Vladi važniji HDZ od sprečavanja tragedije

Vladi važniji HDZ od sprečavanja tragedije

Na otoku Kornatu, na novoizgrađenom memorijalnom području, obilježen je početak četvrte godine otkako je, u nejasnim okolnostima, poginulo 12 vatrogasaca.

radio101_logo300810Okupila se rodbina i prijatelji poginulih iz Šibenika, Vodica i Tisnog, vatrogasci, te predstavnici državnog vrha. Dok ne počne glavna rasprava na suđenju na kojem će konačno u javnost izići svi nalazi i svjedočenja, to što se u međuvremenu nije ponovila slična tragedija, rezultat je samo – više sile.

“Ove godine nas je vrijeme spasilo da nije bilo većih požara, ali da se ponovila 2007. s onim požarima – jednostavno, naš sustav bi popucao po svim šavovima”, kaže Mladen Magdić, predsjednik Sindikata profesionalnih vatrogasaca, koji za status quo u sustavu vatrogastva okrivljuje Vladu. “Sve je prepustila državnoj upravi”, kaže Magdić i nabraja: “nesposobnog prijašnjeg ravnatelja Đuru Poldrugača zamijenila je još nesposobnijim ravnateljem Damirom Trutom koji je bio niži oficir u Ministarstvu obrane. On jednostavno nema sluha za vatrogastvo, a svojim ponašanjem i radom samo uništava vatrogastvo i cijeli sustav zaštite i spašavanja.”

kornati_r101_300810Je li riječ o korupciji ili banalnijim razlozima, Mladen Magdić ne želi spekulirati – jedino što zna je da nema prave političke volje za promjenama: “svake godine, i prije i poslije sezone, sjednemo i razgovaramo. Vlada obećava brda i doline, ali ništa nije učinjeno – to su samo prazna obećanja”. Svemu je uzrok, kako zaključuje Magdić, to što Vlada na čelu sustava “i dalje drži svog čovjeka, HDZ-ovog poslušnika Damira Truta”, a dok je tako, pomaka neće biti.

No, Sindikat profesionalnih vatrogasaca neće samo sjediti i čekati – u zadnja četiri mjeseca Vladi je uputio pet dopisa, na koji nije dobio niti jedan odgovor. Stoga, kako najavljuje Magdić, “spremamo veliki prosvjed na Markovom trgu i blokirat ćemo rad Vlade, ako bude potrebno”. (Foto:Pixsell)