“Vlada želi plaće manje za još 6 posto, ukidanje božićnica…”

place_dnHR200709

Vlada je na današnjem sastanku sa sindikatima i poslodavcima predložila smanjenje plaća u javnim službama za još šest posto, kao i neisplatu regresa i božićnica za ovu i narednu godinu, na što sindikati neće pristati, barem dok ne čuju tko će još snositi teret dnevnikhr_logokrize, izjavili su potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

Ribić i Avberšek su pregovore, koji su započeli jutros oko 9 sati, napustili oko 12,15 sati zbog održavanja konferencije za novinare, ali su najavili da se, nakon konferencije, vraćaju na pregovore.

Sindikatima ponuda potpuno neprihvatljiva

place_suker_dnHR200709Ribić je istaknuo da je sindikatima ponuda Vlade posve neprihvatljiva i da je jedini način da se taj problem riješi pravda. Ako se nekome oduzima onda se taj teret mora ravnomjerno rasporediti, a ne samo jednima jer je onda to šikaniranje, kazao je. Dodao je i da sindikati imaju sporazum te da Vlada ne može kršiti taj sporazum. Imamo pravnu izvjesnost, sasvim smo mirni, a Vlada će morati onda poduzimati korake koji nisu sukladni pravnom sustavu i tada bi mogao nastupiti dug veći i od duga umirovljenicima. Ako nam dirnu plaće mimo tog sporazuma i bez dogovora s nama sigurno slijede tužbe, istaknuo je Ribič.

Šuker: U suprotnom već u rujnu upitna isplata plaća i mirovina

Podsjetivši da su im plaće već skinute za 6 posto, Avberšek je pak kazala da su sindikati spremni i dalje se žrtvovati, ali kada od Vlade saznaju tko je slijedeći. Ideja da se javnim službama plaće opet smanje za 6 posto nama je neprihvatljiva dok sve karte nisu na stolu i nije nam jasno kako to da rebalans mora biti gotov do kraja srpnja, a karte nisu još na stolu, kazala je Avberšek. Pritom je kazala da je ministar financija Ivan Šuker na jutrošnjem sastanku kazao i da, ukoliko se ne postigne sporazum, postoji mogućnost da u rujnu neće moći biti isplaćene ni plaće niti mirovine. Dok ne vidimo tko sve u ovoj zemlji treba snositi teret ne pristajemo na ništa, jer kriza i dubioze su za sve u zemlji, zaključila je Avberšek.