Vlada: zabrana zapošljavanja u državnoj upravi do proračuna 2010.

Vlada: zabrana zapošljavanja u državnoj upravi do proračuna 2010. – slijede otkazi?

zabrana_zaposljavanja

ZAGREB, 30. srpnja 2009. (Hina/SDLSN) – Vlada je danas do donošenja proračuna za iduću godinu zabranila novo zapošljavanje državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, osim u novoosnovanom Ministarstvu uprave, a čelnike državne uprave zadužila je da u roku 20 dana izvrše analizu broja zaposlenih prema kvalifikacijskoj strukturi.

fired390

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila i ukinuti Ured za koordinaciju sustava procjene učinaka propisa, a službenike tog ureda (njih sedam) preuzet će Ministarstvo uprave radi stavljanja na raspolaganje Vladi, a sve je ministre zadužila da u roku 30 dana izvrše analizu nužnosti djelovanja agencija, zavoda i drugih tijela koja djeluju u djelokrugu ministarstava.

hina_print_logoTemeljem te analize odlučit ćemo hoćemo li možda neka tijela ukinuti, ili spojiti, ali svakako racionalizirati njihov rad i djelovanje, kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je predložene odluke objasnila mjerama štednje i racionalizacije započetih drugim i trećim rebalansom proračuna i s njima povezanim odlukama.

Ministar uprave Davorin Mlakar smatra i da će analiza zaposlenih u tijelima državne uprave prema kvalifikacijama pokazati da u nekim tijelima sva mjesta nisu popunjena.

Cilj je analize, kako se navodi i u samoj odluci, da se dođe do podataka o mogućnostima popune radnih mjesta tamo gdje je nužno, premještanjem između tijela, odnosno utvrđivanjem stvarnog broja viška zaposlenih.