Vlada: više od 1200 novih mjesta u zatvorima

Vlada: više od 1200 novih mjesta u zatvorima

hina_logo

ZAGREB, 29. siječnja 2009. (Hina) – Vlada je danas Saboru uputila prijedlog akcijskog plana za unaprjeđenje zatvorskog sustava na temelju kojega će se osigurati više od 1200 novih mjesta za zatvorenike i uspostaviti sustav probacije.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović objasnio je da će se racionalnijim korištenjem postojećih zatvorskih kapaciteta osigurati 343 mjesta za zatvorenike. Dodatnih 420 mjesta dobit će se izgradnjom novog objekta u glinskom zatvoru, koji će biti završen do kraja godine, a planirana je i izgradnja nove kaznionice i zatvora za 500 zatvorenika.

Cell in AlcatrazProblemi sa zatvorskim kapacitetima umanjit će se i kroz sustav probacije, koji će omogućiti izricanje mjera kućnog pritvora i uvjetnog puštanja na slobodu uz pojačan nadzor, mjera društveno korisnog rada, organiziranje podrške žrtvama kaznenih djela i njihovim obiteljima, kazao je Šimonović.

U nabavku nove sigurnosne i druge opreme Vlada planira uložiti gotovo 26 milijuna kuna, a planirano je i zapošljavanje 168 novih pravosudnih policajaca i još stručne osobe.

Vlada predlaže i novi zakon o zaštiti od buke, koji će obvezati gradove s više od 100 tisuća stanovnika te vlasnike i koncesionare industrijskih područja, glavnih cesta, željezničkih pruga te zračnih luka na izradu strateških karata buke.

Te će karte biti dostupne javnosti, a morat će se ažurirati svakih pet godina.

Ministar zdravstva Darko Milinović naglasio je da se zakonska ograničenja ne odnose na crkvena zvona i akustične uređaje na drugim vjerskim objektima.

Izmjenama Zakona o Nacionalnoj zakladi za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Hrvatske smanjuje se obvezna osnovna imovina Zaklade sa 100 na 10 milijuna kuna, kako bi se oslobodio novac potreban za financiranje znanstvenih istraživanja u 2009.

Vlada je Saboru na potvrđivanje poslala i Ugovor o biljnim genetskim resursima, kojim će se uspostaviti globalni informacijski sustav, sa svima dostupnim informacijama.

Vlada je osnovala Povjerenstvo za unaprjeđenje zaštite od nasilja u obitelji te utvrdila popis tijela javne vlasti za 2009.