Vlada: Više nema popuštanja, ovo je “uzmi ili ostavi”

place_jl210309_naslov

Novi je kompromisni prijedlog da se nakon realnog rasta BDP-a više od dva posto za dva uzastopna tromjesečja osnovica i bez pregovora vrati na sadašnju razinu

ZAGREB – Sindikati i dalje ne daju plaće 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama pa su današnji teški pregovori s Vladom od gotovo četiri i pol sata završili bez dogovora. Vlada inzistira da se osnovica za plaće već od 1. travnja vrati na razinu iz JL_logo2008. godine, dakle da se smanji za šest posto, ali ne pristaje na dugoročan i konkretan dogovor o uspostavljanju cijene rada u javnim i državnim službama na kojoj inzistiraju sindikati.

Prema konačnom sporazumu koji je večeras definiran, Vlada je spremna jamčiti da uz sadašnje smanjivanje plaća za šest posto do kraja godine više neće smanjivati osnovicu za plaće zaposlenih u javnim i državnim službama. Za razliku od prvog Vladinog prijedloga, prema kojem bi se pregovori o plaćama ponovo otvorili nakon godišnjeg rasta BDP-a, novi je kompromisni prijedlog da se nakon realnog rasta BDP-a više od dva posto za dva uzastopna tromjesečja osnovica i bez pregovora vrati na sadašnju razinu.

Umjesto konkretnog dogovora o dugoročnom rastu plaća na kojem inzistira dio sindikata, Vlada nudi i da se do kraja rujna 2009. godine izradi kvalitetna analiza i usuglasi način usklađivanja plaća u javnom sektoru. Iako će tijekom vikenda sindikati tek usuglasiti konačan stav i predstaviti ga Vladi u ponedjeljak na sastanku sazvanom u osam ujutro u Ministarstvu financija, neslužbeno su već večeras iskazivali nezadovoljstvo Vladinom ponudom.

place_RTL200309

– Ovo je igra mačke i miša i kupnja vremena. Igra riječi koju nam Vlada nudi u sporazumu ne znači ništa. Pa ne možemo pristati na smanjivanje plaća na neviđeno uz obećanje da ćemo dalje pregovarati – ističe jedan od sindikalnih čelnika.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor zaključila je teške pregovore porukom kako je riječ o konačnom prijedlogu Vlade koji sindikati mogu samo prihvatiti ili odbiti.

– Razgovori su bili teški, ali vjerujemo da se još možemo dogovoriti. Više prostora nemamo i zadnji rok za dogovor je ponedjeljak u osam sati ujutro – poručila je Kosor.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić uime sindikalne strane tek je kratko najavio da će nakon konzultacija preko vikenda sindikati svoj konačan stav dati u ponedjeljak.

– Dobro ćemo proučiti Vladin prijedlog. Dok ne dogovorimo drugačije, na snazi je važeći kolektivni ugovor – ponovio je Babić.

Na današnjem drugom ovotjednom krugu pregovora u Ministarstvu financija sudjelovao i član Ekonomskog vijeća Željko Lovrinčević koji je, kako doznajemo, u jednom trenutku sindikalnoj strani kazao kako je nerealno u okviru ovih pregovora dogovoriti dugoročne mehanizme za uspostavu cijene rada u javnim i državnim službama. Sindikati pak ne puštaju olako štrajkom izboreno povećanje osnovice za plaće od šest posto pa su se današnji pregovori prekidali tri puta. Velikih kompromisa ni s jedne ni s druge strane prilikom svakog vraćanja za stol pritom nije bilo.

– Sve je radi očuvanja radnih mjesta. Ovo nije borba za osnovicu plaće nego za radna mjesta. Mi moramo napraviti posao koji znači da će sustav biti stabilan – poručila je sindikatima Kosor koja ni danas nije htjela odgovoriti hoće li u slučaju propasti pregovora Vlada jednostrano otkazati kolektivne ugovore.

nabava_jl210309