Vladi plaćanje prijevoza i regres “trn u oku”

PRORAČUN ZA IDUĆU GODINU DOVEO I NEZADOVOLJNE SINDIKATE NA SJEDNICU GSV-a

Vladi plaćanje prijevoza i regres “trn u oku”

novilist_logoZAGREB – Nakon dužeg vremena, proračun za iduću godinu doveo je sindikate na sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Više od dva sata sindikati, poslodavci i Vlada raspravljali su o državnim financijama u idućoj godini, a sindikati su ponovili svoje negodovanje jer nisu bili uključeni u proces kreiranja proračuna. Poslodavci smatraju da proračun predstavlja kontinuitet dosadašnje politike.

Mudriniæ na GSV-u: novi proraèun je kontinuitet iste politike zbog koje bi mogli izgubiti još 40.000 do 50.000 radnih mjesta– Nadam se da ćemo u narednim mjesecima kroz socijalno partnerstvo promijeniti ekonomske trendove. U suprotnom očekuje nas još 40 do 50 tisuća radnih mjesta manje – kazao je Ivica Mudrinić, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca nakon sjednice GSV-a.
Dolazak sindikata na GSV, s kojeg su izostajali nezadovoljni konačnim prijedlogom Zakona o radu, iskorišten je za kako bi ih se pokušalo privoliti da budu aktivni partneri u strukturnim reformama koje slijede. Neslužbeno se može čuti kako se dosta vremena potrošilo na razgovor o socijalnom partnerstvu i “nagovaranje” sindikata da potpišu takav sporazum. Jedna od ideja koju je vlada u ljetnim mjesecima pustila u javnost je da se, primjerice, plaćeni prijevoz i regres ukinu i umjesto njihove isplate povećaju plaće što bi dugoročno radnicima osiguralo bolje mirovine. Međutim, sindikati su na sam spomen mogućnosti ukidanja dijela prava skočili poručujući Vladi da u tom slučaju kolektivno pregovaranje ne bi trebalo niti postojati, jer bi Vlada sama odlučivala koliko će i kako platiti radnike. G. GALIĆ

Pročitajte još…