VLADA: ZAKONOM UREDITI I PRIMOPREDAJU VLASTI NA LOKALNOJ RAZINI

VLADA: ZAKONOM UREDITI I PRIMOPREDAJU VLASTI NA LOKALNOJ RAZINI

hina_logo

ZAGREB, 6. rujna 2006. (Hina) –  Hrvatska Vlada predložit će da se zakonski regulira i pitanje primopredaje vlasti na lokalnoj razini, te i na lokalnoj razini zabrani i sankcionira svaki postizborni pokušaj kadrovskih promjena motiviranih političkim revanšizmom.
Pred Vladom bi se, naime, na sutrašnjoj sjednici trebao naći prijedlog izmjena Zakona o postupku primopredaje vlasti, iako će točan dnevni red Vladine sjednice ujutro utvrditi uži kabinet.
head_offPredviđenim izmjenama Zakona o postupku primopredaje vlasti propisalo bi se obveza općinskih načelnika, gradonačelnika, župana, zagrebačkog gradonačelnika i poglavarstava lokalnih jedinica kojima prestaje mandat da novoizabrane čelnike lokalne izvršne vlasti izvijeste o stanju i problemima u obavljanju poslova iz svoje ovlasti.
Stari bi čelnici novim lokalnim čelnicima bili dužni podnijeti i posebno izvješće o preuzetim, a nepodmirenim obvezama do dana primopredaje ovlasti.
Također i na lokalnoj bi se razini zabranilo da se od dana raspisivanja redovnih izbora donose odluke o imenovanjima i zaključivanjima ugovora značajnije vrijednosti, te u postupku primopredaje vlasti zabranile kadrovske promjene (osim na dužnostima za koje se prema Zakonu podnosi mandat na raspolaganje).
Izmjenama bi se Zakon o postupku primopredaje vlasti uskladio sa Zakonom o državnim službenicima, odnosno iz popisa dužnosnika koji automatski stupanjem na dužnost nove Vlade stavljaju mandat na raspolaganje izbrisali dužnosnici kojima je Zakonom o državnim službenicima status iz dužnosničkog promijenjen u status državnog službenika.
Konkretno se to odnosi na zamjenika tajnika Vlade, tajnike ministarstava, pomoćnike ministara i predstojnike ureda Vlade i to nakon što se imenuju službenicima sukladno Zakonu o državnim službenicima.