Vlada usvojila Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi

Vlada izmijenila uredbu o koeficijentima u državnoj službi  

(SDLSN, 1. kolovoza 2019.) Vlada Republike Hrvatske je na danas održanoj sjednici usvojila Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

U Uredbi se, između ostalog, uređuju i koeficijenti zaposlenih u pravosudnim tijelima, kao rezultat postignutog sporazuma između Vlade i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

U obrazloženju se navodi kako je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske pokrenuo postupak mirenja s Vladom Republike Hrvatske tražeći da Ministarstvo pravosuđa pronađe rješenje za poboljšanje materijalnog položaja državnih službenika i namještenika u pravosudnim tijelima. Kao prihvatljivim ocijenjeno je i rješenje da se njihov status rješava u više faza, ovisno o osiguranim financijskim sredstvima, s time da se prvenstveno riješi status službenika na najniže vrednovanim radnim mjestima (administrativni referent-sudski/državnoodvjetnički zapisničar, sudski/državnoodvjetnički zapisničar i administrativni referent – upisničar).

 U postupku mirenja održana su četiri sastanka, na kojima je ukazano na ugroženost funkcioniranja pravosudnog sustava zbog odljeva kadrova i nezainteresiranosti kandidata za rad u  pravosudnim tijelima te je usuglašen stav o potrebi povećanja plaća službenicima u pravosudnim tijelima.
 
Predloženim povećanjem plaće bilo bi obuhvaćeno oko 5.000 službenika od oko 7.600 zaposlenih u pravosudnim tijelima.
 

Pročitajte još…