VLADA ZAKONOM UZIMA ONO ŠTO JE UGOVORILA KOLEKTIVNIM UGOVORIMA

staz_lider170113

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) optužio je danas Vladu da zakonom uzima ono što je ugovorila kolektivnim ugovorom, a za ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića iz tog sindikata kažu da je nacrtima prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i Zakona o plaćama u javnim službama pokazao da mu se “više ne može vjerovati i dokazao da nije pregovarao u dobroj vjeri”.

lider_logo200712(Lider.hr, 17. siječnja 2013.) Iz SDLSN-a napominju da je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava nacrtima izmjena zakona o državnim službenicima i plaćama u javnim službama odlučilo intervenirati u važeće kolektivne ugovore na području državnih i javnih službi na način da odredbe kolektivnih ugovora, kojima je ugovoreno uvećanje dodatka za staž za starije radnike, postanu nezakonite odnosno da se u budućnosti više ne mogu ugovarati kolektivnim ugovorima, pravilnicima o radu ili drugim aktima kojima se reguliraju prava zaposlenika.
Ovime se prošle godine ugovoreni Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama, kao i svi granski kolektivni ugovori u javnim službama mijenjaju silom zakona, a ne za pregovaračkim stolom, ističe se u priopćenju SDLSN-a.
Po ocjeni tog sindikata “Vlada ovakvim zakonodavnim intervencionizmom pokazuje da provedenim kolektivnim pregovorima nije pristupila u dobroj vjeri, već s namjerom da lažnim obećanjima o tome kako neće dirati u plaće, od socijalnih partnera iznudi ustupke na području reguliranja naknade prijevoza, božićnice, regresa i jubilarne nagrade kako bi u drugoj fazi zakonskim izmjenama ograničila ili ukinula prava o kojima se dosad kolektivno pregovaralo, a koja su sastavni dio plaće”.
Pri tome u SDLSN smatraju da je neuvjerljivo obrazloženje Vlade kako multipliciranje prava po istoj osnovi (stažu) nije u skladu s europskim zakonodavstvom jer dovodi u pitanje načelo jednake plaće za jednaki rad, posebice stoga što se ukidanjem dodatka od 4, 8 i 10 posto za zaposlenike s 20, 30 i 35 godina staža dodaci za staž i dalje kumuliraju u vidu dodatka od 0,5 posto za svaku godinu staža i jubilarne nagrade kojima se radnici s više staža nagrađuju više od onih s manje godina staža, tj. ukidanjem jednog od tri vrste dodataka za staž ne ukida se “diskriminacija po dobi”, koju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava navodi kao razlog za brisanje dodatka od 4, 8 i 10 posto.
SDLSN podsjeća i kako europska pravna stečevina nije bila prepreka za članstvo Slovenije u EU usprkos činjenici da je zakonom i kolektivnim ugovorima imala utvrđen dodatak za staž od 0,5 posto i dodatno uvećanje dodatka za minuli rad za radnike s 25 i više godina staža u visini od 0,25 posto za svaku godinu iznad 25-te godine staža.
U tom sindikatu zaključuju kako je Vlada očito digla ruke od socijalnog dijaloga i ubuduće namjerava plaće zaposlenih u javnom sektoru rješavati u Saboru gdje ima zakonodavnu većinu, a ne za pregovaračkim stolom, služeči se pri tome prijevarom i lažnim “argumentima”.

staz_hrt2

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) optužio je Vladu da zakonom uzima ono što je ugovorila kolektivnim ugovorom. Za ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića iz tog sindikata kažu kako je nacrtima prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i Zakona o plaćama u javnim službama pokazao da mu se više ne može vjerovati i dokazao da nije pregovarao u dobroj vjeri.

hrt_logo(HRT, 17. siječnja 2013.) Iz SDLSN-a napominju da je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava nacrtima izmjena zakona o državnim službenicima i plaćama u javnim službama odlučilo intervenirati u vrijedeće kolektivne ugovore na području državnih i javnih službi na način da odredbe kolektivnih ugovora, kojima je ugovoreno uvećanje dodatka za staž za starije radnike, postanu nezakonite odnosno da se u budućnosti više ne mogu ugovarati kolektivnim ugovorima, pravilnicima o radu ili drugim aktima kojima se reguliraju prava zaposlenika.

staz_hrt_malaPrema ocjeni tog sindikata Vlada ovakvim zakonodavnim intervencionizmom pokazuje da provedenim kolektivnim pregovorima nije pristupila u dobroj vjeri, već s namjerom da lažnim obećanjima o tome kako neće dirati u plaće, od socijalnih partnera iznudi ustupke na području reguliranja naknade prijevoza, božićnice, regresa i jubilarne nagrade kako bi u drugoj fazi zakonskim izmjenama ograničila ili ukinula prava o kojima se dosad kolektivno pregovaralo, a koja su sastavni dio plaće.

SDLSN podsjeća i kako europska pravna stečevina nije bila zapreka za članstvo Slovenije u EU usprkos činjenici da je zakonom i kolektivnim ugovorima imala utvrđen dodatak za staž od 0,5 posto i dodatno uvećanje dodatka za minuli rad za radnike s 25 i više godina staža u visini od 0,25 posto za svaku godinu iznad 25-te godine staža. U tom sindikatu zaključuju kako je Vlada očito digla ruke od socijalnog dijaloga i ubuduće namjerava plaće zaposlenih u javnom sektoru rješavati u Saboru gdje ima zakonodavnu većinu, a ne za pregovaračkim stolom, služeči se pri tome prijevarom i lažnim “argumentima”.

VLADA ZAKONOM UZIMA ONO ŠTO JE UGOVORILA KOLEKTIVNIM UGOVORIMA

Ministar Mrsić je nacrtima prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i Zakona o plaćama u javnim službama pokazao da mu se više ne može vjerovati i dokazao da nije pregovarao u dobroj vjeri

mrsic_ku

(SDLSN, 17. siječnja 2013.) Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava dvama je nacrtima izmjena zakona, onog o državnim službenicima i plaćama u javnim službama, odlučilo intervenirati u važeće kolektivne ugovore na području državnih i javnih službi, na način da odredbe kolektivnih ugovora kojima je ugovoreno uvećanje dodatka za staž za starije radnike postanu nezakonite, odnosno da se u budućnosti više ne mogu ugovarati kolektivnim ugovorima, pravilnicima o radu ili drugim aktima kojima se reguliraju prava zaposlenika.

sdlsn_www220Ovime se prošle godine ugovoreni Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama, kao i svi granski kolektivni ugovori u javnim službama, mijenjaju silom zakona, a ne za pregovaračkim stolom.
Vlada ovakvim zakonodavnim intervencionizmom pokazuje da provedenim kolektivnim pregovorima nije pristupila u dobroj vjeri, već s namjerom da lažnim obećanjima o tome kako neće dirati u plaće, od socijalnih partnera iznudi ustupke na području reguliranja naknade prijevoza, božićnice, regresa i jubilarne nagrade, kako bi u drugoj fazi zakonskim izmjenama ograničila ili ukinula prava o kojima se dosad kolektivno pregovaralo, a koja su sastavni dio plaće.

vidovic_KU_socijala2

Dodatak od 4,8 i 10 posto za radnike s 20, 30 i 35 godina staža prvi je u ime Vlade ugovorio SDP-ov ministar Davorko Vidović

Pri tome je obrazloženje Vlade kako multipliciranje prava po istoj osnovi (stažu) nije u skladu s europskim zakonodavstvom jer dovodi u pitanje načelo jednake plaće za jednaki rad neuvjerljivo, posebice stoga što se ukidanjem dodatka od 4, 8 i 10 posto za zaposlenike s 20, 30 i 35 godina staža, dodaci za staž i dalje kumuliraju, u vidu dodatka od 0,5 posto za svaku godinu staža i jubilarne nagrade kojima se radnici s više staža nagrađuju više od onih s manje godina staža, tj. ukidanjem jednog od tri vrste dodataka za staž ne ukida se “diskriminacija po dobi”, koju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava navodi kao razlog za brisanje dodatka od 4, 8 i 10 posto.

Minuli_rad_Slovenija

SDLSN pri tome podsjeća da bauk europske pravne stečevine nije bio prepreka za slovensko članstvo u EU, koja je članicom postala usprkos činjenici da je zakonom i kolektivnim ugovorima imala utvrđen dodatak za staž od 0,5 posto i dodatno uvećanje dodatka za minuli rad za radnike s 25 i više godina staža u visini od 0,25 posto za svaku godinu iznad 25-te godine staža.

Minuli_rad_Slovenija2

Dakle, Vlada je očito digla ruke od socijalnog dijaloga i ubuduće namjerava plaće zaposlenih u javnom sektoru rješavati u Saboru gdje ima zakonodavnu većinu, a ne za pregovaračkim stolom, služeči se pri tome prijevarom i lažnim “argumentima”.
Istovremeno, sindikatima, koji o pravima svojih članova koja su ugovorili s Vladom više ne mogu pregovarati, preostaje jedino socijalni “nemir” kao odgovor na takvu politiku i jedina “sabornica” koja im je na raspolaganju – ulica. S. Kuhar

Pročitajte još…