Vlada uvela službeničku “omertu”

Vlada uvela službeničku “omertu”

omerta

Prema novom Etičkom kodeksu bilo kakvo javno upozoravanje državnih službenika na nezakonito postupanje ili praksu državnih tijela može biti sankcionirano kao “neetično ponašanje”

sdlsn_www220(SDLSN, 26. ožujka 2011.) Na jučer održanoj sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela je novi Etički kodeks državnih službenika.
Svrha donošenja novog kodeksa, kako stoji u obrazloženju Vlade, jest otklanjanje nedorečenosti i problema uočenih u kodeksu iz 2006. godine.
Međutim, novi Etički kodeks sadrži i brojna rješenja kojima se status povjerenika za etiku degradira, a državnim službenicima istovremeno stavlja flaster na usta kad su u pitanju nezakonitosti kojima svjedoče u državnim tijelima.
Povjerenici za etiku, naime, više ne mogu računati na naknadu za svoj rad, koju je propisivao dosadašnji kodeks, već samo na oslobađanje obavljanja poslova radnog mjesta na koje je raspoređen.

Naknada se garantira samo članovima Etičkog povjerenstva na razini države.
S druge strane, državni službenici u javnim nastupima u kojima ne predstavljaju državno tijelo “a koji se na bilo koji način odnose na poslove iz djelokruga državnih tijela” ne smiju iznositi “podatke koji bi mogli naštetiti ugledu državne službe i narušiti povjerenje građana u rad državnih tijela”.
To znači da bilo kakvo javno upozoravanje državnih službenika na nezakonito postupanje ili praksu državnih tijela može biti sankcionirano kao “neetično ponašanje” koje, u krajnjoj liniji, budući da Zakon o državnim službenicima povredu Etičkog kodeksa kvalificira i kao laku i tešku povredu službene dužnosti, može rezultirati otkazom državne službe.

etkodeks_stari_naknada

Stari Etički kodeks garantirao je povjerenicima za etiku naknadu za njihov rad, no novi im jamči samo oslobađanje od poslova radnog mjesta dok postupaju kao etički povjerenici. Kao da su dosad mogli istovremeno raditi svoj posao i istraživati je li netko prekršio Etički kodeks. Toliko o motivaciji…

Tako ispada da državni dužnosnici, rukovodeći službenici i državno tijelo mogu nezakonito postupati, ali sankciju za to snosit će državni službenik koji je o tome javno progovorio, čime Etički kodeks, umjesto vladavine prava, zakonitosti i dobrih običaja, zapravo inaugurira “zavjet šutnje” o svemu što se događa u državnim tijelima.
Pored toga, Etički kodeks polazi od presumpcije kako su povjerenici za etiku samom činjenicom da ih imenuje čelnik državnog tijela i da nisu kažnjeni za povredu službene dužnosti dostojni funkcije koju obnašaju, ali dosadašnja “dobra praksa” imenovanja moralno i etički dvojbenih osoba povjerenicima za etiku govori o “sistemskoj grešci” koju novi etički kodeks nije otklonio.

flaster_preko_usta

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija povjerenicom za etiku imenovalo je nezakonito raspoređenu načelnicu kadrovske službe i time je osobi, koja po naravi funkcije koju obnaša toga mora biti svjesna, dao ovlast praćenja primjene Etičkog kodeksa i promicanje etičkog ponašanja državnih službenika, koju osobnim ponašanjem nije zaslužila.
S druge strane, državna službenica i sindikalna povjerenica u MVPEI koja je na to, nakon višekratnih neuspješnih pokušaja rješenja ove situacije unutar kuće, javno upozorila, okvalificirana je od strane Etičkog povjerenstva na razini države kao osoba koja je naštetila ugledu državne službe.
Jedinu stvar koju je novi Etički kodeks zaista razriješio, jest spor između Sindikata i MVPEI oko Naputaka za nastupe u medijima ministra Gordana Jandrokovića, koji propisuje da državni službenik i u slučaju privatnih javnih nastupa koji nisu tematski povezani s državnom službom treba tražiti odobrenje čelnika državnog tijela, jer izrijekom propisuje kako u takvim slučajevima službenik “ne treba odobrenje čelnika državnog tijela za nastupe u medijima”.
Time je Jandrokovićev naputak novim Etičkim kodeksom izvan snage stavila sama Vlada, budući da posebni etički kodeksi državnih tijela moraju biti s njime usklađeni.
Službenici MVPEI stoga mogu odahnuti jer više neće moći biti sankcionirani samo zato jer su odgovorili na pitanje kakvog uličnog reportera ili sudjelovali u radijskoj emisiji o ribolovu, a da prethodno nisu zatražili odobrenje svog poslodavca.

Pročitajte još…