Vlada uredbom povećava plaće službenika koji rade na upravljaju sredstvima EU

eu_sluzbenici_dnHR131210

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske priopćio je u ponedjeljak da Vlada planira donijeti uredbu kojom će državnim službenicima koji rade na upravljanju sredstvima Europske unije, propisivanjem posebnih položaja i radnih mjesta, znatno povećati koeficijente u odnosu na obična službenička radna mjesta.

dnevnoHR2Treba li poslove službenika vezane uz upravljanje sredstvima iz EU fondova tretirati kao prvorazredne i bolje plaćene, a poslove kojima se upravlja sredstvima hrvatskih poreznih obveznika, na kojima rade ostali državni službenici, kao drugorazredne, pita sindikat.

Također je problematično što se ta uredba dopunjuje i mijenja ovisno o dnevnim potrebama, premda se radi o pravnom aktu koji je temeljem prijelaznih odredbi Zakona o državnim službenicima ostao na snazi do dana stupanja na snagu posebnog zakona kojim će se urediti plaće državnih službenika.

– U sindikatu možda imamo razumijevanja za bojazan EU institucija za sredstva koja će povjeriti Hrvatskoj, ali vjerujemo da bi se svim sredstvima namijenjenim općem dobru hrvatskih građana trebalo upravljati po načelu dobrog gospodara, neovisno o njihovom izvoru – kažu u sindikatu.

Donošenje takve uredbe govori o stanju plaća i duha u državnoj upravi, u kojoj se kronična potplaćenost stručnih kadrova kompenzira diskriminatornim rješenjima, a pitanja ulaska u EU pretpostavljaju mnogo važnijim pitanjima kvalitete i učinkovitosti rada državnih tijela u dijelu u kojem predstavljaju servis građana i gospodarstva, kaže se u priopćenju.

eu_sluzbenici_business13121

Treba li poslove službenika vezane uz upravljanje sredstvima iz EU fondova tretirati kao prvorazredne i bolje plaćene, a poslove kojima se upravlja sredstvima hrvatskih poreznih obveznika, na kojima rade ostali državni službenici, kao drugorazredne, pita sindikat.

eu_sluzbenici_bus131210Također je problematično što se ta uredba dopunjuje i mijenja ovisno o dnevnim potrebama, premda se radi o pravnom aktu koji je temeljem prijelaznih odredbi Zakona o državnim službenicima ostao na snazi do dana stupanja na snagu posebnog zakona kojim će se urediti plaće državnih službenika.
“U sindikatu možda imamo razumijevanja za bojazan EU institucija za sredstva koja će povjeriti Hrvatskoj, ali vjerujemo da bi se svim sredstvima namijenjenim općem dobru hrvatskih građana trebalo upravljati po načelu dobrog gospodara, neovisno o njihovom izvoru”, tvrde u sindikatu.
Donošenje takve uredbe govori o stanju plaća i duha u državnoj upravi, u kojoj se kronična potplaćenost stručnih kadrova kompenzira diskriminatornim rješenjima, a pitanja ulaska u EU pretpostavljaju mnogo važnijim pitanjima kvalitete i učinkovitosti rada državnih tijela u dijelu u kojem predstavljaju servis građana i gospodarstva, kaže se u priopćenju.

eu_sluzbenici_lider131210

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske priopćio je danas da Vlada planira donijeti uredbu kojom će državnim službenicima koji rade na upravljanju sredstvima Europske unije (EU), propisivanjem posebnih položaja i radnih mjesta, znatno povećati koeficijente u odnosu na obična službenička radna mjesta.

lider_logo(1)Treba li poslove službenika vezane uz upravljanje sredstvima iz EU fondova tretirati kao prvorazredne i bolje plaćene, a poslove kojima se upravlja sredstvima hrvatskih poreznih obveznika, na kojima rade ostali državni službenici, kao drugorazredne, pita sindikat. Također je problematično što se ta uredba dopunjuje i mijenja ovisno o dnevnim potrebama, premda se radi o pravnom aktu koji je temeljem prijelaznih odredbi Zakona o državnim službenicima ostao na snazi do dana stupanja na snagu posebnog zakona kojim će se urediti plaće državnih službenika.

“U sindikatu možda imamo razumijevanja za bojazan EU institucija za sredstva koja će povjeriti Hrvatskoj, ali vjerujemo da bi se svim sredstvima namijenjenim općem dobru hrvatskih građana trebalo upravljati po načelu dobrog gospodara, neovisno o njihovom izvoru”. Donošenje takve uredbe govori o stanju plaća i duha u državnoj upravi, u kojoj se kronična potplaćenost stručnih kadrova kompenzira diskriminatornim rješenjima, a pitanja ulaska u EU pretpostavljaju mnogo važnijim pitanjima kvalitete i učinkovitosti rada državnih tijela u dijelu u kojem predstavljaju servis građana i gospodarstva. (H)

Vlada uredbom povećava plaće službenika koji rade na upravljaju sredstvima EU

euri390

Pitanje koje se postavlja jest treba li poslove službenika vezane uz upravljanje sredstvima iz EU fondova tretirati kao prvorazredne i bolje plaćene, a poslove kojima se “upravlja” sredstvima hrvatskih poreznih obveznika na kojima rade ostali državni službenici kao drugorazredne

(SDLSN, 13. prosinca 2010.) Kako saznajemo, Vlada planira donijeti Uredbu o dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi za državne službenike “koji rade u strukturi tijela koja su dobila dozvolu za rad od Europske komisije za upravljanje sredstvima Europske unije”, propisivanjem posebnih položaja i radnih mjesta sa znatno većim koeficijentima od “običnih” službeničkih radnih mjesta.

sdlsn_logo_bozic2Ono što je problematično u cijeloj operaciji jest to što se spomenuta uredba dopunjuje i mijenja ovisno o dnevnim potrebama, premda se radi o pravnom aktu koji je temeljem prijelaznih odredbi Zakona o državnim službenicima “ostao na snazi” do dana stupanja na snagu posebnog zakona kojim će se urediti plaće državnih službenika.
Naime, upitno je može li se propis koji je “ostao na snazi” i trebao poslužiti kao prijelazno rješenje do donošenja novog propisa uopće mijenjati ili treba ostati “zamrznut” u stanju u kojem je zatečen i “ostavljen na snazi”. Radi se i o pitanju kvalitete hrvatskih zakona i propisa koji prijelaznim i završnim odredbama omogućavaju paralelno egzistiranje novih i starih propisa u neograničenom trajanju. Tako u konkretnom slučaju stanje privremenog važenja Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi traje još od 1. siječnja 2006. godine, budući da zakon o plaćama državnih službenika još uvijek nije donesen.
Drugo pitanje koje se postavlja jest treba li poslove službenika vezane uz upravljanje sredstvima iz EU fondova tretirati kao prvorazredne i bolje plaćene, a poslove kojima se “upravlja” sredstvima hrvatskih poreznih obveznika na kojima rade ostali državni službenici kao drugorazredne.

eu_koeficijenti

Usporedni prikaz koeficijenata “EU službenika” s važećim koeficijentima “običnih službenika”

Treba li poslove službenika vezane uz upravljanje sredstvima iz EU fondova tretirati kao prvorazredne i bolje plaćene, a poslove kojima se upravlja sredstvima hrvatskih poreznih obveznika kao drugorazredne, pita se sindikat.

U Sindikatu možda imamo razumijevanja za bojazan EU institucija za sredstva koja će se povjeriti Republici Hrvatskoj, ali vjerujemo da bi se svim sredstvima namijenjenim općem dobru hrvatskih građana trebalo upravljati po načelu dobrog gospodara, neovisno o njihovom izvoru.

Činjenica da su za neka radna mjesta predviđeni posebni uvjeti poput izvrsnog poznavanja engleskog jezika možda se mogla valorizirati priznavanjem dodataka za posebna znanja i vještine, ali poznavanje engleskog jezika zasigurno ne znači da je istovremeno riječ i o boljem stručnjaku, odnosno državnom službeniku. Dvojbeno je i hoće li u slučaju ocjene stručnosti tzv. “EU službenika” prevagnuti činjenica znaju li bolje engleski jezik ili svoj osnovni posao.
Donošenje ove uredbe možda više govori o stanju plaća i duha u državnoj upravi, u kojoj se kronična potplaćenost stručnih kadrova kompenzira ovakvim diskriminatornim rješenjima, a pitanja ulaska u Europsku uniju pretpostavljaju mnogo važnijim pitanjima kvalitete i učinkovitosti rada državnih tijela u dijelu u kojem predstavljaju servis građana i gospodarstva.