogu očituju do 10. studenog.

Dok je Mlakar naglašavao da će ova mjera dovesti do efikasnosti tijela državne uprave, ekonomičnosti i racionalizaciji “vezano uz smanjenja broja zaposlenih za one koji ne mogu opravdati postojanje nekih radnih mjesta”, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac upozorava da promjene u državnoj upravi moraju biti provedene prema sposobnostima i da to ne bi trebalo biti nikakva revolucija: “Molim da se pošalje ispravna poruka što ovo zapravo jest da se to ne bi izrodilo u, primjerice, kulturnu ili antibirokratsku revoluciju. To ne bismo htjeli. To bi ipak bila evolucija, a ne revolucija!”

Uzelac je također naglasio da je javna uprava previše politizirana: “Iako se ne može pobjeći od politizacije, ona je svugdje, kad bi se provelo istraživanje, vidjelo bi se točno koja je politička opcija u kojem dijelu državne uprave na vlasti.”

Pročitajte još…