Vlada već bahato odbila naše slične plaće

DRŽAVNI SLUŽBENICI SE ŽALE
Vlada već bahato odbila naše slične plaće

vlada_javno180309

Sindikati su još 2008. tražili vezanje plaća državnih službenika s prosječnom plaćom u Hrvatskoj, ali Vlada je to odbila, rekao je Kuhar.

javno_za_printVlada će s redovite sjednice Vlade uputiti sindikatima prijedlog izmjena Kolektivnog ugovora za javne i državne službe te Sporazuma o rastu plaća kojima se predviđa vraćanje osnovice za plaće na razinu prošle godine, a prema najavi potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor u tom će prijedlogu stajati da se u trenutku kada dođe do rasta BDP-a sa sindikatima ponovno razgovara o sudbini plaća u javnim i državnim službama.

“Vlada je bila bahata”
Kako nam je rekao Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih službenika, sindikati su sličan prijedlog dali još prošle godine, u vrijeme prvih pregovora oko plaća državnih službenika i kada je premijer Sanader procijenio da smo “u banani”.

place_javno180309_okvir– Mi smo im predložili da se osnovica za plaće državnih službenika veže uz prosječne plaće u Hrvatskoj. Kada bi padala prosječna plaća tada bi padala i plaća državnih službenika i obrnuto. No, Vlada je bila bahata, a Šuker je tražio isključivo samo zamrzavanje plaća. Oni nisu dali nikakve konkretne prijedloge nego sada samo gase požar – rekao je Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Prijedlog Vlade
Kada Vlada uputiti prijedlog izmjena Kolektivnog ugovora, sindikati će se, kako su najavili, prvo konzultirati s članstvom, a potom u petak odgovoriti na prijedlog Vlade.

Moguć je scenarij da Vlada donese političku odluku, ako se ne postigne dogovor sa sindikatima, i jednostrano raskine Kolektivni ugovor kako bi uštedjela 1,4 milijardi kuna.

– Vlada ne može jednostrano raskinuti Kolektivni ugovor, ipak smo demokratsko društvo. Ako i dođe do toga prvo trebaju dati prijedlog o raskidanju Kolektivnog ugovora, a potom, trebaju predložiti izmjene i dopune Kolektivnog ugovora. Nakon toga se sindikati, u zakonskom roku, moraju očitovati – istaknuo je Siniša Kuhar.

Ivan Šuker, ministar financija, već je najavio da bi Vlada, ukoliko sindikati ne pristanu na njezine prijedloge, mogla zatražiti pomoć MMF-a, a upozorio je kako će škare MMF-a biti puno oštrije nego škare Vlade.

Šuker: Svaki sindikat ima svoje zahtjeve
Što se pak tiče poruke sindikata, koji su naglasili kako Vlada može raditi što god želi jer ima moć, ali sindikati to mogu vratiti na izborima, Šuker je rekao da je riječ o podcjenjivanju zdravog razuma hrvatskih građana.

Gostujući na Hrvatskom radiju, ministar Šuker kazao je kako je teško doći do dogovora sa sindikatima, jer svaki sindikat ima svoje zahtjeve.

– Teško je svaki mjesec naći 5,5 milijardi kuna za plaće i mirovine, a kako na financijskom tržištu nema novca, ne mogu se niti uzimati kratkoročni krediti na nekoliko dana, što je inače praksa – rekao je Šuker.